Sari direct la conținut

Boc pune pe tapet noile legi electorale

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a anuntat, la Cluj, ca va propune introducerea sistemului de vot uninominal atat la alegerile locale, cat si la cele generale. In opinia liderului PD, noile legi electorale ar urma sa fie adoptate pana in anul 2006 si sa se aplice la urmatoarele alegeri. Noul sistem electoral este de inspiratie britanica.

Daca proiectul propus de Emil Boc va fi adoptat, consilierii locali, cei judeteni, primarii, presedintii de consilii judetene, deputatii si senatorii vor fi alesi uninominal, nu pe liste de partid. Practic, fiecare localitate ori judet ar fi impartite in circumscriptii electorale care vor desemna un consilier sau un parlamentar.

La alegerile locale vor fi circumscriptii mai mici, iar la cele generale vor fi circumscriptii mai mari pentru ca un parlamentar trebuie desemnat de un numar mai mare de alegatori decat un consilier. Acest sistem presupune disparitia pragului electoral pentru partide.

Tot ca noutati, presedintii consiliilor judetene vor fi alesi direct de catre electorat, nu de consilieri. De asemenea, viceprimarii vor ramane consilieri locali. In cazul consilierilor va exista un singur tur de scrutin. Pentru primari, presedinti de consilii judetene si parlamentari vor fi cate doua tururi.

Liderul democrat a afirmat ca va incerca sa obtina inclusiv sprijinul Opozitiei pentru acest proiect. Pe de alta parte, Boc vrea sa linisteasca UDMR care se teme ca maghiarii din judetele in care sunt minoritari vor ramane fara reprezentanti. El a adaugat ca circumscriptiile vor fi astfel desenate incat drepturile minoritatilor sa fie protejate, intocmai ca in Statele Unite ale Americii.

Proiectul ar urma sa fie completat cu o lege pentru combaterea migratiei politice. Aceasta se va aplica pana in 2008 daca peste trei ani se va aplica sistemul uninominal ori pe termen nedeterminat daca trecerea de la sistemul electoral de lista la cel uninominal va fi amanata.

De asemenea, legea pentru combaterea migratiei politice ar urma sa prevada faptul ca politicienii care trec din proprie initiativa de la un partid la altul isi vor pierde mandatele. Doar cei care vor fi dati afara din partide vor putea ramane consilieri, primari ori parlamentari.

Presedintele PD recunoaste, pe de alta parte, ca ar putea exista o opozitie serioasa din partea parlamentarilor pentru ca partidele politice se tem de schimbare. In aceste conditii, desi PD va milita pana la capat pentru introducerea votului uninominal la ambele camere, Emil Boc a dat de inteles ca formatiunea sa ar putea accepta si o formula de compromis.

Mai precis, senatorii sa fie desemnati in baza votului uninominal iar deputatii sa fie alesi tot pe lista, ca si pana acum.

Acest sistem mixt ar presupune pastrarea pragului electoral de cinci la suta pentru Camera Deputatilor asa ca s-ar putea ajunge la situatia stranie in care o formatiune politica ce are personalitati cunoscute in randurile sale sa stranga mai multe mandate de senator, iar pe de alta parte sa nu poata atinge pragul electoral pentru a putea fi reprezentat in Camera Deputatilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro