Sari direct la conținut

Biserica Greco-Catolica doneaza trei hectare pentru un campus scolar

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Biserica Greco-Catolica va dona trei hectare de teren la Blaj (judetul Alba), pentru construirea unui campus, dupa ce cladirile tuturor liceelor din municipiu au fost sau vor fi in curand retrocedate aceleiasi confesiuni. Investitia va presupune un efort financiar de peste 3,5 milioane de euro, finantarea fiind in prezent incerta.

Sali de clasa, dormitoare, biblioteca, o sala de sport, cantina, garsoniere pentru profesori si alte facilitati sunt cuprinse in proiectul unui campus ce ar urma sa fie construit la Blaj, orasul unde toate liceele si mai multe scoli si gradinite au fost sau urmeaza sa fie retrocedate.

Potrivit viceprimarului municipiului, Gheorghe Rotar, Biserica Greco-Catolica, principalul beneficiar al restituirilor, s-a oferit sa puna la dispozitia autoritatilor ca donatie un teren de trei hectare pe care ar trebui sa fie ridicat viitorul campus.

De altfel, Rotar a si trimis, ieri, un fax la Inspectoratul Scolar Judetean prin care a informat institutia cu privire la acest lucru. Seful ISJ, Cornel Sandu, nu stie, insa, daca vor fi bani in acest an pentru proiectul respectiv. El nu a putut preciza cand vor incepe lucrarile si nici daca exista un termen-limita pentru finalizarea lor.

Terenul este situat in spatele Colegiului “Inochentie Micu Clein”, o institutie de invatamant a carei cladire a fost deja retrocedata. Autoritatile locale platesc anual aproximativ 600 de milioane de lei vechi drept chirie, insa banii nu ii incaseaza biserica, ci sunt investiti tot in imobil.

Chiar daca greco-catolicii s-au aratat dispusi sa cedeze terenul respectiv, autoritatile centrale se misca ceva mai greu. Deocamdata, campusurile exista doar in proiectele Ministerului Educatiei, potrivit conducerii caruia ar fi nevoie la nivel national de 458 de asemenea constructii (unele modernizate si altele ridicate din temelii), care ar costa in total aproximativ 260 de milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro