Sari direct la conținut

Biroul Electoral Central a respins toate contestaţiile şi cererile privind anularea alegerilor parlamentare

HotNews.ro
Biroul Electoral Central a respins toate contestaţiile şi cererile privind anularea alegerilor parlamentare
Seție de vot din România. Foto: Inquam Photos / Mălina Norocea

Biroul Electoral Central (BEC) a respins sâmbătă, în şedinţă, toate contestaţiile şi sesizările prin care se cerea anularea alegerilor parlamentare, potrivit unor surse oficiale, citate de News.ro.

Cinci sesizări au fost depuse la instituţie, fiind vizată campania noii formațiuni, POT (Partidul Oamenilor Tineri), care a trecut pragul electoral.

BEC a respins solicitările de anulare a alegerilor parlamentare motivând că solicitarea s-a făcut prea târziu, conform unor surse G4Media.ro.

Partidul REPER a solicitat în ședința Biroului Electoral Central anularea alegerilor parlamentare, arătând că are date evidente care indică ingerinţa Rusiei şi în aceste alegeri şi manipularea şi dezinformarea populaţiei privind un anumit partid.

„Considerăm că acelaşi principiu care a determinat anularea alegerilor prezidenţiale prin decizie CCR trebuie aplicat şi alegerilor parlamentare, care au fost viciate în mod similar. Asta înseamnă garantarea dreptului la un vot corect, democratic, transparent. REPER susţine totodată necesitatea unei reluări rapide şi transparente a procesului electoral în urma deciziei Curţii Constituţionale de a anula primul tur al alegerilor prezidenţiale. Considerăm că acelaşi principiu trebuie aplicat şi alegerilor parlamentare, care au fost viciate în mod similar, pentru a garanta respectarea voinţei cetăţenilor”, au transmis reprezentanții REPER.

Și Vlad Gheorghe, fondatorul partidului DREPT, a depus vineri la Înalta Curte de casație și Justiție (ICCJ) o cerere de anulare a alegerilor parlamentare, motivând că și acest scrutin a avut loc tot sub „războiul hibrid” pentru care Ccurtea Constituțională a anulat prezidențialele. „Sunt multe argumente juridice pentru care alegerile trebuie reluate, de la avantajarea clară a unor partide dubioase și care nu au respectat nicio regulă electorală până la starea de panică generată și alimentată pe rețelele de socializare”, a afirmat Vlad Gheorghe, într-o postare pe Facebook.

Partidul SENS, care nu a reușit să treacă de pragul necesar intrării în Parlament, ceruse anularea alegerilor parlamentare pentru fraudă electorală în cazul formațiunii de dreapta radicală POT (Partidul Oamenilor Tineri). Totodată, formațiunea argumenta că decizia CCR arată că „suntem un stâlp al democrației în Europa de Est și că niciun actor extern nu poate să se implice în politica internă a României”.

SENS, formațiune susţinută de europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, a anunțat vineri că a făcut o sesizare la BEC prin care a solicitat atât renumărarea voturilor în anumite circumscripții, cât și anularea alegerilor parlamentare pentru fraudă electorală, formulată strict în raport cu partidul POT.

„Sesizarea noastră care a existat încă din data de 4 decembrie a vizat întocmai aplicarea acelorași practici ilegale în lumina investigației Comisiei Europene și a suspiciunii relevante de imixtiune a unui actor statal extern în procesul electoral. Așteptăm deciziile și în cazul scrutinului parlamentar”, conform unui comunicat SENS.

Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2024 a anunțat anterior că a încheiat, în şedinţa din data de 4 decembrie, procesul-verbal privind cele şapte partide politice, organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice sau alianţe electorale care întrunesc pragul electoral la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Astfel, acestea sunt:

  • Partidul Social Democrat (PSD);
  • Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Partidul Naţional Liberal (PNL);
  • Uniunea Salvaţi România (USR);
  • S.O.S. România;
  • Partidul Oamenilor Tineri (POT);
  • Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).
INTERVIURILE HotNews.ro