Sari direct la conținut

Benjamin Netanyahu spune că Israelul are nevoie de arme americane în „războiul pentru existența sa”

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia
Benjamin Netanyahu, Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul are nevoie de arme americane în „războiul pentru existenţa sa”, după ce acuzase anterior că Washingtonul blochează livrările de arme, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

„Sunt gata să suport atacuri personale cu condiţia ca Israelul să primească de la SUA armele de care are nevoie în războiul pentru existenţa sa”, a declarat Netanyahu într-un comunicat, adresându-se direct Casei Albe.

Comentariile sale vin în contextul în care războiul purtat de Israel împotriva Hamas în Fâșia Gaza a intrat în a 9-a sa lună, după ce mişcarea teroristă palestiniană a lansat un atac fără precedent împotriva teritoriului israelian în data de 7 octombrie a anului trecut.

Declaraţiile lui Netanyahu vin de asemenea după ce el a provocat furia SUA, principalul aliat al Israelului, acuzându-le într-o înregistrare video difuzată marţi că „reţin armele şi muniţiile pentru Israel”.

Responsabili americani au dat asigurări că ei nu ştiu la ce s-a referit Netanyahu.

Casa Albă vorbește de comentarii „profund dezamăgitoare” ale premierului israelian

„Aceste comentarii sunt profund dezamăgitoare şi în mod cert jignitoare pentru noi, dat fiind sprijinul important pe care l-am furnizat şi vom continua să-l furnizăm” Israelului, a declarat joi John Kirby, purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Joe Biden în domeniul securităţii naţionale.

Washingtonul a declarat că o singură livrare de bombe de 2.000 de livre (907 kg) este în curs de examinare din cauza preocupărilor privind utilizarea lor în zone dens populate din Fâşia Gaza.

Livrările de armament către Israel au devenit un subiect delicat pentru administrația președintelui Joe Biden înaintea alegerilor prezidențiale pe care SUA le vor organiza în luna noiembrie în condițiile în care un procent semnificativ de alegători ai Partidului Democrat sunt consternați de duritatea ripostei israeliene în Fâșia Gaza.

Tensiunile dintre cabinetul lui Netanyahu și administrația de la Casa Albă au escaladat după ce partea israeliană a refuzat mai multe propuneri ale Washingtonului de a înceta focul și încheia un armistițiu în Fâșia Gaza.

INTERVIURILE HotNews.ro