Sari direct la conținut

BNR a controlat Bank of China- sucursala București. Ce a găsit

HotNews.ro
BNR a controlat Bank of China- sucursala București. Ce a găsit
Imagine ilustrativă. Foto: Ffang | Dreamstime.com

Bank of China, a patra bancă din lume, care operează din 2019 și la București prin intermediul unei sucursale, a fost obiectul unui control al Direcției de Supraveghere a BNR. HotNews publică rezultatele controlului și s-a deplasat și la sediul băncii chineze din România.

Filiala din România a băncii chinezești Bank of China a primit un avertisment scris pentru 12 încălcări ale normelor bancare, printre care mai multe încălcări ale normelor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanțării terorismului, arată un document consultat de HotNews.ro. 

În urma controlului a fost emis Ordinul nr. 35 din data de 15.04.2024, al prim-viceguvernatorului Băncii Naționale a României Florin Georgescu, acesta fiind documentul consultat de redacție.  

Reprezentanții Băncii Naționale au confirmat pentru HotNews.ro controlul. Au spus că ”asemenea inspecții au loc periodic pentru ca BNR să se asigure că băncile care operează pe teritoriul României respectă regulamentele bancare în vigoare în intervalele de timp pe care și le asumă”.

HotNews.ro a încercat să ia legătura cu reprezentanții Bank of China la București, deplasându-se inclusiv la sediul băncii din Piața Presei Libere. 

Aici, banca a ales să discutăm cu o reprezentantă de origine chineză, care s-a recomandat doar „Maria” și a declarat că nu știe nimic despre controlul BNR dar că „se va informa”. Ea a refuzat să își decline calitatea pe care o are în cadrul Bank of China.

Avertismentul scris este cea mai puțin gravă dintre sancțiunile pe care le pot primi băncile, în România. 

Sancțiunile date de BNR merg de la avertisment scris dat instituţiei financiare nebancare, amendă aplicată băncii (între 0,01% şi 0,5% din capitalul social minim reglementat), amendă aplicată administratorilor sau, după caz, membrilor consiliului de supraveghere ori conducătorilor, între 1 şi 6 remuneraţii nete, sau interzicerea desfăşurării activităţii de creditare. Ce a găsit BNR la Bank of China?

Probleme de cunoaștere a clientelei, în special cea online

Printre neregulile constatate de BNR se numără faptul că la Bank of China, București, ”Nu au fost stabilite măsuri de diminuare a riscurilor ce derivă din acordarea de produse/servicii bancare, la distanță, clienților încadrați într-o categorie de risc sporit”.

În plus, ”Nu au fost aplicate măsuri de autentificare sporite utilizate în procesul de efectuare a tranzacțiilor prin intermediul canalelor digitale”. Și, susține raportul BNR, la Bank of China  ”nu s-au implementat sisteme informatice care să constituie un sprijin adecvat în procesele de cunoaștere a clientelei, prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului, precum și a aplicării sancțiunilor internaționale”.

Număr mic de cazuri punctuale cu probleme, enumerate de către control

Alte probleme consemnate de către controlul BNR au fost:

  • Nu au efectuat evaluarea activității desfășurate în anul 2022 referitoare la expunerea la spălarea banilor și finanțarea terorismului;
  • Bank of China-sucursala București, nu avea stabilite prin norme proprii tipurile de produse și servicii care pot fi furnizate fiecărei categorii de clienți;
  • Nestabilirea unor proceduri adecvate de control intern, precum și ineficiența controlului de nivel 2, ce au avut ca efect deficiențe identificate în procesele de cunoaștere a clientelei;
  • Acceptarea, în procesul de identificare a clienților, a unor documente mai vechi de 30 zile de la data emiterii acestora 
  • Neadoptarea de măsuri rezonabile pentru a verifica identitatea beneficiarului real – 6 cazuri;
  • Neidentificarea corespunzătoare a beneficiarului real – 1 caz;
  • Lipsa monitorizării continue a relației de afaceri ce a constat în neactualizarea datelor și informațiilor deținute despre client, cu frecvența stabilită în reglementările interne – 6 cazuri.

Ce este Bank of China

Banca Chinei (Bank of China), a patra cea mai mare instituție bancară din lume, şi-a inaugurat  în decembrie 2019, sucursala în Bucureşti, România devenind astfel a 60-a dintre ţările şi regiunile pe care Banca Chinei le acoperă.

Prin înfiinţarea sucursalei de la Bucureşti banca „va ghida activ firmele chineze spre a investi în această regiune și va susține cu fermitate întreprinderile locale pentru a explora piața chineză, construind astfel un pod financiar solid pentru cooperarea sino-română”, a afirmat Liu Liange, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Chinei, la ceremonia de inaugurare de acum cinci ani, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului.

Cu activele sale de peste 2.730 de miliarde de euro, Banca Chinei se află pe locul patru din lume, clasată după alte 3 bănci chineze.

INTERVIURILE HotNews.ro