Boc da terenuri pe actiuni
Primaria municipiului Cluj-Napoca a devenit, in ultimele luni, cel mai important jucator de pe piata imobiliara din Transilvania. Primarul orasului, Emil Boc, a lansat cateva proiecte gigantice care vizeaza constructia a doua cartiere de locuinte pe ultimele mari parcele de teren detinute de administratia locala.
In schimbul acestor terenuri, Primaria va primi cate 51 la suta din actiunile companiilor care vor construi cartierele.
Acest lucru va insemna o infuzie de peste un miliard de euro pe piata imobiliara din capitala Ardealului. Suma este echivalenta cu 40 la suta din intregul cost al autostrazii „Transilvania”. Astfel ca orasul a devenit un adevarat teren de lupta pentru gigantii din domeniul imobiliar.
Investitorii sunt atrasi atat de faptul ca motoarele economiei din judet sunt turate la maximum, cat si de faptul ca pe piata capitalurilor se invart sume din ce in ce mai mari. Conform datelor Inspectoratului Teritorial pentru Constructii, 2005 a fost primul an cand investitiile de pe piata imobiliara clujeana le-au depasit pe cele din Bucuresti.
Seful acestei institutii, Ioan Petran, a afirmat ca exista oameni dispusi sa plateasca zeci de mii de euro pentru proiecte care nu exista deocamdata decat pe plansa proiectantului. In plus, in oras vin tot mai multi bani. In ultimul deceniu si jumatate, Cluj-Napoca a devenit cel de-al doilea centru financiar al Romaniei, dupa Bucuresti.
Este singurul oras in afara Capitalei in care isi are sediul central o banca, mai precis Banca „Transilvania”.
Numai ca o parte a actionarilor fondatori ai acestei institutii bancare si cu un grup de fosti actionari ai companiei „Astral Telecom” doresc sa investeasca intr-o noua banca, „ImoCredit”, care va fi condusa de omul de afaceri Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii „Transilvania”.
De asemenea, fondatorul grupului Serviciile Comerciale Romane, Stefan Vuza, si-ar putea deschide propria sa banca, „SCR Bank”.
Trei proiecte pentru Cluj-Napoca
Se poate spune ca municipiul a devenit locul unde se infrunta gigantii economici. Prima mare batalie a fost cea a construirii unui mall in cartierul Gheorgheni, pe un teren concesionat de Consiliul Judetean.
In competitie au intrat „Iulius Group”, controlat de omul de afaceri Iulian Dascalu, si compania „South-East Euromentor”, o subsidiara a gigantului „TriGranit”, al carui reprezentant in Romania este omul de afaceri Arpad Paszkany. Competitia a fost castigata in final de Dascalu.
Cel de-al doilea mare proiect imobiliar a fost concesionarea de catre Consiliul Local a suprafetei de 203 de hectare din cartierul Someseni. In cursa pentru acest contract s-au inscris companiile „Polus Real Estate”, o alta subsidiara a grupului „TriGranit”, „Impact” si „American House”. Afacerea a fost castigata, nu fara emotii, de „Polus Real Estate”.
Acum, municipalitatea pune la cale o noua afacere. Este vorba de construirea unui nou cartier, in Dealul Lomb, care ar fi o contrapondere la Cartierul Tineretului. In aceasta zona autoritatile locale estimeaza ca vor fi ridicate circa 1.000 de locuinte. Suprafata totala care va fi oferita este de 204 hectare.