Sari direct la conținut

Boris Johnson se implică în campania din Marea Britanie: „Dacă vreți impozite mai mari și o imigrație necontrolată, votați Partidul Laburist”

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: Gov.uk
Boris Johnson, Foto: Gov.uk

Fostul premier Boris Johnson şi-a făcut prima apariţie în campanie – în contextul în care conservatorii, aflaţi la putere în Regatul Unit, sunt creditaţi cu o înfrângere istorică joi – cu scopul de a avertiza împotriva venirii la putere a laburiştilor de centru-stânga, relatează AFP, preluată de News.ro.

Johnson – care se află în relaţii proaste cu actualul premier Rishi Sunak – a rămas până acum departe de campanie, iar apariţia sa, marţi seara târziu, la o mică reuniune electorală a conservatorilor, la Londra, a fost o surpriză.

„Dacă vreţi cu adevărat impozite mai mari (…), dacă vreţi o imigraţie necontrolată şi dacă vreţi plecăciuni inutile în faţa Bruxelles-ului, votaţi cu Partidul Laburist joi”, a spus Boris Johnson.

„Dacă vreţi să protejăm democraţia noastră şi economia noastră şi să păstraţi această ţară puternică în străinătate (…), atunci ştiţi ce aveţi de făcut”, a adăugat el. ”Votaţi cu conservatorii, joi”.

După şase săptămâni de campanie şi 14 ani de putere conservatoare în care s-au succedat cinci premieri – dintre care patru au fost obligaţi să demisioneze -, regatul urmează să schimbe joi direcţia către centru-stânga cu Keir Starmer ca şef de Guvern.

Nume grele conservatoare – cu Rishi Sunak în frunte – se limitează să implore alegătorii să nu le dea „o supermajoritate” laburiştilor în Camera Comunelor.

„Probabil că ne aflăm în ajunul celui mai mare tsunami (laburist) pe care l-am cunoscut vreodată în această ţară”, a recunoscut miercuri la Times Radio ministrul Muncii Mel Stride, un pilon al campaniei lui Rishi Sunak.

După ani grei în care britanicii au traversat Brexitul, criza economică şi socială, pandemia covid-19, scandaluri şi instabilitatea politică, alegătorii aspiră la un singur lucru – schimbarea.

Ei sunt pregătiţi să-i dea o şansă lui Keir Starmer, un laburist auster, în vârstă de 61 de ani, un fost avocat al apărării drepturilor omului şi apoi procuror general, ales deputat în urmă cu doar nouă ani.

El urmează se devină premier, un post care-i revine şefului partidului care obţine majoritatea mandatelor în alegerile legislative.

INTERVIURILE HotNews.ro