Blindatele Armatei Române vor fi asamblate de o firmă care are legături cu Rusia. Ministerul Apărării spune că nu au fost necesare verificări

După ce în 2022 o companie care îl avea acționar pe miliardarul rus Oleg Deripaska a făcut parte din consorțiul care construiește baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, acum firma unui alt om de afaceri cu legături în Rusia va ajuta la asamblarea a 800 de blindate ale Armatei Române, arată o investigație a publicației Curs de Guvernare.
Sergei Glinka a fost directorul executiv al celei mai mari companii rusești de material rulant, Transmashholding, cunoscută și ca Transgroup. Din consorțiul de firme care vor asambla blindatele ATBTU face parte și firma Automecanica SA Mediaș, care îl are ca beneficiar, din 2022, pe Glinka.
În 2021, cu un an înainte de începerea războiului din Ucraina, Norvegia a refuzat o colaborare similară, în care era implicată compania Transmashholding. Oslo a invocat atunci motive de siguranță națională.
Transmashholding a fost inclusă, începând cu 2022, de autoritățile ucrainene și cele americane (din 2023) pe lista companiilor care susțin statul rus în invazia din Ucraina.
MApN a cerut colaborarea cu firme din România
Programele de înzestrare ale Armatei Române au prevăzut, din 2022, achiziționarea a peste 1.000 de blindate tactice de tip ușor. Contractul oferit de Ministerul Apărării Naționale (MApN) a fost câștigat în 2024 de singurul ofertant – producătorul turc Otokar.
MApN a impus companiei câștigătoare să colaboreze cu firme înregistrate în România, încă de la primul blindat, pentru realizarea sistemelor software. Unul dintre cei patru subcontractanți este firma Automecanica SA din Mediaș.
Compania condusă de Andrei Scobioală și Sergei Glinka se va ocupa de „linia de producție pentru ATBTU, sistemul de protecție balistică și antimină, suportul rotativ pentru mitraliera cal. 7,62 mm și mentenanță”, conform MApN.
Contractul a costat un miliard de euro
Pe 16 decembrie 2022, Guvernul a aprobat o hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul programului de înzestrare „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU.
În mai 2023, MApN, prin Compania Națională Romtehnica (deținută de minister), scoate la licitație contractul pentru blindate. Nu a fost o licitație electronică, ci un concurs de oferte anunțat pe site-ul Romtehnica. Printre condițiile impuse de Armată era ca majoritatea celor 1.059 de blindate să fie realizate pe o platformă industrială din România.
În plus, sistemele software și de comandă urmau să fie dezvoltate de firme autohtone încă de la primul exemplar. Timp de un an, Romtehnica a primit o singură ofertă – de la compania turcească Otokar, care produce astfel de blindate pentru mai multe state europene.
Contractul cu Otokar a fost semnat în noiembrie 2024 și a costat aproximativ 5,07 miliarde lei, adică 1,02 miliarde euro.
Firmă cu legături în Rusia – subcontractată
Legătura directă între preluarea Automecanica SA și pregătirile pentru contractul de blindate este consolidată prin clauzele contractului cu Otokar, notează Curs de Guvernare.
Automecanica SA din Mediaș (cu o cifră de afaceri de 11,2 milioane de lei în 2023) îi are în prezent ca acționari oficiali pe: Andrei Scobioală (48,38%), firma Automatica SKB Property SRL (48,38%) și o listă de persoane fizice, foști angajați, cu un total de (3,23%).
La rândul ei, Automatica SKB Property SRL este o firmă din Rudeni, județul Ilfov, specializată în „fabricarea echipamentelor de ridicat și manipulat”. Societatea a avut o cifră de afaceri de aproape 40 de milioane de lei în 2023. Acționarii sunt: Andrei Scobioală (35%), Automecanica SKB Property SRL din Chitila (55%), Valentin-Adorian Lorincz (10%).
În final, Automecanica SKB Property SRL din Chitila îl are ca acționar unic pe Sergei Glinka. El este al doilea beneficiar direct al companiei.
Ce spune MApN
La o solicitare trimisă de Curs de Guvernare, MApN a explicat că pentru contractul privitor la blindate, nu a fost nevoie de verificări din partea Serviciilor de Informații, fiind considerat un contract „neclasificat”.
„Informațiile vehiculate în cadrul procedurii de achiziție și al contractului sunt neclasificate, prin urmare nu au fost necesare avize/autorizații specifice pentru participarea la procedură. Evaluarea ofertelor a fost efectuată de către comisia de evaluare, cu sprijinul experților cooptați și al comisiei de testare”, a transmis MapN.
Sergei Glinka a deținut 25% din căile ferate din Rusia
Sergei Glinka a fost o figură-cheie în parteneriatul de succes dintre grupul francez Alstom și Transmashholding, în perioada 2008-2010. Parteneriat care a dus la dobândirea de către Alstom a unui pachet semnificativ (25%) din Transmashholding.
În acea perioadă, Glinka era apropiat de oligarhii Iskander Makhmudov și Andrey Bokarev – cel dintâi se află pe lista oligarhilor ruși sancționați internațional de către Trezoreria SUA.
În 2012, Glinka a devenit acționar al celui mai mare operator rus de transport suburban de pasageri, după ce a cumpărat 25% din acțiunile companiei de la Căile Ferate Ruse. În 2013, averea sa ajungea la 650 de milioane de dolari. După prima invazie rusă din Ucraina, din 2014, Glinka a dispărut din Rusia.
Sergei Glinka a redevenit activ în spațiul de afaceri după invazia Rusiei în Ucraina, în 2022. El avea mai mult investiții în domeniul farmaceutic în SUA și România.
În România și-a direcționat investițiile prin preluarea Automecanica SA din Mediaș și a companiei Popeci Utilaj Greu din Craiova. Consiliul Concurenței a considerat că achiziția din Craiova ar putea afecta securitatea națională și a sesizat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform Europa Liberă.