Sari direct la conținut

Bombardamente ale Israelului asupra orașului Gaza. Zeci de palestinieni au fost uciși

HotNews.ro
Bombardamente ale Israelului asupra orașului Gaza. Zeci de palestinieni au fost uciși
Clădire din orașul Gaza distrusă de bombardamentele israeliene Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zeci de palestinieni au fost uciși în atacuri aeriene israeliene asupra a două locații dens populate din orașul Gaza, relatează The Guardian.

Potrivit relatărilor inițiale din presa israeliană, bombardamentele au avut ca scop uciderea unui comandant Hamas de rang foarte înalt.

Pe fondul primelor informații privind zeci de victime, dintre care unele încă îngropate sub dărâmături, armata israeliană a transmis într-o declarație că a lovit „zone de infrastructură militară” ale Hamas.

Atacurile au lovit cartierul al-Shati, cunoscut sub numele de tabăra Beach, și cartierul al-Tuffah, ambele lovite de explozii semnificative, ucigând 38 de persoane, potrivit lui Ismail Al-Thawabta, directorul biroului media al guvernului condus de Hamas. Relatările anterioare indicau un număr de 42 de morți.

Serviciile de urgență au anunțat anterior un număr mare de victime, dintre care multe au fost duse la spitalul Al-Ahli.

Imaginile difuzate în mediul online au arătat o scenă de distrugere substanțială în al-Shati, străzi pline de praf și fum și o coloană de fum în creștere.

Hamas nu a comentat afirmația israeliană potrivit căreia a lovit infrastructura sa militară. Gruparea a afirmat că atacurile au vizat populația civilă și a promis într-o declarație că „ocupația și liderii săi naziști vor plăti prețul pentru încălcările lor împotriva poporului nostru”.

Imagini obținute de Reuters au arătat zeci de palestinieni grăbindu-se să caute victime printre casele distruse. Imaginile arătau case distruse, ziduri aruncate în aer, precum și resturi și praf care umpleau strada din tabăra de refugiați al-Shati.

Campania terestră și aeriană a Israelului în Gaza a fost declanșată atunci când militanții conduși de Hamas au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1 200 de persoane și luând peste 250 de ostatici, potrivit calculelor israeliene.

Ofensiva a lăsat Gaza în ruine, a ucis peste 37.400 de persoane, dintre care 101 au fost ucise în ultimele 24 de ore, potrivit autorităților sanitare palestiniene, și a lăsat aproape întreaga populație fără adăpost și în mizerie.

După mai bine de opt luni de război, ofensiva Israelului se concentrează acum asupra ultimelor două zone pe care forțele sale nu le-au cucerit încă: Rafah, la marginea sudică a Gaza, și zona din jurul Deir al-Balah, în centru.

INTERVIURILE HotNews.ro