Sari direct la conținut

Biden, după atacul la adresa lui Trump: „Nu există loc în America pentru acest tip de violență”. Unii republicani îl acuză pe liderul de la Casa Albă

HotNews.ro
Biden, după atacul la adresa lui Trump: „Nu există loc în America pentru acest tip de violență”. Unii republicani îl acuză pe liderul de la Casa Albă
Joe Biden vorbind la Summitul NATO Foto: Susan Walsh / AP / Profimedia

Președintele Joe Biden a condamnat atacul armat care a avut loc sâmbătă la mitingul lui Donald Trump și și-a exprimat recunoștința că acesta a supraviețuit. Dar unii republicani spun că limbajul folosit de Biden în campanie a pregătit terenul pentru violența politică, scrie New York Times.

„Nu există loc în America pentru acest tip de violență”, a spus Biden într-o declarație televizată la nivel național, după atacul de sâmbătă împotriva lui Donald Trump.

„Este bolnav. Este bolnav. Este unul dintre motivele pentru care trebuie să unim această țară. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple. Nu putem fi așa. Nu putem tolera acest lucru”, a spus liderul de la Casa Albă.

Biden a spus că a încercat să îl contacteze pe Trump, dar nu a putut vorbi cu el deoarece fostul președinte era cu medicii. „Aparent, se simte bine”, a spus președintele. „Am de gând să vorbesc cu el în scurt timp, sper”, a spus el.

Ulterior, Casa Albă a anunțat Biden și Trump au discutat.

Întrebat dacă ar caracteriza incidentul drept o tentativă de asasinat, el a spus că are propria sa opinie, dar că va aștepta mai întâi să vină mai multe fapte.

„Concluzia este că mitingul lui Trump a fost un miting pe care ar fi trebuit să îl poată desfășura pașnic, fără nicio problemă”, a spus Biden.

„Dar ideea, ideea, că există violență politică sau violență în America ca aceasta este pur și simplu nemaiauzită, pur și simplu nu este potrivită. Toată lumea, toată lumea trebuie să o condamne, toată lumea”, a spus el.

Reacție cu întârziere

Biden se afla la Rehoboth Beach, Del, unde are o reședință, în momentul atacului. După ce a făcut o primă declarație scrisă, acesta a părăsit reședința și s-a îndreptat spre clădirea departamentului local de poliție pentru a putea aborda problema în fața camerelor de luat vederi.

Un oficial al Casei Albe a declarat reporterilor că Biden a fost informat cu privire la incident de către Kimberly Cheatle, directoarea Serviciului Secret, Alejandro N. Mayorkas, secretarul pentru securitate internă, și Liz Sherwood-Randall, consiliera președintelui pentru securitate internă.

Un oficial din cadrul campaniei lui Biden a declarat că, din respect pentru gravitatea momentului, campania întrerupe toate comunicațiile externe și depune eforturi pentru a-și reduce cât mai rapid posibil publicitatea televizată.

Declarația președintelui a venit după exprimări similare din partea altor democrați de rang înalt, inclusiv senatorul Chuck Schumer și reprezentantul Hakeem Jeffries, ambii din New York și liderii partidelor din camerele lor respective.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, lideri republicani ai Congresului și foștii președinți George W. Bush și Barack Obama au făcut și ei declarații. Vicepreședintele Kamala Harris a emis propria sa declarație după remarcile președintelui.

Relativa întârziere a lui Biden de a emite o declarație a atras critici din partea unui senator republican, Bill Hagerty din Tennessee. „De ce Casa Albă nu a spus nimic?”, a întrebat el cu puțin timp înainte de publicarea declarației lui Biden.

Acuzații dure de la republicani

Reprezentantul Jared Moskowitz, un democrat din Florida, i-a cerut și el lui Biden să țină un discurs din Biroul Oval pentru a discuta situația. „Reduceți temperatura”, a spus el. „Reamintiți-ne că suntem cu toții americani”.

Unii republicani l-au acuzat pe Biden că a pregătit terenul pentru atacul de la mitingul lui Donald Trump, citând limbajul pe care acesta l-a folosit împotriva fostului președinte în timpul campaniei.

„Premisa centrală a campaniei lui Biden este că președintele Donald Trump este un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preț. Această retorică a condus direct la tentativa de asasinat a președintelui Trump”, a spus senatorul de Ohio JD Vance.

INTERVIURILE HotNews.ro