Sari direct la conținut

Berlinul are în vedere o nouă strategie în domeniul apărării, care vizează în principal producătorii de armament, dezvăluie presa germană

HotNews.ro
Berlinul are în vedere o nouă strategie în domeniul apărării, care vizează în principal producătorii de armament, dezvăluie presa germană
Boris Pistorius, ministrul german al apărării, în zona de antrenament militar, pe un tanc Leopard 2. Pabrade, Lituania. 22 mai 2024. FOTO: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Guvernul german ar putea prelua participații în cadrul companiilor producătoare de armament și al proiectelor din domeniul apărării în „cazuri strategice”, conform unui draft de proiect redactat de ministerele economiei și apărării, relatează joi ziarul Handelsblatt, potrivit Reuters.

Propunerea face parte dintr-o nouă strategie pe care Berlinul o dezvoltă pentru a consolida industria de armament a Germaniei, notează Handelsblatt, în contextul în care Europa își consolidează apărarea în urma invaziei ruse din 2022 din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat că documentul nu a fost încă finalizat.

Dacă va fi aprobată, o astfel de strategie ar putea face ca guvernul să preia mai frecvent participații în companii și proiecte pe care le consideră importante din punct de vedere strategic – lucru deja permis în principiu -, mai scrie publicația germană.

Guvernul deține deja o participație de 25% în cadrul producătorului german de electronice din domeniul apărării Hensoldt HAGG.DE, conform datelor London Stock Exchange Group (bursa de la Londra – LSEG).

În iunie, mai multe surse au declarat pentru Reuters că banca KfW, care împrumută statul german, și firma de private equity Carlyle CG.O erau, de asemenea, în discuții pentru a cumpăra împreună majoritatea diviziei de nave de război TKAG.DE a Thyssenkrupp, adăugând că un acord ar putea fi încheiat în septembrie, dacă toate părțile vor ajunge la un acord.

Invazia Rusiei în Ucraina, începută în februarie 2022, a determinat o creștere masivă a cheltuielilor pentru apărare în Germania și în alte țări europene, umflând portofoliile de comenzi și valoarea de piață a producătorilor de armament precum Rheinmetall și Hensoldt.

Draftul de proiect conține, de asemenea, recomandări în diferite domenii, inclusiv promovarea tehnologiilor-cheie, îmbunătățirea cadrului financiar al industriei și simplificarea reglementărilor, potrivit articolului publicat de Handelsblatt.

INTERVIURILE HotNews.ro