Sari direct la conținut

BBC: Detinatorii de obligatiuni emise de statul elen si-ar putea asuma o pierdere de 50%, potrivit unui nou plan de salvare a zonei euro

HotNews.ro

Un plan amplu si ambitios pentru salvarea zonei euro este discutat in aceste zile de autoritatile europene si FMI, forma finala a acestuia urmand a fi prezentata in 5-6 saptamani, sugereaza o serie de rapoarte ale Fondului citate de BBC. Robert Peston, editor in cadrul BBC, spune ca in cadrul acestui plan detinatorii de obligatiuni emise de statul elen si-ar putea asuma o pierdere de 50%.

Planul prevede, de asemenea, suplimentarea sumelor alocate Fondului European de Stabilitate Financiara, pana la 2.000 de miliarde de euro, de la 440 miliarde de euro in prezent.

Al treilea element al planului de salvare prevede o consolidare a marilor bănci din zona euro, care sunt percepute a avea prea puţin capital pentru a absorbi pierderile.

Editorul BBC a mai aratat ca punerea in practica a acestui plan este extrem de dificila, iar un esec ar duce la o criza financiara, care ar transforma cresterea economica anemica intr-o recesiune.

Rapoartele cu privire la acest plan pentru salvarea zonei euro au aparut dupa reuniunea anuala a FMI, ce a avut loc saptamana trecuta in capitala SUA.

Investitorii nu au fost impresionati pana in prezent de viteza cu care politicienii au reactionat in cazul crizei datoriilor suverane din zona euro, iar analistii spun ca este nevoie de actiuni, nu de cuvinte, pentru a calma volatilitatea de pe pietele de capital.

La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii G20 si-au reafirmat angajamentul pentru a oferi „un raspuns puternic si coordonat” la criza, dar analistii au avertizat ca acest lucru nu este suficient pentru a satisface investitorii.

„Avand in vedere ca nu exista niciun fel de detalii cu privire la modul in care G20 ar combate criza, aceste declaratii nu vor putea face prea mult pentru a atenua tensiunea din piata fara actiuni concrete”, a declarat Mitul Kotecha de la Credit Agricole.

Liderii din zona euro au agreat in luna iulie un plan, care nu a fost inca ratificat, prin care detinatorii de obligatiuni emise de statul elen si-au asumat o pierdere de 21%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro