Bogat cu datorii sau sarac fara datorii?
Pe siteul The Economist, putem gasi un grafic interactiv extrem de interesant prin intermediul caruia se contorizeaza evolutia datoriei publice la nivel mondial.
Astfel, in 1999, la un PIB global de aproximativ 40 mii de miliarde de dolari, datoria publica totala a guvernelor era mai mica de 19 mii de miliarde de dolari, respectiv 45% din PIB.
In 2009, valoarea PIB a crescut la $60 de mii de miliarde, iar datoriile la $39 de mii de miliarde, astfel ca raportul datorii/PIB a ajuns la 65%, iar pana in 2011 va depasi probabil 70-75% din moment ce suma datoriilor este asteptat sa creasca la $47 de mii de miliarde. Din aceasta datorie, partea care va reveni SUA este de $12 mii de miliarde, respectiv 25,5% din total.
Ritmul de crestere al datoriei publice globale este de aproximativ 10 milioane de dolari pe minut. Conform The Economist, cea mai mica datorie publica o are Belarus (1,4% din PIB), iar cea mai mare Japonia, unde datoria guvernamentala este dubla fata de PIB.
Daca studiem putin datele, vedem ca in general, tarile cele mai dezvoltate au si cele mai mari datorii publice, in timp ce guvernele tarilor din Europa de Est, Africa sau America de Sud sunt mai putin indatorate.
Aceasta situatie ne face sa ne intrebam daca nu cumva este mai bine sa ai un nivel de trai ridicat si datorii mari, decat un nivel de trai mic si datorii pe masura.
Eu as alege prima varianta.
Citeste si comenteaza pe khris.ro.