Sari direct la conținut

Blindatele Piranha 5: General Dynamics a atribuit un contract de 120 mil. euro către Elbit pentru turele și mortiere construite în România

HotNews.ro
Blindate Piranha 5 , Foto: MApN - Laurențiu Turoi
Blindate Piranha 5 , Foto: MApN - Laurențiu Turoi

Elbit România a primit un contract de 120 de milioane de euro de la General Dynamics European Land Systems (GDELS) pentru furnizarea de turele, stații de luptă și sisteme de mortiere în cadrul programului Piranha 5, toate aceste sisteme fiind proiectate, produse și asamblate în România.

„Elbit Systems Ltd. a anunțat astăzi că filialei sale din România, Elmet International SRL, i s-a atribuit un contract subsecvent în valoare de 120 milioane de dolari de la General Dynamics European Land Systems (GDELS) pentru furnizarea de turele telecomandate, mitraliere telecomandate (RCWS) și sisteme de mortiere pentru transportorul blindat „Piranha 5” al Forțelor Armate Române. Lucrările vor fi efectuate în România pe o perioadă de trei ani”, anunță compania într-un comunicat.

În cadrul contractului, Elbit Systems va furniza turele UT30 MK2, RCWS și sistemele de mortiere SPEAR, toate complet integrate la bordul APC „Piranha 6” al GDELS.

  • UT30 MK2 de la Elbit Systems este o turelă ușoară fără operator cu tun automat de 30mm care integrează sisteme de luptă, sisteme de control al focului, senzori și sisteme de afișare pentru o eficacitate sporită în luptă și capacități de identificare a țintelor, transmite compania.
  • RCWS (Remote Controlled Weapons Station) este o stație de luptă cu mitralieră de calibru 12,7 mm, de mare precizie și cu greutate redusă.
  • SPEAR este un sistem de mortier autohton computerizat și autonom de 120 mm, un sistem dezvoltat din mai celebrul mortier CARDOM.

„În afară de România, turelele, stația de luptă și sistemele de mortier ale Elbit Systems au fost selectate până în prezent de zeci de clienți din întreaga lume, inclusiv Israel, SUA, Danemarca, Austria, Belgia, Brazilia și Croația. Acestea au fost produse în România.

Câte blindate Piranha 5 are Armata și cât au costat

Armata Română a semnat pe circa 900 de milioane de euro un contract cadru cu General Dynamics European Land Systems (GDELS) pentru 227 de mașini de luptă Piranha 5.

Contractul a fost semnat și în parteneriat cu UMB, acolo unde, o parte din transportoarele primului lot Piranha 5, au primit asamblarea finală, dar le-au fost executate și operațiuni de sablare și vopsire.

În martie 2022 General Dynamics European Land Systems a semnat un joint-venture cu Uzina Mecanică București (UMB), astfel ca în unitatea din Capitală să fie fabricate complet blindatele Piranha 5 pentru Armata României, dar inclusiv și potențiale viitoare comenzi pentru export.

Cum se împart cele 227 de transportoare Piranha 5 – câte au fost livrate deja și câte vor ajunge la Armata Română:

  • Primele 36 de transportoare au fost construite la Mowag (Elveția) și au fost livrate in 2020. Ele deja sunt în prezent operaționale în cadrul Forțelor terestre.
  • Alte 32 de transportoare Piranha 5, cu o asamblare finală la UMB, au fost livrate în noiembrie 2021 și sunt introduse în serviciul operațional de către Forțele Terestre.
  • Un alt lot de 26 de transportoare Piranha 5 în configurații diferite (asamblate final la UMB) au mai fost livrate în 2022, iar aucm sunt în faza finală de recepție.
  • Alte 133 de transportoare Piranha 5 urmează a fi complet produse și asamblate în România și vor fi livrate către armata română în următorii ani. Pentru acest lot de 133 de vehicule vor fi construite turelele, stațiile de luptă și mortierele comandate acum de GDELS către Elbit.

Totodată, Armata română are în vedere să mai semneze un contract adițional cu General Dynamics pentru încă 150 de transportoare blindate de trupe Piranha 5.

Totalul Piranha 5, în șase configuratii diferite, va ajunge in 2040 la 377 de masini de luptă 8×8. Prețul vehiculat pentru cele 150 de mașini suplimentare este de aproximativ 630 milioane de euro.

Cum arată fabrica din Elveția a Mowag, unde s-au fabricat primele Piranha 5 pentru România. Modelul fabricii urmează să fie folosit acum și la UMB:

Cum a fost testat Piranha 5 în poligon de către Armata Română și cum a fost testată turela cu tunul de 30mm:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro