BNR: Slabe sanse pentru scaderea drastica a preturilor la imobiliare pe termen scurt
Posibilitatea unei corectii drastice a preturilor imobiliare pe termen scurt este redusa, deoarece dezechilibrul intre cerere si oferta se mentine, arata cel mai recent raport asupra stabilitatii financiare al Bancii Nationale a Romaniei. Desi numarul locuintelor terminate si investitiile in constructii noi sunt in crestere, cererea ramane superioara ofertei. Raportul BNR enunta, voalat, si una dintre cauzele mentinerii unor preturi ridicate pe piata imobiliara: randamentul mare al investitiilor imobiliare (multumim cititorului nostru Mind).
In privinta ofertei, datele BNR arata ca numarul de locuinte terminate a crescut cu 20% in 2007 fata de 2006, autorizatiile de constructii pentru locuinte au fost cu 31% mai multe, iar investitiile in constructii noi isi mentin trendul ascendent. Cu toate acestea, oferta ramane inferioara cererii. Mai mult, capacitatea de achizitie a unui imobil s-a deteriorat.
„Cererea se pastreaza viguroasa, dar se consemneaza o deteriorare a capacitatii de achizitie a unui imobil de catre populatie, pentru ca dinamica valorii imobilelor a ramas superioara celei a veniturilor (valoarea estimata a imobilelor a devenit de aproximativ opt ori mai mare decat venitul net anual)”, se spune in raport.
Averea imobiliara este concentrata mai mult in Bucuresti, iar riscul scaderii severe a acesteia este mic
Datele Bancii Nationale arata ca desi averea neta a populatiei a crescut in 2007, cea mai mare pondere este ocupata de activele nefinanciare (averea imobiliara), a carei crestere s-a datorat „efectului de pret”.
Averea imobiliara a populatiei este cu precadere concentrata in Bucuresti. Din punct de vedere cantitativ, Capitala detine 18% din stocul locuintelor urbane, fata de cel mult 5% in alte judete.
Cu toate acestea, BNR sustine ca „riscul unui soc de reducere severa a averii imobiliare in Bucuresti este insa redus, pentru ca puterea de cumparare este sensibil mai ridicata, iar numarul celor care locuiesc sau lucreaza in Bucuresti se mentine ridicat”.
Dezvoltatorii imobiliari – profituri mari
Raportul BNR vorbeste si despre situatia companiilor care activeaza in domeniul imobiliar, acestea reprezentind „un segment important al companiilor cu DETS (Datorie externa pe termen scurt) si fara comert exterior”.
BNR sustine ca „expunerea valutara a acestor companii este ridicata”, protectia fata de riscul valutar fiind data insa de doi factori principali:
– elementele lor bilantiere si fluxurile de venituri sunt denominate in valuta
– randamentul investitiilor imobiliare este mare, astfel ca aceste companii ar putea suporta un soc de depreciere
Aceasta ultima fraza reprezinta recunoasterea unui adevar demult cunoscut in piata: randamentul imobiliarelor este unul extrem de mare, Romania fiind una dintre tintele majore din Europa Centrala si de Est pentru investitii in acest domeniu.