Sari direct la conținut

Belgia ar putea restrictiona inca trei ani accesul romanilor pe piata muncii

HotNews.ro

Guvernul federal belgian ar putea decide, in sedinta de vineri, prelungirea cu inca trei ani a restrictiilor pe piata muncii impuse imigrantilor din Romania si Bulgaria, relateaza cotidianul De Morgen, in pagina electronica, citat de Mediafax.

Surse din cadrul Executivului federal au declarat pentru cotidianul De Tijd, preluat de publicatia De Morgen, ca principalul motiv care va fi invocat pentru aceasta masura va fi protejarea pietei muncii din Belgia, in contextul actualei crize economice mondiale.

Belgia a fost una dintre tarile UE care au impus restrictii de doi ani pe piata muncii cetatenilor din Romania si Bulgaria, la data aderarii celor doua state la blocul comunitar – 1 ianuarie 2007. Romanii au in prezent nevoie de un permis de munca pentru a putea lucra legal in Belgia.

La doi ani de la ultimul val de extindere, statele membre UE pot prelungi aceste reglementari temporare referitoare la accesul noilor membri UE pe piata muncii cu inca trei ani. Ulterior, ele pot decide aplicarea in continuare a restrictiilor timp de inca doi ani – perioada totala fiind asadar de sapte ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei.

Potrivit surselor guvernamentale citate de De Tijd, Consiliul de Ministri de la Bruxelles ar urma sa decida vineri prelungirea restrictiilor pana la 1 ianuarie 2012.

Dintre partidele politice belgiene, numai VLD (liberal-democrati flamanzi) si intr-o masura mai mica MR (Miscarea Reformatoare – liberalii valoni) au sustinut ideea liberului acces al romanilor pe piata muncii incepand cu 1 ianuarie 2009. In schimb, CD&V (crestin-democratii conservatori), CDH (Centrul Democrat Umanist) si PS (Partidul Socialist) au avut rezerve in aceasta privinta inca de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE.

Guvernul belgian nu este obligat sa motiveze decizia prelungirii restrictiilor decat in cazul unei a doua (si ultime) prelungiri. Cu toate acestea, in cercurile guvernamentale se vorbeste tot mai mult despre recesiunea economica iminenta, care ar justifica masuri de protectie a pietei muncii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro