Sari direct la conținut

Biserica Ortodoxa, din nou fara Hotel „Parc”

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia nu poate, de cativa ani, sa uzeze de dreptul de a administra cladirea Hotelului „Parc” din Targu-Mures, pe care l-a primit prin hotarare judecatoreasca. Pentru a intra in posesia imobilului, reprezentantii acestui cult au deschis un proces, aflat in prezent pe rolul instantei.

Chiar in timpul judecarii dosarului, Guvernul a abrogat vechea hotarare si a luat hotelul inapoi.

Motivul il reprezinta faptul ca Regia Autonoma a Protocolului de Stat (RAPS) nu a pus in aplicare hotararea.

In plus, conducerea Consiliului Judetean Mures, in frunte cu Lokodi Edit, este impotriva folosirii cladirii de catre biserica. In consecinta, Arhiepiscopia Ortodoxa a dat in judecata RAPS, pentru a obtine o decizie executorie.

In timp ce procesul era pe rol, Executivul a abrogat, insa, vechea hotarare prin care acest imobil era dat in administrare Arhiepiscopiei Ortodoxe, desi exista un litigiu pe rol.

Guvernul a luat hotelul inapoi

Reprezentantii ortodocsilor sustin ca au mare nevoie de cladire pentru activitatile din judetul Mures.

„Deoarece Arhiepiscopia Ortodoxa isi desfasoara activitatea in judetele Alba si Mures, se simtea o nevoie imperioasa a unei cladiri in Targu-Mures, in care Arhiepiscopia sa aiba un birou, unde saptamanal sa acorde audienta, sa aiba un centru de activitati sociale, pentru ca avem in judetul Mures foarte multe centre de asistenta sociala si pe deasupra sa aiba un centru cultural pentru preotii si credinciosii din judetul Mures.

In 2004, pentru toate aceste activitati, printr-o hotarare de Guvern, s-a primit Hotelul „Parc”. Din nefericire, actualmente Guvernul a abrogat acea hotarare, desi eram in judecata.

Ne pare rau, este un mod de a impiedica o activitate serioasa, care are si o dimensiune religioasa, dar si una culturala si una sociala”, a spus, la Alba Iulia, arhiepiscopul Andrei Andreicut.

Reprezentantii ortodocsilor au depus o plangere prealabila impotriva acestei hotarari de Guvern. Ei sustin ca in cazul in care Arhiepiscopia a va fi nemultumita de raspunsul primit la plangerea prealabila sau daca nu vor primi nici un raspuns in termenul prevazut de lege, vor sesiza instanta de contencios-administrativ, pentru anularea hotararii si chiar pentru daune morale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro