Sari direct la conținut

BEC a sesizat Parchetul în privința semnăturilor false depuse de opt candidați la prezidențiale. Cataramă și Cumpănașu, printre cei vizați

HotNews.ro
BEC a sesizat Parchetul în privința semnăturilor false depuse de opt candidați la prezidențiale. Cataramă și Cumpănașu, printre cei vizați

​Biroul Electoral Central a sesizat organele de cercetare penală în privința semnăturilor depuse de opt candidați pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, informează instituția. BEC a luat această decizie după ce, judecând cazul lui Viorel Cataramă, Curtea Constituțională a spus că răsturnarea prezumției de veridicitate se face doar de către instanță.

Sesizarea Biroului Electoral central se referă la candidații Viorel Cataramă, Miron Cozma, Maria Minea, Cătălin Sorin Ivan, Sebastian Constantin Popescu, Alexandru Cumpănașu, Ninel Peia și Bobby George Marius Păunescu.

”S-a constatat că un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de susținători de 200.000”, afirmă BEC într-un comunicat de presă.

Amintim că, vineri, Biroul Electoral Central a decis respingerea candidaturii lui Cataramă, peste 94.000 de semnături fiind anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente. Omul de afaceri va putea însă candida la prezidențiale pentru că a câștigat la Curtea Constituțională contestația depusă contra BEC.

”Cerința semnăturii, ca element al listelor de susținători intră sub incidența dispozițiilor din Codul Penal pentru infracțiunea de fals în declarații, iar răsturnarea prezumției de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului, în condițiile prevăzute de lege”, a decis CCR.

BEC a sesizat organele de urmărire penală, invocând Art. 267 din Codul Penal: ”Funcționarul public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro