Sari direct la conținut

BNR a redus dobanda cheie cu 0,25 puncte, la 2% pe an, si a mentinut ratele rezervelor minime

HotNews.ro

Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de politica monetara de marti sa reduca rata dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2% pe an, un nou minim istoric, precum si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si cele in valuta, la 10%, respectiv 14%, noteaza Mediafax. Noul nivel al ratei dobanzii de politica monetara, care era anticipata de jucatorii din piata, se va aplica de la 1 aprilie.

Totodata, BNR a decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la plus/minus 1,75 puncte procentuale, de la plus/minus 2 puncte procentuale, astfel ca rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce, de la 1 aprilie, de la 4,25% la 3,75% pe an, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%, se arata intr-un comunicat.

Banca centrala pastreaza gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Decizia BNR a fost anticipata de analisti, care se asteptau la reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte, la 2%, concomitent cu pastrarea ratelor RMO pentru pasivele in lei si valuta.

„Acesta ar putea fi ultima reducere a dobanzii de politica monetara din actualul ciclu, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2015 aratand o dobanda de 2%. In paralel, cei mai multi dintre participanti estimeaza reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei pana la 8% in decembrie 2015, precum si a celor aferente pasivelor in valuta pana la 12% in decembrie 2015”, reiese dintr-un sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) in randul membrilor.

Nivelul dobanzii cheie s-ar putea mentine la 2% pana la finalul anului viitor, insa estimarile analistilor variaza intre 1,75% si maxim 2,75%, un numar de participanti la sondaj prognozand un ciclu de majorare a dobanzii in 2016.

Totodata, rezervele minime obligatorii (RMO) ar putea fi reduse in continuare pe parcursul anului viitor, pana la 6% in cazul celor in lei si 8% in cazul celor in valuta.

Aceasta a fost a sasea taiere de dobanda dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august a anului trecut, cand a aplicat o scadere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, fusesera operate cinci reduceri, din care ultima in februarie.

Consiliul de Administratie al BNR a taiat la inceputul lunii februarie rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, precum si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2 puncte procentuale, insa a pastrat ratele RMO.

Ultima interventie a bancii centrale pe partea de rezerve minime a fost in noiembrie, cand a redus ratele RMO pentru pasivele in valuta de la 16% la 14%, cele in lei fiind mentinute la 10%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat dupa sedinta CA din februarie ca Banca Nationala mai are spatiu de taiere a dobanzii, avand in vedere nivelurile actuale ale inflatiei, dar si prognoza pentru finalul anului, precizand ca reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii ar putea fi reluata spre primavara-vara.

„La nivelurile actuale ale infatiei si prognoza de luni, nu pot sa neg ca nu ar fi spatiu de reducere a ratelor”, a spus Isarescu.

BNR a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% si are o estimare de 2,4% pentru inflatia de la sfarsitul anului 2016. Rata anuala a inflatiei s-a situat in decembrie la 0,83%, inregistrand un minim record. Cresterea medie a preturilor a fost anul trecut de 1,1% fata de 2013, determinata pe baza indicelui preturilor de consum (IPC), si de 1,4% dupa indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC).

Isarescu a afirmat totodata ca banca centrala nu se grabeste cu masurile de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru ca efectele trebuie bine analizate, fiind un instrument foarte puternic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro