Biserica Ortodoxa, deschisa la o discutie pe tema impozitarii veniturilor sale doar daca este abordata si "chestiunea retrocedarii sau compensarii tuturor proprietatilor confiscate de Statul roman"
Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane se declara de acord cu o „discutie” pe tema impozitarii veniturilor Bisericii, dar numai cu conditia ca aceasta discutie sa fie „abordata impreuna cu chestiunea retrocedarii sau a compensarii tuturor proprietatilor bisericesti confiscate de Statul roman, astfel incat Biserica sa poata dispune de resursele necesare pentru intretinere si pentru sustinerea operei ei social-filantropice”, se arata intr-un comunicat al BOR, citat de Digi 24. „Pana in prezent, a fost retrocedata Bisericii Ortodoxe Romane numai o mica parte din proprietatile sale confiscate de regimul comunist”, mai precizeaza reprezentantii BOR in comunicatul care este o reactie la un articol publicat pe 22 august de ziarul Adevarul, cu titlul „Impozitarea veniturilor Bisericii, luata in calcul dupa taxarea spagii la doctor”.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, declara, in urma cu o saptamana, ca o eventuala discutie pe tema impozitarii anumitor venituri ale cultelor ar putea avea loc la sfarsitul anului.
Potrivit comunicatului citat, „In urma cu cateva zile, Patriarhia Romana a explicat intr-un comunicat de presa ca veniturile realizate de unitatile bisericesti sunt folosite pentru cheltuieli cu salariile, utilitatile, intretinerea unui important patrimoniu de locasuri de cult si alte cladiri bisericesti, pentru sustinerea unei semnificative opere social-filantropice si educational-culturale in societatea romaneasca si in comunitatile de romani din strainatate”.
„Faptul ca Biserica Ortodoxa Romana este bine organizata si are capacitatea de a-si administra eficient proprietatile trebuie apreciat si promovat, iar nu invidiat si denigrat. Cele aproximativ 800 de institutii si programe socio-medicale si educationale (cabinete medicale, cabinete de consultanta, camine si centre pentru batrani, copii si alte persoane defavorizate, gradinite etc.), pentru sustinerea carora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Romane au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt sustinute in imensa lor majoritate tocmai din veniturile obtinute corect si transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Romane. (…) Reamintim ca statutul fiscal al Cultelor din Romania este similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene in care acestea sunt sustinute pentru contributia lor la viata societatii”, arata reprezentantii BOR.
„Presiunea mediatica pentru o eventuala impozitare a veniturilor Bisericii are ca scop o diminuare a sustinerii activitatilor social-educationale si social-filantropice ale acesteia si o diminuare a rolului Bisericii Ortodoxe Romane in societate. Biserica este deschisa pentru o discutie pe tema impozitarii veniturilor ei daca aceasta discutie este abordata impreuna cu chestiunea retrocedarii sau a compensarii tuturor proprietatilor bisericesti confiscate de Statul roman, astfel incat Biserica sa poata dispune de resursele necesare pentru intretinere si pentru sustinerea operei ei social-filantropice. Pana in prezent a fost retrocedata Bisericii Ortodoxe Romane numai o mica parte din proprietatile sale confiscate de regimul comunist. In concluzie, proprietatile si veniturile bisericesti sunt astazi folosite pentru sustinerea multiplelor activitati derulate de Biserica in societatea romaneasca”, se mai arata in comunicat.