Sari direct la conținut

Belarus acuză Ucraina că pregătește atacarea teritoriul său în viitorul apropiat, pe modul atacului asupra Kursk

HotNews.ro
Belarus acuză Ucraina că pregătește atacarea teritoriul său în viitorul apropiat, pe modul atacului asupra Kursk
Președintele rus Vladimir Putin (dreapta) și președintele belarus Alexandr Lukașenko (stânga), pe aeroportul internațional din Minsk, Belarus, 23 mai 2024. Sursa foto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat vineri că există o probabilitate ridicată de provocare armată din partea Ucrainei vecine, a raportat agenția de presă de stat Belta. Cu o zi înainte, președintele Aleksandr Lukașenko, un aliat de top al lui Vladimir Putin, a avertizat că Ucraina ar putea ataca Belarusul și extinde războiul, relatează Reuters.

„Situația în teatrul de operațiuni din sud rămâne tensionată. Unitățile armatei și ale serviciului de frontieră al Ucrainei continuă să îmbunătățească sistemul de securitate a frontierei și elementele apărării multistratificate. Înregistrăm eforturile active ale forțelor de operațiuni speciale și ale serviciului de securitate al Ucrainei în toate secțiunile de-a lungul frontierei de stat a Republicii Belarus”, a declarat Krenin.

Ministrul apărării a remarcat, de asemenea, că operațiunile de recunoaștere lansate de partea ucraineană sunt în continuă desfășurare. Vehiculele aeriene fără pilot sunt utilizate în mod activ pentru aceasta, inclusiv cu încercări de încălcare a spațiului aerian al Belarusului.

„Având în vedere că unitățile armate ucrainene sunt prezente în apropierea frontierei, probabilitatea ridicată a pregătirilor și a provocărilor armate efective pe teritoriul nostru rămâne în vigoare”, a declarat Viktor Khrenin.

Joi, într-un interviu amplu, președintele Lukașenko a declarat că doar „persoane de rang înalt de origine americană” doresc ca războiul dintre Ucraina și Rusia să continue.

Occidentul, a spus el, încurajează Kievul să lupte pentru că dorește ca Ucraina și Rusia să se „distrugă reciproc”, potrivit unor extrase din interviul de aproape două ore publicat joi pe site-ul președintelui.

Rusia a declarat joi că va consolida apărarea frontierei, în timp ce sute de mii de oameni au primit ordin să evacueze regiunea Kursk din vestul țării. Kievul a declarat că forțele sale au avansat 35 km în Rusia de săptămâna trecută și continuă să câștige teren.

Lukașenko a sugerat, fără a furniza dovezi, că Kievul ar putea avea intenția de a ataca Belarusul și a declarat că Minskul nu va permite trupelor ucrainene să „calce în picioare țara noastră”.

Liderul belarus s-a poziționat ca unul dintre principalii susținători ai lui Putin de când președintele rus a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, o parte a căreia a fost organizată de pe teritoriul belarus.

INTERVIURILE HotNews.ro