Sari direct la conținut

BauMax renunta la magazinele sale din Romania

HotNews.ro

BauMax si-a anuntat luni intentia de a renunta la filialele neprofitabile din strainatate, prin vanzarea sau inchiderea lor, scrie publicatia austriaca News.at. Sunt vizate cele din Romania, Bulgaria Croatia si Turcia, care au adus retailerului austriac de bricolaj si amenajari interioare pierderi importante. „Ne putem imagina chiar renuntarea la locatii si grupuri de locatii intregi“, se arata in comunicatul firmei. BauMax ar avea peste un miliard de euro datorii, iar restructurarea concernului se pare ca nu poate fi realizata decat prin inchiderea pietelor sale nerentabile, din Estul Europei.

Cat de mari sunt pierderile de anul trecut, nu s-a comunicat inca. Pentru bilantul anului 2013 „lipsesc cateva formalitati“, a declarat purtatoarea de cuvant a concernului, Monica Voglgruber, agentiei de presa austriece APA. In 2012, minusul inregistrat de bauMax a fost de 126 de milioane euro. Dupa informatiile detinute de publicatia Standard, minusul de anul trecut ar fi chiar si mai mare – mai cu seama din cauza masivelor pierderi de la firmele-fiice est-europene.

Istoria firmei incepe in anul 1976, iar in sapte ani, bauMax devine lider pe piata de bricolaj si amenajari interioare din Austria. In 1989, conducerea firmei ia decizia extinderii pe alte piete ale Comunitatii Europene: Ungaria si Cehia (1992), Slovacia (1994), Croatia (2000). In anul 2006, bauMax intra pe piata din Romania. Au urmat Bulgaria (2008) si Turcia (2010).

In 2008, bauMax a fot premiat ca unul dintre cei mai buni antreprenori din Europa, iar in 2010 ca „cea mai buna intreprindere familiala din Austria”. Firma anunta cu mandrie „angajatul cu numarul 10.000”. La al 35-lea jubileu al firmei, in 2012, lucrurile incep sa mearga in jos, BauMax nu mai iese din „cifrele rosii” si incepe sa treaca de la expansiune la economii.

In total, bauMax are 4.000 de angajati in Austria si 4.900 in estul Europei. In Romania, firma austriaca e reprezentata prin 15 filiale, in Bulgaria cu opt si in Croatia cu sapte. BauMax isi va concentra activitatea pe pietele din Austria, Cehia si Slovacia. Cele 15 filiale din Ungaria si cele trei din Slovenia raman si ele neatinse de conceptul de restructurare a firmei.

Asanarea retailerului de bricolaj a inceput acum doi ani, cand 14 banci au consimtit la un plan de recapitalizare a firmei austriece. La scurt timp insa, bauMax se afla din nou in criza de lichiditate.

La finele anului trecut, publicatia austriaca Kurier.at relata ca „intreaga firma -pe care familia o are in posesie prin intermediul a doua fundatii si a administratiei partiale bauMax-, marca si drepturile asupra numelui web, ca si intreaga proprietate imobiliara a concernului in tara [n.r. Austria] si in strainatate sunt intre timp ipotecate la banci”.

In cazul insolventei, fondatorul Karlheinz Essl ar putea fi nevoit sa renunte la colectia sa de arta. Noul presedinte al consiliului insarcinat cu asanarea bauMax, Michael Hürter, a confirmat in luna martie a acestui an, ca bancile ar putea avea pretentii la operele de arta ale familiei Essl, in cazul unei insolvente a firmei.

Colectia cuprinde cca 7.000 de piese reunite, din anul 1999, in muzeul din Klosterneuburg. Valoarea acestora este estimata la 86 de milioane de euro, insa in cazul punerii lor la licitatie, valoarea s-ar putea tripla. Familia Essl a cautat insa alternative de finantare, pentru a nu renunta la colectie.

Luni, management-ul concernului nu a facut precizari referitoare la vanzarea colectiei de arta Essl. Publicatia Standard ar fi intrat insa in posesia unor informatii, conform carora casa de licitatii Sotheby`s din Londra ar fi fost deja insarcinata cu evaluarea colectiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro