Boc se „agata” de Ciuhandu
Presedintele PD, Emil Boc, care este si primarul municipiului Cluj-Napoca, a anuntat ca a initiat discutiile cu presedintele PPCD, primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, pentru formarea unei formatiuni politice de orientare populara. Cei doi lideri ar urma sa se intalneasca saptamana viitoare.
Demersul lui Boc vine dupa ce liberalii au declinat oferta de fuziune facuta de catre Partidul Democrat. Presedintele PPCD Cluj, Serban Radulescu, a afirmat ca taranistii din judet au propus democratilor realizarea unei confederatii de partide inca din anul 2004, dar atunci membrii PD au refuzat.
Acesta a adaugat ca taranistii doresc sa isi pastreze identitatea in cadrul viitoarei constructii politice.
Radulescu a spus ca se poate vorbi despre fuziune doar daca aceasta se va face sub sigla PPCD. Insa, mai intai taranistii asteapta niste clarificari doctrinare din partea democratilor. Partidul lui Ciuhandu este membru asociat al Partidului Popular European (PPE), iar PD este doar membru observator.
Potrivit sursei citate, PPCD nu este cel care acorda note de buna-purtare, insa a afirmat ca poate formula recomandari legate de statutul PD in cadrul formatiunii populare.
Cate patru voturi pentru PPCD si UDMR
In cadrul Congresului PPE, PPCD si UDMR vor beneficia de cate patru voturi fiecare. PD va trimite observatori fara drept de vot. Serban Radulescu asteapta din partea democratilor sa opteze pentru unul dintre curentele doctrinare care se manifesta in cadrul PPE, adica spre crestin-democrati, conservatori sau crestin-sociali.
Pe de alta parte, Emil Boc a declarat ca formatiunea politica pe care o conduce are o doctrina populara, la fel cu cea in curs de coagulare a PPE. El nu a exclus, insa, nici varianta aderarii PD la Internationala Crestin-Democrata, o structura politica internationala complementara PPE si in care PPCD este membru cu drepturi depline.
Aceste declaratii au dezghetat relatiile pe plan local dintre democrati si taranisti. PD a refuzat sa isi trimita vreun reprezentant la alegerile interne din cadrul PPCD Cluj. Cu toate acestea, Serban Radulescu a afirmat ca intotdeauna liderii celor doua formatiuni s-au respectat intre ei.
Partidele de buzunar, asteptate la marginea negocierilor
PD nu doreste, insa, doar fuziunea cu PPCD, ci a invitat la masa negocierilor si celelalte partide care se revendica de la ideologia crestin-democrata. Asa ar fi, de pilda, Actiunea Populara, partidul intemeiat de fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu.
Unul dintre liderii acestei formatiuni, fostul sef de cabinet al lui Constantinescu, Mugur Ciuvica, a fost dat in judecata de catre fostul presedinte al PD, actualul sef al statului, Traian Basescu. Ciuvica il acuzase pe acesta de colaborare cu Securitatea.
Actiunea Populara are, insa, o serie de lideri care ar putea deveni purtatori de mesaj al viitorului partid. Asa ar fi fostul ambasador al Romaniei in Finlanda si Estonia, Smaranda Enache, cea care conduce Liga „Pro Europa” din Targu-Mures.
De asemenea, Actiunea Populara a obtinut rezultate electorale neasteptat de bune la alegerile locale in zona Secuimii, cu sprijinul Uniunii Civice a Maghiarilor.
Totodata, formatiunea lui Emil Constantinescu a prins fotolii de consilieri judeteni in Harghita si consilieri locali intr-o serie de orase cum ar fi Odorheiul Secuiesc.