Bătălia în care rușii au pierdut aproape o flotă întreagă – 8 din cele mai îndrăznețe operațiuni militare din istorie

Atacul devastator cu drone al Ucrainei de duminica trecută, care a distrus peste 40 din bombardierele strategice rusești aflate la mii de kilometri distanță de front, amintește de cele mai îndrăznețe operațiuni militare din istorie. De aceea, folosim prilejul pentru a face o trecere în revistă a opt dintre cele mai importante.
Acest articol face parte dintr-o serie realizată prin utilizarea arhivei digitale Ziarele Arcanum, în care puteți parcurge 150 de ani de istorie a României, așa cum a fost ea consemnată în fiecare epocă prin lentila jurnaliștilor vremii, a publiciștilor, scriitorilor și ideologilor de toate orientările.
Atacul ucrainean de duminică asupra bazelor aeriene rusești pare scos dintr-un film de acțiune sau, mai curând, dintr-un joc video. Daunele produse și impactul psihologic și cel de imagine sunt majore.
Operațiunea ucraineană, a cărei pregătire a durat un an și jumătate și a fost supervizată personal de președintele Zelensky, a reușit să distrugă peste 40 de avioane militare rusești, inclusiv bombardiere strategice în valoare de miliarde de dolari, pe baze situate la mii de kilometri de front, potrivit unui ofițer ucrainean din serviciile de securitate, citat de Associated Press.
Metoda folosită – ascunderea dronelor în acoperișurile unor barăci de lemn transportate cu camioane până la perimetrul bazelor aeriene – vorbește despre ingeniozitatea și determinarea forțelor ucrainene, notează Reuters. Genul acesta de atac surpriză, care schimbă dramatic echilibrul unui conflict printr-o singură operațiune, nu e o noutate în istoria militară modernă. De la Pearl Harbor la atacurile preventive ale armatei israeliene, operațiuni similare au făcut, și ele, istorie în ultimele două secole.
Bătălia din Strâmtoarea Tsushima
Pe 27-28 mai 1905, în apele Strâmtorii Tsushima, s-a scris una dintre paginile cele mai dramatice ale istoriei navale mondiale. Flota rusă a Balticului ajunsese în Extremul Orient după o călătorie epuizantă de peste șapte luni și 18.000 mile nautice (cca. 33.000 km), pornind din porturile înghețate ale Mării Baltice cu misiunea de a salva onoarea Imperiului Țarist în Războiul Ruso-Japonez. Comandată de Zinovy Rozhestvensky, această flotă reprezenta ultima speranță a Rusiei de a schimba cursul unui conflict ce se dovedise deja dezastruos pentru forțele țariste.
Flota japoneză, sub comanda abilului amiral Togo Heihachiro, i-a așteptat pe ruși în apele familiare ale strâmtorii. Cu nave mai rapide, echipaje mai bine antrenate și tactici navale mai deștepte, japonezii au demonstrat superioritate tehnologică și strategică. Confruntarea a fost devastatoare pentru ruși: au pierdut toate cele 11 cuirasate ale lor (șapte scufundate și patru capturate), iar din întreaga flotă doar trei nave mici au reușit să ajungă la Vladivostok. Prin contrast, japonezii au pierdut doar trei torpiloare și 117 oameni, o diferență care reflectă amploarea dezastrului rus.
Victoria de la Tsushima a marcat nu doar sfârșitul Războiului Ruso-Japonez, dar și transformarea Japoniei într-o putere navală mondială, prima națiune asiatică care învingea o putere europeană majoră în era modernă. Bătălia a devenit un simbol al transformării geopolitice a Asiei și a influențat profund dezvoltarea strategiilor navale moderne, demonstrând importanța vitală a superiorității tehnologice și a antrenamentului în confruntările pe apă.
Pearl Harbor
La 7 decembrie 1941, baza navală americană de la Pearl Harbor, în arhipeleagul Hawaii, a fost atacată fără avertisment sau o declarație de război, de către o armată japoneză, din mai multe direcții. Atacul în două valuri a prins complet prin surprindere forțele americane, care nu erau pregătite să își apere baza, notează istoricii militari citați de National WWII Museum. Bătălia a durata cât un meci de fotbal. Japonezii au omorât 2.402 de persoane și au rănit alte 1.282. Doar 64 de militari imperiali au fost uciși, scrie revista Magazin.
Atacul de la Pearl Harbor rămâne unul dintre cele mai devastatoare atacuri aeriene din istorie. Folosind 408 avioane lansate de pe șase portavioane, japonezii au distrus 188 de avioane americane (155 pe sol) și au avariat sau scufundat 18 nave de război, potrivit datelor oficiale ale US Navy. Consecința: intrarea Statelor Unite în Al Doilea Război Mondial. Americanii au declarat război Japoniei și, trei zile mai târziu, au declarat război și lui Hitler, aliat al Japoniei.

Deși varianta oficială este cea a unei „lovituri prin surprindere”, există bănuieli că autoritățile centrale erau la curent cu planurile japonezilor, pe care însă i-au lăsat să acționeze nestingheriți pentru ca astfel să ofere Americii un pretext de intrare într-un război pe care populația nu-l dorea. N-au anticipat însă amploarea dezastrului, completează România eroică.
Raidul Doolittle
Prima ripostă americană la Pearl Harbor a fost la fel de temerară ca atacul japonez însuși. 16 bombardiere B-25 Mitchell au decolat, la 18 aprilie 1942, de pe portavionul USS Hornet, la peste 1.000 de kilometri de țintele lor din Japonia, într-o misiune considerată aproape imposibilă din punct de vedere tehnic, potrivit paginii US Navy History.
Deși daunele materiale provocate japonezilor au fost minime, atacul, asupra a cinci orașe, inclusiv Tokyo, a avut un impact psihologic uriaș, demonstrând că insulele japoneze nu erau invulnerabile, conform Britannica. Operațiunea a fost gândită de locotenent-colonelul James Doolittle și a obligat Japonia să repatrieze avioane de luptă pentru apărarea teritoriului național, notează Defense Department.
Post-factum, lucrurile nu au decurs tocmai planului: „din 16 avioane, 15 s-au prǎbușit la întoarcere (pe teritoriul Chinei), după ce rămăseseră neatinse de atacurile niponilor. Accidentele s-au datorat fie furtunilor, fie lipsei de comunicare cu bazele, fie terminării combustibilului”, scrie revista Magazin.
Războiul de Șase Zile
Forțele Aeriene Israeliene au executat poate cel mai eficient atac preventiv din istorie în prima zi a Războiului de Șase Zile. Folosind aproape toate cele 200 de avioane disponibile, israelienii au distrus 452 de avioane arabe (majoritatea pe sol) în atacuri coordonate pe bazele aeriene din Egipt, Siria și Iordania, conform datelor publicate de Jewish Virtual Library. În doar șase ore de la decolarea primului avion israelian, războiul a fost câștigat prin anihilarea aviației arabe, potrivit analizelor militare citate de The National Interest. Succesul operațiunii a garantat victoria israeliană pe toate fronturile.
„Pe 5 iunie 1967, la ora 07:10 dimineața, armata israeliană declanșează ofensiva, ca replică la ceea ce credea că este mobilizarea arabă pentru distrugerea Statului Israel. În jumătate de oră, mașinăria disciplinată israeliană se pune în mișcare: 200 de bombardiere decolează și blindatele pornesc spre frontul egiptean și sirian, în replică, Iordania bombardează Ierusalimul și orașele de coastă din apropiere de Tel Aviv.

Pe principiul oriental „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”, soldații israelieni invadează Cisiordania, în a treia zi de la începutul conflictului. Pe 10 iunie 1967, războiul se încheie cu o umilitoare înfrângere a coaliției arabe. Ceea ce trebuia să fie eliminarea eroică a statului Israel s-a transformat într-un cadou de teritorii în plus pentru acesta. Pe lângă Cisiordania și Ierusalimul de Est, Israelul ocupă Golanul sirian și Muntele Hermon, care domină Siria și Libanul, Sinaiul și Fîșia Gaza, pe atunci sub ocupație egipteană. Eroul pan-arabismului, președintele egiptean Gamal Abdel Nasser, este umilit, Siria și Iordania nu reușesc să își revină, domnesc perplexitatea și deruta.
Războiul de 6 zile nu întărește doar Statul Israel, dar pune capăt curentului pan-arabic și oferă un mediu propice primelor accente public exprimate de fundamentalism, mulat pe cauza eliberării teritoriilor palestiniene și arabe”, scrie Cotidianul, la 40 de ani de la războiul care a schimbat Orientul Mijlociu.
Atacul de la Taranto
Prima atacul purtat exclusiv de avioane împotriva unei flote inamice ancorate a avut loc în noaptea de 11-12 noiembrie 1940: 21 de avioane britanice Swordfish au atacat flota italiană din portul Taranto, avariind grav trei cuirasate italiene, scrie Imperial War Museums. Atacul a durat doar 10 minute, dar a reușit să schimbe echilibrul puterii în Mediterana, scrie National WWII Museum. Operațiunea a inspirat ulterior atacul japonez de la Pearl Harbor, potrivit analizelor istorice publicate de US Naval Institute.
Operațiunea Barbarossa
Invazia germană a Uniunii Sovietice a început cu unul dintre cele mai devastatoare atacuri aeriene surpriză din istorie. În prima zi a operațiunii, Luftwaffe a distrus 1.800 de avioane sovietice, majoritatea pe sol, stabilind supremația aeriană aproape instantaneu, potrivit Imperial War Museums. Rapoartele germane au pretins distrugerea a 1.489 avioane sovietice doar pe sol, cifre pe care Hermann Göring le-a considerat inițial incredibile, notează istoricii militari citați în War History Online. Atacul a facilitat avansul rapid al trupelor germane pe frontul de est.

Operațiunea Babylon
Israelul a executat primul atac aerian reușit împotriva unui reactor nuclear, demonstrând capacitatea de proiecție a forței pe distanțe mari. Opt avioane F-16 israeliene au zburat peste 1.000 de mile în teritoriul inamic pentru a distruge reactorul nuclear irakian Osirak, conform Jewish Virtual Library. Reactorul a fost complet distrus în doar două minute, fără alte daune colaterale semnificative, potrivit documentelor militare israeliene.
„La 7 iunie 1981, un raid al aviației israeliene făcea praf şi pulbere reactorul Osirak. Se spune că americanii au dat şi ei, atunci, o mână de ajutor, materializat în câteva rachete de ultimul tip, capabile să penetreze învelișul gros, de beton, al reactorului. Israelienii aveau motive să se grăbească: punerea în funcțiune a reactorului era prevăzută pentru septembrie 1981, şi un bombardament efectuat după acea dată ar fi violat regulamentele Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) care interzic atacarea instalațiilor nucleare”, scrie Lumea, în ediția 22 august 1991.
Operațiunea Orchard
Al doilea atac israelian preventiv asupra unui reactor nuclear a demonstrat evoluția capacităților militare moderne. Opt avioane de luptă F-15 și F-16 israeliene au zburat 450 de kilometri în teritoriul sirian pentru a distruge reactorul Al-Kibar, construit cu ajutor nord-coreean, conform Times of Israel. Operațiunea de patru ore a fost precedată de o spargere Mossad în casa directorului programului nuclear sirian în Viena, unde agenții israelieni au furat fotografii din interiorul facilității, potrivit New Yorker. Israelul a confirmat oficial operațiunea abia în 2018, după 11 ani de tăcere, iar AIEA a confirmat că ținta era într-adevăr un reactor nuclear, informează Al Jazeera.
Lecțiile istoriei
Toate atacurile prezentate au în comun planificarea meticuloasă, surpriza totală și impactul strategic disproporționat față de forțele folosite. Ele demonstrează că, în anumite circumstanțe, o operațiune militară curajoasă poate schimba fundamental echilibrul unei dispute, psihologia combatanților și percepția internațională.
De la bombardierele rudimentare folosite la Taranto la dronele sofisticate utilizate de ucraineni, tehnologia a evoluat, dar principiile rămân aceleași: curajul, ingeniozitatea și momentul bine ales pot lovi și zdruncina până și cel mai puternic adversar. Atacul ucrainean asupra bazelor aeriene rusești se înscrie în tradiția loviturilor decisive care pot influența major cursul unui conflict.
Articol realizat cu sprijinul Digiteca Arcanum.