Sari direct la conținut

Batalia finala

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Odata cu comunicatul Departamentului de Stat si avertismentele lui Rex Tillerson pentru tarile Europei de Est transformate in false democratii, in Romania a inceput batalia finala. Se joaca in acest zile, saptamani si luni o carte istorica. Nu sunt deloc vorbe mari. Nu asistam la infruntarea dintre Statele Unite si gruparea Dragnea -Tariceanu, ar fi ridicol sa credem asta, ci la coliziunea dintre doua viziuni radical diferite asupra modului cum functioneaza democratia. De rezultatul acestei inclestari depinde viitorul Romaniei pe termen lung: ramanem sau iesim din parteneriatele occidentale cu SUA si UE.

Intram in rand cu Polonia lui Kaczinsky, Ungaria lui Orban si Turcia lui Erdogan sau incercam sa rezistam valului anti-occidental, alimentat puternic de propaganda Rusiei, care matura regiunea? Bulgaria, tara din care scriu aceste randuri, a esuat lamentabil in constructia unor institutii functionale si a ajuns, asa cum o descrie Ivo Prokopiev, proprietarul Economedia, o falsa democratie. Cel putin doi piloni pe care se sprijina orice democratie sanatoasa – justitia si presa – s-au prabusit deja in tara vecina. Ruina totala.

Mesajul Statelor Unitepentru Romania exprimat la nivel oficial a fost clar: opriti-va din actiunea de distrugere statului democratic de tip occidental. Nu puteti taia arbitrar peste noapte din puterile presedintelui, cea mai reprezentativa functie intr-un sistem democratic. Nu puteti guverna impotriva propriului popor. Nu puteti ignora la nesfarsit zecile de mii de oameni iesiti pe strazi. Nu puteti legifera arbitrar in domenii cheie ca economia sau justitia, impotriva vointei mediului de afaceri sau impotriva vointei magistratilor. Nu puteti distruge toata justitia doar pentru a scapa o mana de oameni! Nu asa functioneaza un stat de drept veritabil! Iar daca totusi faceti toate astea se cheama ca ati transformat Parlamentul si alte institutii cheie din stat in forme fara fond.

Cum au raspuns Dragnea si Tariceanu apelului legitim lansat de Departamentul de Stat? Ce au inteles din cuvintele pline de dramatism din comunicatul fara precedent venit de la Washington? Totul, pana la ultimul rand. Au realizat ca farsa jucata in tara nu mai tine si asta ii ingrozeste. Au priceput exact ca nu mai merge sa-si minta partenerii. Au realizat ca au platit degeaba bani grei lobbyistilor de la Washington trimisi sa convinga Congresul si Departamentul de stat ca lupta anticoruptie e un abuz continuu. Au constatat, in fine, cu stupoare ca santajul cu contractele militare (de ex Patriot) n-a ajutat la nimic, dimpotriva.

Tocmai din cauza ca au inteles corect fiecare rand din pozitia oficiala a Statelor Unite, care le-a reprosat in esenta ca falsifica democratia, au simtit nevoia sa minta in scrisoarea de raspuns de la primul pana la ultimul rand. In replica lor tafnoasa, Dragnea si Tariceanu au furnizat probe directe ca incalca zilnic reguli de baza.

De pilda, la inceputulscrisorii de raspuns si-au prezentat punctul de vedere personal ca fiind al Parlamentului, un fals strident taxat de toate partidele din opozitie. La finalul scrisorii au sustinut ca modificarea legilor justitiei se bazeaza pe “principii larg susținute de asociațiile profesionale ale magistraților din România care au luat parte activ la dezbaterile ce se desfășoară în această perioadă.” Alta minciuna sfruntata, din moment ce 4000 de magistrati au respins in bloc modificarile propuse, CSM le-a avizat negativ iar Asociatia Forumul Judecatorilor acuza comisia speciala ca a invitat doar asociatii profesionale sau persoane particulare lipsite de reprezentativitate.

Un alt exemplu viu de dispret fata de forma de manifestare esentiala intr-o democratie – protestul – este decizia primariei Capitalei de a organiza targuri de Craciun in toate locurile simbolice ale Bucurestiului: Piata Victoriei, Piata Constitutiei si Piata Universitatii, ocupata cu alt eveniment dedicat sarbatorilor. Dar acesta este doar ultimul gest de sfidare la adresa zecilor de mii de bucuresteni care au iesit pe strazi in ultimele luni strangand “Nu vrem sa fim o natie de hoti” sau “Dragnea, Erdogan de Teleorman”. Amintiti-va cate jigniri le-au adresat, numindu-i sorosisti, tefelisti etc.

In aceste momente aprope tragice din istoria noastra recenta, de rascruce, s-au gasit politicieni din opozitie sa condamne “tonul” utilizat de Departamentul de Stat. Cu aceasta iesire neinspirata, Catalin Predoiu, altfel un politician inteligent si bine ancorat in valorile occidentale, a dat proba lipsei de viziuine specifica politicienilor marunti si a oferit munitie gratis PSD. Trista inadecvare.

Dragnea si Tariceanu sunt decisi, prin urmare, sa mearga pana la capat cu modificarea legilor justitiei, de fapt cu modificarea arhitecturii statului roman, cu subordonarea politica a justitiei si cu diminuarea treptata a atributiilor presedintelui. Nu este clar in acest moment daca liderii si baronii PSD sunt decisi sa-i urmeze in aventura lor foarte personala, motivata de dorinta de a scapa de dosare penale si de a-si pastra averea intacta. Nu este clar daca PSD isi va asuma statutul de partid apocaliptic, care scoate Romania de pe harta tarilor occidentale si ne aseaza, in frunte cu Dragnea, alaturi de Orban si Erdogan,

Statele Unite par si ele decise sa mearga pana la capat deoarece nu pot asista neputincioase la prabusirea unuia dintre partenerii strategici. Pe langa argumentele de ordin practic, care tin in primul rand de interesele geostrategice si economice la Marea Neagra, mai exista un motiv pentru care Statele Unite nu vor abandona usor: ar fi o infrangere simbolica pentru administratia americana daca, in loc ca Romania sa ajunga o democratie prospera, tara esueaza intr-o falsa democratie iar la Bucuresti se consolideaza un regim autoritar pe care nu-l Washingtonul nu-l va mai putea gira fara costuri de imagine semnificative.

Dar marea intrebare, dincolo de ce vor gruparea Dragnea&Tariceanu sau partenerii occidentali ai Romaniei, este ce vor cetatenii. In ce tara doresc sa traiasca incepand de anul viitor cand, ce ironie a sortii, vor sarbatori o suta de ani de la Marea Unire? Ei, pana la urma, ce doresc? Doar sa asiste la batalia finala facand pariuri ca la meci sau sa decida castigatorul?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro