Sari direct la conținut

„Bobocei“ tot mai multi. Numarul bancnotelor falsificate in Germania si Austria in 2009 a crescut cu peste 20 de procente  

HotNews.ro

Banca Federala a facut publice datele despre banii falsi scosi din circulatie in 2009 in Germania. Numarul bancnotelor falsificate a fost cu 28% mai mare decat in 2008. Paguba totala in 2009 a fost insa mai mica decat in anul precedent: 3,1, fata de 3,5 milioane de euro. Aceasta se explica prin faptul ca falsificatorii au preferat contrafacerea de bancnote cu valoare mai mica. „Boboceii“ preferati au fost de 50 si 20 de euro.

Locul 1 in topul falsurilor il detine in continuare „falsul fuffziger“: 13.841 de bancnote de 50 de euro au fost retrase din circulatie in Germania anul trecut. Bancnotele contrafacute de 100 si 200 de euro sunt in regres. Mai nimeni nu s-a incumentat sa falsifice bancnota de 500 de euro, care e privita cu retinere, ca mijloc curent de plata.

„Cu 6 falsuri la 10.000 de locuitori, Germania se afla cu mult sub media spatiului Euro“, a spus Helmut Rittgen, seful departamentului bani lichizi al Bundesbank. Si numarul monedelor falsificate a scazut, dupa statistica Bancii Federale. Au fost depistate 78.500 de monede false, cea mai frecventa fiind cea de 2 euro.

In intregul spatiu Euro, la un volum de circulatie a banilor lichizi de 828 de miliarde de euro in 2009 (cu 5,7% mai mare ca in 2008), numarul bancnotelor false a scazut la 860.000, dupa datele publicate de Banca Nationala a Austriei. 9.780 de „bobocei“ s-au inregistrat in 2009 in Austria, un plus de 21% fata de 2008. Valoarea insa a scazut la 700.000 de euro (-10%).

Tot a doua bancnota contrafacuta din Austria este de 100 de euro, zonele predilecte de plasare fiind Viena si Niederösterreich. Ca si Germania, Austria nu se afla insa printre tarile de top in plasamentul banilor falsi. In Europa, liderii de clasament la circulatia de „parale acre“ sunt Franta, Italia si Spania.

Presa din Austria considera ca falsificatorii de bani cei mai profesionisti se afla in Bulgaria si Italia. In luna februarie a anului trecut, prin eforturi coordonate ale politiilor europene s-a descoperit in Bulgaria o importanta tiparnita de bani falsi si au fost confiscate 15.000 de bancnote de 100 de euro.

Si in presa romana apar informatii despre bani falsi pusi in circulatie, in toate zonele tarii, un recent caz anchetat fiind cel al fostului candidat la alegerile prezidentiale, Nati Meir.

Pe langa retelele de criminalitate organizata, exista si persoane private, care profitand de avantajele tehnicii moderne incearca sa-si produca proprii „bobocei“ si sa-i plaseze pe piata.

Se recomanda atentie la elementele de siguranta ale bancnotelor: material de fabricatie, fire metalice, holograma, semn de apa etc. La monedele false, un semn distinctiv este aspectul sters al modelului imprimat in metal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro