Sari direct la conținut

Bătălie armată în Mexic, 19 membri ai cartelului Sinaloa au fost uciși

HotNews.ro
Bătălie armată în Mexic, 19 membri ai cartelului Sinaloa au fost uciși
Soldați mexicani în Culiacan, capitala statului Sinaloa. FOTO: Ivan MEDINA / AFP / Profimedia

Un schimb de focuri în apropierea capitalei statului mexican Sinaloa a dus la moartea a 19 presupuși membri ai unei bande, iar un lider local de cartel a fost arestat, a anunțat marți Ministerul mexican al Apărării, în contextul intensificării luptelor violente între cartelurile de droguri, transmite Reuters.

Conflictul mortal de luni a avut loc la aproximativ 11 km de capitala statului Sinaloa, Culiacan, când un grup de peste 30 de bărbați înarmați au tras asupra soldaților guvernamentali, potrivit unui comunicat al ministerului.

Acesta a adăugat că unii dintre bărbații înarmați ai cartelului au fugit de la fața locului după ce agenții federali au ripostat.

Deținutul a fost identificat drept Edwin Antonio „N” – numele său de familie nu a fost dezvăluit, așa cum se întâmplă de obicei în cazul celor acuzați de infracțiuni în Mexic – și a fost descris drept un lider local al facțiunii Cartelului Sinaloa condusă de legendarul său co-fondator Ismael „El Mayo” Zambada.

Un document datat 22 octombrie din registrul național al persoanelor reținute din Mexic, obținut de Reuters, menționează un Edwin Antonio Rubio Lopez arestat de personalul militar în Sinaloa.

De asemenea, au fost confiscate șapte vehicule și aproape 30 de arme de foc, inclusiv mitraliere, muniție și veste și căști de tip militar.

Violențele au izbucnit în statul de pe coasta de vest a Pacificului încă de la arestarea lui Zambada la sfârșitul lunii iulie, după ce acesta a fost dus cu avionul pe o pistă de aterizare din Statele Unite, în apropiere de orașul El Paso, Texas, și reținut rapid de către oficialii americani.

Se crede că liderul veteran al cartelului este în vârstă de 70 de ani. El a susținut că un membru de rang înalt al Los Chapitos, o altă facțiune a cartelului Sinaloa, l-a răpit și apoi l-a dus în Statele Unite împotriva voinței sale.

Violențele dintre bande care afectează Sinaloa sunt considerate de analiștii în domeniul securității drept lupte pentru putere între două facțiuni și s-au intensificat de la începutul lunii septembrie, cu aproximativ 200 de morți și peste 300 de persoane date dispărute, conform datelor oficiale.

INTERVIURILE HotNews.ro