Sari direct la conținut

LIVE Tentativă de asasinat contra lui Donald Trump la un miting din Pennsylvania / Fostul președinte a fost rănit la o ureche / VIDEO cu momentul împușcăturilor / Atacatorul a fost ucis de lunetiștii Secret Service / Mesajul transmis de Moscova după incident

LIVE Tentativă de asasinat contra lui Donald Trump la un miting din Pennsylvania / Fostul președinte a fost rănit la o ureche / VIDEO cu momentul împușcăturilor / Atacatorul a fost ucis de lunetiștii Secret Service / Mesajul transmis de Moscova după incident
Donald Trump, imediat după atac. FOTO: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Un tânăr a tras asupra fostului președinte Donald J. Trump și l-a rănit în ureche sâmbătă, în timpul unui miting electoral deșfășurat în Butler, Pennsylvania. Fostul președinte a fost evacuat imediat, cu sânge vizibil pe urechea dreaptă, au relatat AFP și Reuters. FBI a spus că numele „subiectului implicat” în tentativa de asasinat este Thomas Matthew Crooks, un tânăr de 20 de ani. Acesta era din Bethel Park, Pennsylvania și apărea ca republican în registrele electorale ale statului. Joe Biden a condamnat atacul și a mulțumit Secret Service pentru că l-au protejat pe Trump. Hotnews a acoperit toată noaptea evenimentele din SUA și continuă relatarea LIVE.

CE ȘTIM SIGUR, DESPRE EVENIMENTELE DE LA BUTLER, PENNSYLVANIA, PE SCURT:

Butler, Pennsylvania, este un mic orășel muncitoresc de 13.000 de locuitori și bastion al republicanilor. Sîmbătă, Donald Trump a ținut un miting în Butler, pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în noiembrie în SUA.

În timpul discursului lui Trump, s-au auzit focuri de armă și, aflat pe scenă, fostul președinte a fost imediat înconjurat și protejat cu trupurile lor de către agenții Secret Service.

Rănit la o ureche, care sîngera, Donald Trump a salutat mulțimea cu pumnul ridicat în aer în timp ce era coborît, pe picioare, și dus la convoiul de mașini care l-a transportat la spital. Starea președintelui este bună, a spus Secret Service în prima reacție.

Potrivit presei americane, trăgătorul a exacutat focurile „de pe o poziție înaltă”, cu mare probabilitate de pe o clădire. A murit un spectator, iar alți doi sunt răniți grav. La rîndul său, trăgătorul a fost ucis de o echipă contra lunetiști a Secret Service.

Într-o primă declarație, fostul președinte Donald Trump a spus că „am fost împușcat cu un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte. Am știut imediat că ceva nu este în regulă, pentru că am auzit un șuierat, împușcături și am simțit imediat glonțul străpungând pielea”.

De la președintele Joe Biden și până la rivalii politici ai fostului președinte Donald Trump, au spus că evenimentele din Butler, Pennsylvania, sunt incompatibile cu democrația din America, iar violența nu are loc într-o campanie electorală.

IMAGINILE CU MOMENTUL ÎMPUȘCĂTURILOR:

Victima de la mitingul lui Trump este un fost şef al pompierilor care a murit încercând să-şi protejeze familia

Bărbatul care a fost ucis în tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump sâmbătă, în Butler, Pennsylvania, a fost identificat ca fiind Corey Comperatore, în vârstă de 50 de ani, un fost şef al pompierilor, a anunţat duminică guvernatorul Josh Shapiro, care a spus că acesta „a murit ca un erou”.

Biden face din nou apel la unitate după tentativa de asasinat contra lui Trump – „Lăsați FBI să își facă treaba. Nu faceți presupuneri cu privire la motivele și afilierea atacatorului”

„Nu avem încă nicio informație despre motivele atacatorului. Știm însă cine este el. Și îndemn pe toată lumea, pe toată lumea – vă rog să nu faceți presupuneri cu privire la motivele sau afilierile sale”, a cerut Joe Biden în scurta declarație susținută la Casa Albă, după briefingul din Situation Room.

Preşedintele SUA a anunţat că se va adresa naţiunii „pe larg”, din Biroul Oval, duminică, la ora locală 20.00 (luni, ora 03.00 în România).

Biden a cerut o revizuire independentă a regulilor de siguranţă de la mitingul lui Trump, după o şedinţă în Situation Room cu principalii responsabili în domeniul securităţii

Preşedintele Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris au avut duminică un briefing actualizat în Situation Room de la Casa Albă cu privire la ancheta referitoare la tentativa de asasinare a lui Donald Trump, la capătul căreia şeful Casei Albe a anunţat că a cerut o revizuire independentă a regulilor care au funcţionat în materie de siguranţă în acest caz.

El a anunţat că a ordonat o revizuire a regulilor de securitate naţională care au fost aplicate la mitingul de sâmbătă, pentru a „evalua exact ce s-a întâmplat”, şi a adăugat că aceste concluzii vor fi împărtăşite cu publicul. Ancheta în acest caz este condusă de FBI şi de Biroul pentru alcool, tutun, arme de foc şi explozivi.

Joe Biden, alături de oficialii din domeniul securităţii naţionale, la ședința din Situation Room (Foto: Adam Schultz / AFP / Profimedia)

Reuters: După împuşcarea lui Donald Trump, cursa prezidenţială se va schimba dramatic. Şi posibil violent

Într-o ţară deja tensionată, tentativa de asasinat asupra fostului preşedinte Donald Trump i-a înfuriat pe susţinătorii acestuia, a pus pe pauză campania democrată şi sporeşte temerile legate de alte violenţe politice în perioada premergătoare alegerilor din noiembrie, comentează agenția de presă Reuters.

Autorităţile americane au descoperit dispozitive explozive în maşina presupusului autor al atacului armat de mitingul electoral de sâmbătă, în Butler, Pennsylvania, a relatat duminică Wall Street Journal.

Potrivit surselor citate de Wall Street Journal, mașina în care se aflau dispozitivele explozive era parcată chiar lângă locul de desfăşurare a mitingului la care Donald Trump se adresa mulțimii înainte de tentativa de asasinat la adresa sa.

Melania Trump l-a calificat duminică drept „monstru” pe autorul tentativei de asasinat asupra soţului ei, din care fostul preşedinte a scăpat doar uşor rănit.

„Un monstru (…) a încercat să stingă pasiunea lui Donald, râsul lui, inventivitatea lui, dragostea lui pentru muzică, verva sa”, a scris fosta Primă Doamnă într-un comunicat difuzat pe reţeaua X.

„Când am văzut glonţul lovindu-l, mi-am dat seama că viaţa mea şi cea a lui Barron (fiul lor – n.red. AFP) sunt în pragul unei schimbări devastatoare”, a mai mărturisit Melania Trump, cu care Donald Trump este căsătorit din 2005.

Donald Trump a declarat că abia așteaptă să ia cuvântul în Wisconsin, unde zilele următoare va avea loc Convenția Națională Republicană.

„În acest moment, este mai important ca niciodată să rămânem uniți și să ne arătăm adevăratul caracter de americani, rămânând puternici și hotărâți”, a scris duminică Trump într-o postare pe rețeaua Truth Social.

„Doar Dumnezeu a împiedicat inimaginabilul”, a mai spus el după atentatul la viața sa.

Ce dispozitiv de securitate avea Donald Trump și ce se va schimba după atacul din Pennsylvania.

Atacul de sâmbătă de la mitingul lui Donald Trump va duce cu siguranță la o revizuire a dispozitivului de securitate a acestuia, iar de acum înainte acesta va beneficia probabil de un nivel de protecție mai apropiat de cel al unui președinte în exercițiu, a declarat Joseph LaSorsa, un fost agent Secret Service care a făcut parte din echipa prezidențială, potrivit Reuters.

INTERVIU. „Două triburi”. Observații dure despre societatea americană după încercarea de asasinat împotriva lui Donald Trump.

Una dintre concluziile după atacul asupra lui Donald Trump, care vine după cel al premierului slovac Robert Fico, este că, dacă actorii politici se bazează pe un discurs și pe o retorică politică polarizantă și populistă, cu o distincție clară între „poporul pur și elitele corupte”, atunci „o să avem parte de violență politică”, explică într-un interviu pentru HotNews.ro Marius Ghincea, cercetător la universitatea elvețiană ETH Zurich, specializat în politică externă și de securitate.

Cum va influența atacul asupra lui Trump șansele acestuia la președinție: „Reagan a crescut cu 22% în sondaje după tentativa de asasinat”.

Atacul asupra fostului președinte american Donald Trump a mărit șansele acestuia de a recâștiga Casa Albă, iar tranzacțiile financiare bazate pe ipoteza că va fi învingător în alegerile prezidențiale vor crește săptămâna viitoare, au spus duminică mai mulți investitori pentru Reuters.

Rusia a transmis Statele Unitor să „facă un bilanț” al „politicilor lor de incitare la ură împotriva adversarilor politici, țărilor și popoarelor”, Moscova folosind astfel tentativa de asasinat împotriva luiTrump pentru a critica sprijinul american pentru Ucraina, transmite AFP.

Adresându-se „celor care votează în Statele Unite pentru a furniza arme lui Zelenski”, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a denunțat sprijinul american pentru Ucraina, pe care a acuzat-o că alimentează „atacuri împotriva președintelui rus”.

„Poate ar fi mai bine să folosim acești bani pentru a finanța poliția americană și alte servicii care ar trebui să asigure legea și ordinea în Statele Unite”, a scris ea pe Telegram.

Zelenski s-a alăturat duminică valului de lideri mondiali care au condamnat atacul armat soldat cu rănirea fostului președinte american Donald Trump.

„Sunt revoltat să aflu despre împușcarea fostului președinte american Donald Trump la mitingul său din Pennsylvania”, a scris el pe X. „O astfel de violență nu are nicio justificare și niciun loc nicăieri în lume. Niciodată nu ar trebui să prevaleze violența”.

Zelenski a adăugat că este „ușurat” că Trump, care a criticat frecvent ajutorul militar american acordat Ucrainei, este în siguranță și i-a urat „însănătoșire grabnică”.

VIDEO Atacatorul lui Trump a fost surprins pe video chiar când începe să tragă: Oamenii l-au văzut și strigau că are o armă înainte să înceapă atacul.

A fost atacul asupra lui Trump o deficiență de securitate? Ce au spus martorii oculari și de ce s-au declarat surprinși cei de la FBI.

Atacul a ridicat imediat întrebări cu privire la deficiențele de securitate ale Secret Service, cel care oferă protecție pe viață foștilor președinți

Biroul Federal de Investigații l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, ca fiind „subiectul implicat” în tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump, se arată într-o declarație făcută duminică.

Donald Trump a fost văzut coborând scările avionului său după ce a aterizat în New Jersey duminică dimineață, potrivit unui clip postat pe platforma X de campania Trump.

Un reprezentant FBI a declarat că forțele de ordine nu au știut de existența atacatorului pe acoperișul unei clădiri din apropierea mitingului lui Donald Trump până când nu au fost trase focurile de armă.

Lt. col. George Bivens a oferit presei un rezumat al atacului. „În acest moment, nu avem niciun motiv să credem că există vreo altă amenințare”, a adăugat el.

El a declarat însă că „este prea devreme” pentru a stabili dacă împușcăturile au fost un atac al unui „lup singuratic”.

Forțele de ordine au mai spus că au identificat atacatorul, dar nu sunt pregătite să îi facă identitatea publică. Totuși, acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele ore, au spus anchetatorii.

Poliția a mai confirmat că toate cele trei victime ale atacului sunt adulți și bărbați. Niciun polițist nu a fost atins de gloanțe în timpul schimbului de focuri.

Trump nu a părăsit scena atacului care l-a rănit fără să le semnaleze fanilor săi că se simte bine – chiar dacă unii încă erau înfricoșați. Și a făcut-o ridicând pumnul, în semn de sfidare – creând o imagine pe care istoria nu o va uita, observă New York Times.

Sângele îi curgea pe față, în timp ce agenții Secret Service patrulau în perimetrul scenei și îl înconjurau. „Trebuie să ne mișcăm, trebuie să ne mișcăm”, a implorat unul.

„Așteptați, așteptați”, a ordonat fostul președinte. Cu reticență, s-au oprit. El s-a uitat în mulțime.

Apoi și-a întins brațul spre cer și a început să lovească în aer.

Mulțimea a început să scandeze – „U-S-A! U-S-A!” – în timp ce agenții au început în cele din urmă să îl ducă pe Trump spre scări.

Avionul lui Donald Trump a părăsit Pittsburgh, cel mai apropiat oraș important de locul unde a avut loc mitingul său din Butler, Pennsylvania, scrie New York Times.

Atacatorul de la mitingul lui Donald Trump a tras cu o pușcă semi-automată de tip AR-15 de la o distanță cuprinsă între 200 și 300 de picioare (60-90 de metri), de pe o poziție înaltă, au declarat mai mulți oficiali pentru CBS.

Alte surse au estimat că distanța dintre locul unde se afla atacatorul și Trump ar fi mai degrabă de 130 de metri.

Secret Service a emis de asemenea o declarație, afirmând că atacatorul a tras mai multe focuri spre scenă „de pe poziție înaltă, din afara locului de desfășurare a mitingului”.

Cogresmanul Ronny Jackson (Texas) a declarat sâmbătă că nepotul său a fost rănit de un glonț în timp ce participa la mitingul fostului președinte Trump.

„Nepotul meu a fost la evenimentul din această seară”, a declarat Jackson lui Sean Hannity de la Fox News.

„Au auzit împușcăturile și toată lumea a căzut la pământ”, a explicat Jackson. „“Și nu știu dacă aveți poza sau nu, dar a fost zgâriat în gât. ”Un glonț i-a traversat gâtul, l-a rănit și sângera”.

Republicanul texan, de asemenea fost medic la Casa Albă, a declarat că nepotul era situat în dreapta fostului președinte și „în linia de tragere”. Jackson a explicat că cumnata sa l-a încurajat pe nepotul său să meargă la cortul de triaj după incident.

Atacul care a avut loc sâmbătă la un miting al lui Donald Trump în Butler, Pennsylvania, vine într-un moment în care sprijinul pentru violența politică în SUA, inclusiv împotriva lui Trump, a crescut substanțial.

Un sondaj realizat la sfârșitul lunii iunie de Universitatea din Chicago a arătat că în prezent există mai mult sprijin pentru violențe împotriva lui Trump (10% dintre adulții americani, adică 26 de milioane de persoane) comparativ cu sprijinul pentru violența în favoarea lui Trump (6,9%, adică 18 milioane de persoane), scrie The Guardian.

Președintele Joe Biden a condamnat atacul armat care a avut loc sâmbătă la mitingul lui Donald Trump și și-a exprimat recunoștința că acesta a supraviețuit.

„Nu există loc în America pentru acest tip de violență”, a spus Biden într-o declarație televizată la nivel național, după atacul de sâmbătă împotriva lui Donald Trump.

Dar unii republicani spun că limbajul folosit de Biden în campanie a pregătit terenul pentru violența politică, scrie New York Times.

Trump spune că va fi prezent, de mâine, la Convenția Republicană.

„Președintele Trump așteaptă cu nerăbdare să vi se alăture tuturor în Milwaukee, în timp ce vom continua convenția noastră pentru a-l nominaliza ca cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite. Ca nominalizat al partidului nostru, președintele Trump va continua să împărtășească viziunea sa de a face America măreață din nou.”, au declarat responsabilii din stafful campaniei.

Convenția Republicană va avea loc în Milwaukee, Wisconsin, de pe 15 pe 18 iulie.

Donald Trump Jr. spune că a vorbit cu tatăl său, după evenimentele de mitingul de campanie, și afirmă că fostul președinte este „într-o dispoziție excelentă”. El nu va înceta niciodată să lupte pentru a salva America, indiferent de ceea ce stânga radicală aruncă asupra lui”, a mai spus Trump Jr.

La ora redactării acesti știri nu există încă nicio informație despre identitatea sau afilierea trăgătorului, care a fost neutralizat de Secret Service. Dar presa americană notează că pe rețelele sociale se vehiculează teorii asemănătoare cu cea invocată de fiul lui Donald Trump, potrivit căreia tentativa de asasinat a fost provocată de „stânga radicală” sau de „Deep State”.

Prima reacție a lui Donald Trump

„Am fost împușcat cu un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte” – Donald Trump descrie, în prima sa reacție, tentativa de asasinat la adresa sa

Fostul președinte Donald Trump a transmis prima sa reacție după atacul armat de la mitingul electoral din Pennsylvania pe rețeaua sa de socializare Truth Social:

  • „Vreau să mulțumesc Secret Service și tuturor forțelor de ordine pentru reacția lor rapidă la atacul armat care au avut loc în Butler, Pennsylvania.
  • Cel mai important – doresc să transmit condoleanțele mele familiei persoanei de la miting care a fost ucisă, precum și familiei unei alte persoane care a fost grav rănită.
  • Este incredibil că un astfel de act poate avea loc în țara noastră. Nu se știe deocamdată nimic despre atacator, care acum este mort.
  • Am fost împușcat cu un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte. Am știut imediat că ceva nu este în regulă, pentru că am auzit un șuierat, împușcături și am simțit imediat glonțul străpungând pielea. A fost o sângerare abundentă, așa că mi-am dat seama atunci ce s-a întâmplat.
  • Dumnezeu să binecuvânteze America” – a scris Donald Trump într-o postare pe rețeaua sa de socializare Truth Social.
Donald Trump, după tentativa de asasinat (Foto: Rebecca DROKE / AFP / Profimedia)

Elon Musk a declarat că va susține campania prezidențială a fostului președinte Donald J. Trump, la doar câteva minute după ce republicanul a fost dat jos de pe scenă la mitingul său din Pennsylvania, unde s-a tras asupra sa.

În timp ce haosul era încă în desfășurare și dl Trump era transportat de urgență la spital, Musk a scris pe X, platforma pe care o deține: „Îl susțin pe deplin pe președintele Trump și sper la recuperarea sa rapidă”. Ulterior, el a postat o fotografie a lui Trump, la câteva momente după episod, și a adăugat un alt mesaj: „Ultima dată când America a avut un candidat atât de dur a fost pe timpul lui Theodore Roosevelt”

Staff-ul de campanie al lui Joe Biden oprește toată campania TV în care, în cea mai mare parte, îl ataca pe Donald Trump, prezentîndu-l ca pe un pericol pentru democrația din SUA.

Atacatorul a fost neutralizat de Secret Service

Secret Service confirmă că ofițerii săi au ucis persoana care a deschis focul asupra lui Donald Trump la mitingul din Pennsylvania. Serviciul mai precizează că, pe lângă un spectator care a fost ucis, alți doi au fost „grav răniți”.

Trăgătorul din incidentul de securitate al lui Trump din Pennsylvania a fost ucis de o echipă de contra lunetiști a serviciilor secrete, a relatat o sursă pentru Fox News.

Un martor ocular a declarat pentru BBC că a văzut un „om pe acoperiș” în apropierea mitingului președintelui Trump din Pennsylvania.

„L-am observat pe tip târându-se pe acoperișul clădirii de lângă noi”, a declarat martorul pentru BBC. „Avea o pușcă, l-am putut vedea clar cu o pușcă”.

Agenția Associated Press scrie că doi oficiali din cadrul forțelor de ordine au confirmat că incidentul armat de la mitingul lui Donald Trump este investigat ca tentativă de asasinat.

Biden anunță că a fost informat despre incidentul armat

Unii critici ai lui Biden s-au plâns de timpul necesar pentru ca președintele să se pronunțe public în legătură cu împușcăturile de la mitingul lui Trump, menționând că fostul președinte Barack Obama și fostul președinte George W. Bush au făcut declarații înaintea lui Biden, a scris publicația americană The Hill.

Președintele Biden anunță că a fost informat despre incidentul armat și că este recunoscător să audă că Trump este în siguranță

„Sunt recunoscător să aud că este în siguranță și că este bine”, a transmis Biden într-o declarație la scurt timp după ce a fost informat cu privire la incident. „Mă rog pentru el și familia sa și pentru toți cei care au fost la miting, în timp ce așteptăm informații suplimentare”.

„Jill și cu mine suntem recunoscători Secret Service pentru că l-au dus în siguranță”, a adăugat Biden. „Nu există loc în America pentru acest tip de violență. Trebuie să ne unim ca națiune pentru a o condamna”.

Reacția ambasadei României la Washington

Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a reacționat pe X și pe Facebook: „Tentativa de asasinat împotriva fostului președinte Trump este șocantă – ne rugăm pentru siguranța sa și îi dorim lui și celor care au fost răniți în incidentul din Pennsylvania însănătoșire grabnică. Violența motivată politic nu își are locul într-o societate democratică, nu trebuie folosită și trebuie întotdeauna condamnată”.

Procurorul din comitatul Butler, Richard A Goldinger, a confirmat pentru presă că trăgătorul de la mitingul lui Donald Trump, precum şi un spectator, au murit.

Publicația Axios relatează că Donald Trump ar fi fost atins de „fragmente de sticlă”.

Între timp, mai mulţi aliaţi ai lui Donald Trump, printre care potenţiali vicepreşedinţi ai săi, au postat pe Twitter mesaje de susţinere şi rugăciuni pentru fostul preşedinte, care a fost rănit la mitingul din Butler, Pennsylvania.

Secret Service: „Fostul președinte este în siguranță”

„Secret Service a implementat măsuri de protecție, iar fostul președinte este în siguranță”, a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului, despre ceea ce a numit un „incident”.

„Se desfășoară acum o investigație activă a Secret Service, iar informații suplimentare vor fi publicate atunci când vor fi disponibile”, a completat acesta.

Postul CNN a transmis că Trump a fost rănit, dar nu a oferit alte detalii. Nu este clar deocamdată ce leziuni a suferit acesta și cum.

Trump, evacuat de urgență, după ce s-au auzit focuri de armă

Donald Trump, care tocmai își începuse discursul, a fost pus imediat la pământ de agenții Secret Service, responsabili cu securitatea președinților și foștilor președinți ai SUA.

După câteva momente, el s-a ridicat în picioare, înconjurat de agenți, care l-au escortat de la podium către mașină.

Trump a ridicat pumnul în aer, în uralele susținătorilor săi, putându-se observa totodată că el are urechea dreaptă însângerată.

„Am văzut mulți oameni care se aruncau la pământ, păreau confuzi. Am auzit focuri de armă, păreau ceva între petarde și un pistol de calibru mic”, a declarat pentru AFP un participant la mitingul electoral.

Acesta era ultimul miting al lui Donald Trump înainte de Convenția Republicană, unde urmează să fie desemnat oficial drept candidat al Partidului Republican împotriva democratului Joe Biden, la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro