Sari direct la conținut

Baza Aeriana de la Campia Turzii – compatibila NATO

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Conducerea Bazei Aeriene 71 de langa Campia Turzii a inaugurat, miercuri, noul turn de control al traficului aerian, care a fost modernizat in urma unui program finantat de guvern.

Programul a constat in efectuarea unor modernizari ale aerodromurilor apartinand Statului Major al Fortelor Aeriene, printre care si baza de la Luna, si echiparea acestora cu sisteme care sa asigure desfasurarea activitatilor specifice radionavigatiei si conducerii zborului, conform standardelor NATO.

Astfel, si la Baza 71 Aeriana s-au realizat lucrari de modernizare a infrastructurii, dar mai ales investitii in dotari specifice controlului traficului aerian: la turnul de conducere a zborului, la hangare pentru aeronave, precum si lucrari de infrastructura, de la reteua de energie electrica, pana la cea de fibra optica.

„Aceasta este o baza aeriana care in urma cu doi ani nu avea practic nimic. Oamenii lucrau in conditii cu totul inumane, chiar si la temperaturi de -10, -20 de grade, iar conducerea zborului se executa cu sisteme cu totul invechite”, a declarat seful Statului Major General al Fortelor Aeriene, generalul Gheorghe Catrina.

Acesta a adaugat ca baza aeriana de la Luna este al doilea aerodrom din tara unde s-au efectuat investitii masive si singurul care deserveste dupa restructurare partea de vest a tarii.

Din punct de vedere al dotarilor specifice, baza a fost dotata cu un radar de control al zonei aerodromului si de aducere la aterizare, produs de companiile ITT din Statele Unite ale Americii si de compania „Thales” din Franta, un sistem instrumental de aterizare, produs in Norvegia, o instalatie de balizaj a aerodromului, un sistem specific de telefonie, precum si cu statii radio sol-aer.

Firmele care au executat lucrarile au fost selectate in urma unei licitatii internationale, care a avut loc in anul 1999.

Valoarea totala a proiectului de modernizare a Bazei 71 Aeriene de la Luna este de 15 milioane de euro, dintre care 11,5 milioane de euro au fost investite in echipamentele de radionavigatie si aterizare, 900 de mii de euro in statiile radio si 2,6 milioane euro in lucrarile de infrastructura.

Astfel, baza a devenit al doilea aerodrom din cadrul Fortelor Aeriene Romane, dupa cel de la Fetesti,dotat cu echipamente compatibile in totalitate cu cele existente in aviatia militara a statelor membre NATO si in aviatia civila.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro