Sari direct la conținut

Blocajele camionagiilor: Trudeau, nevoit să dea explicații pentru folosirea legislației de urgență

HotNews.ro
Protestul camionagiilor canadieni fata de vaccinarea obligatorie antiCOVID, Foto: Captura video
Protestul camionagiilor canadieni fata de vaccinarea obligatorie antiCOVID, Foto: Captura video

A folosit pe bună dreptate guvernul lui Justin Trudeau legislația de urgență pentru a ridica blocajele camionagiilor care au paralizat capitala la începutul acestui an? O comisie de anchetă a deschis joi dezbaterea pe această temă, încă foarte dezbătută în Canada, potrivit AFP.

Ocuparea timp de câteva săptămâni a centrului orașului Ottawa de către camionagii mobilizați împotriva restricțiilor sanitare a marcat o țară neobișnuită cu astfel de mișcări sociale, iar evacuarea lor, cu ajutorul unei legi rareori folosite pe timp de pace, a stârnit o dezbatere majoră privind libertățile civile.

Premierul Justin Trudeau, criticat la vremea respectivă, este chemat ca martor în fața comisiei independente cu încărcătură politică.

“Ce a determinat guvernul federal să declare starea de urgență? Cum și-a exercitat puterea pe care a obținut-o și dacă a acționat în mod adecvat?”: acestea sunt întrebările “fundamentale” la care comisia va trebui să răspundă, a declarat președintele acesteia, fostul judecător Paul Rouleau, în deschiderea discuțiilor de joi.

Activitatea comisiei, care este obligatorie după orice declanșare a acestei dispoziții excepționale, se va întinde pe durata a șase săptămâni de audieri publice, în timpul cărora sunt așteptați 65 de martori, și trebuie să prezinte un raport final până în februarie 2023.

Justin Trudeau a fost aspru criticat de opoziție și de grupurile de apărare a drepturilor pentru că a invocat legea la 14 februarie, după ce săptămâni de proteste au paralizat capitala federală Ottawa și au blocat frontiera cu vecinul american.

Legea, care este rar utilizată, a conferit guvernului canadian puteri excepționale în cazul unei “crize naționale”, permițându-i să autorizeze băncile și alți furnizori de servicii financiare să înghețe sau să suspende imediat conturile fără un ordin judecătoresc.

Trudeau a pus capăt măsurilor de urgență câteva zile mai târziu, pe 23 februarie, după ce protestatarii au fost evacuați din centrul orașului Ottawa în urma unei operațiuni masive a poliției.

Liderul s-a apărat spunând că autoritățile aveau nevoie de “mai multe instrumente pentru a restabili ordinea” după mai mult de trei săptămâni de “activitate periculoasă și ilegală”.

“Guvernul a acționat în mod neconstituțional”, a declarat săptămâna aceasta Asociația Canadiană pentru Libertăți Civile, precizând că a avut “alte opțiuni”.

Protestul, care a fost inițial minimizat de autorități, a început cu camionagii care protestau împotriva obligativității de a fi vaccinați pentru a trece granița cu Statele Unite și s-a extins apoi la o respingere generală a normelor de sănătate publică din Canada.

Demonstranții au mers până la a bloca un pod între orașul canadian Windsor și orașul american Detroit, paralizând o rută comercială esențială pentru industrie, în special pentru industria auto.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro