Sari direct la conținut

Bejinariu (PSD) scapa deocamdata de urmarirea penala. Plenul Camerei Deputatilor nu s-a putut reuni in ultima sedinta, pentru votul asupra cererii DNA

HotNews.ro
Eugen Bejinariu, Foto: Camera Deputatilor
Eugen Bejinariu, Foto: Camera Deputatilor

Doar 63 de deputati au venit luni dupa-amiaza la ultima sedinta de plen a acestui parlament, in care ar fi trebuit sa se dea un vot asupra solicitarii DNA de incuviintare a urmaririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu. Cvorumul necesar pentru a se putea da incepe votul era de 176 – jumatate plus unu din numarul total al deputatilor.

Bejinariu, acuzat de abuz in serviciu, scapa astfel momentan de urmarirea penala. El candideaza pentru un nou mandat, in ciuda faptului ca secretarul general al PSD Marian Neacsu i-a cerut acestuia saptamana trecuta sa isi dea demisia din parlament.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil cererea DNA privind efectuarea urmaririi penale in cazul lui Eugen Bejinariu, fiind inregistrate 11 voturi ‘pentru’, cinci ‘impotriva’, doua abtineri si patru voturi anulate.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut pe 21 noiembrie sesizarea Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Eugen Bejinariu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului in perioada 2003 – 2004, in legatura cu savarsirea, pe vremea in care a detinut functia ministeriala, a infractiunii de abuz in serviciu, in forma continuata, in dosarul ‘Microsoft 2’.

Procurorii sustin ca Bejinariu, cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele a doua hotarari de guvern (nr.1473/11.12.2003 si nr.470/01.04.2004), prin care s-a aprobat incheierea intre Guvern si Fujitsu Siemens Computers GmbH a unui contract comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft, invocandu-se, in mod nereal, calitatea firmei de unic distribuitor pentru aceste produse, in scopul de a fi favorizata prin evitarea organizarii unei licitatii publice.

„Am avut o discutie cu domnia sa, pana in acest moment nu este convins ca este un gest bun pentru domnia sa sa isi depuna demisia. Eu cred ca este o datorie fata de partid sa faca acest lucru si o sa ii cerem in continuare sa demisioneze”, a afirmat Neacsu saptamana trecuta, la Camera Deputatilor.

El a precizat ca, in cazul in care Bejinariu nu renunta la functia de deputat, acestuia ar putea sa i se retraga sprijinul politic sau ar putea sa fie exclus din partid, lucru ce va fi decis in forul de conducere al PSD.

Secretarul general al PSD a mentionat ca Bejinariu este candidat al partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie, iar daca va castiga un nou mandat i se va cere demisia din nou.

„De ce sa demisionez cand acuzatiile de abuz in serviciu nu mi se par relevante, tinand cont ca toate acele documente pe care le-am semnat alaturi de alti ministri aveau toate avizele de la Ministerul Justitiei, Consiliul Legislativ. Nimeni nu a spus niciodata ca nu este asa”, a sustinut Bejinariu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro