Sari direct la conținut

BNR a scazut dobanda de referinta la 5,5%. Care vor fi efectele?

Businessday.ro

Reducerea inflatiei si foarte probabila incetinire a ritmului de crestere economica a determinat BNR sa reduca dobanda de politica monetara de trei ori in ultimele trei luni, aceasta ajungand de la 6,25% la 5,5%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau. Care vor fi efectele acestor masuri?

1. Creditele in lei se vor ieftini, insa vor mai trece probabil 4-6 luni pana cand efectele deciziilor BNR se vor propaga in economie.

In plus, sa nu uitam ca din acest an, populatia se va putea imprumuta mai greu in valuta, dar cel putin pentru moment, diferenta dintre dobanzile la creditele in lei si cele la creditele in euro este prea mare pentru a face atractive creditele in lei.

In totalul soldului de credite, ponderea creditelor in lei este de 39% in cazul companiilor, si de 33,6% in cazul populatiei. Bancile au in derulare credite in moneda nationala in valoare de aproape 82 miliarde lei.

2. Dobanzile la depozite se vor reduce: in luna decembrie, bancile plateau in medie o dobanda de 6,6% la depozitele noi in lei, unele dintre banci oferind chiar si

Evolutia dobanzilor la lei vs. rata inflatiei

Evolutia dobanzilor la lei vs. rata inflatiei

Foto: Businessday.ro

dobanzi de peste 7,5%. Or, aceste procente reprezinta mai mult decat dublul inflatiei, si este de asteptat ca reducerea dobanzilor la credite sa genereze si o reducere a dobanzilor la depozite.

In acelasi timp, cel putin pe segmentul persoanelor fizice, diferenta dintre dobanzile la depozite si cele la credite a fost de 6,1% in decembrie 2011, in crestere de la 4% in decembrie 2010, situatie care arata ca bancile au nevoie de marje mai mari pentru a isi acoperi costurile, in special cele generate de creditele neperformante. In lunile urmatoare este putin probabil ca aceste marje sa se reduca.

3. Leul va fi mai putin atractiv pentru investitori: in momentul in care dobanzile se vor reduce, este posibil ca unii dintre investitorii straini veniti in Romania pentru a profita de dobanzile mari la lei sa se retraga, punand astfel presiune pe cursul valutar. BNR are insa suficiente rezerve pentru a face fata acestor presiuni.

4. Ce se va face BNR in continuare: ori va intrerupe sirul reducerilor si va astepta sa vada efectele recentelor scaderi, ori trendul de scadere va continua, insa cu o intensitate mai redusa. Totusi, o rata a inflatiei de doar 3% ofera ocazia unor noi reduceri, nefiind exclus ca la sfarsitul anului, dobanda de politica monetara sa scada sub 5%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro