Sari direct la conținut

Botnita aurita. Ultimul cadou al lui Victor Ponta pentru Voiculescu, Ghita si mogulasii locali. Din banii dumneavoastra

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Nu-i asa ca demult asteptati momentul in care impozitele pe care le platiti vor fi folosite de Guvern ca sa finanteze televiziunile lui Voiculescu, Ghita si alti moguli si mogulasi locali? Asa ma gindeam si eu. Asa s-a gindit si premierul Victor Ponta, care a dat o ordonanta de urgenta prin care televiziunile vor primi in anul pre-electoral si in cel electoral 15 milioane de euro direct de la buget. Adica din taxele dvs. Da, sint eligibile si acele televiziuni care de cativa ani au infectat spatiul public, au dus campanii de presa impotriva institutiilor statului, impotriva valorilor occidentale, au pierdut zeci de procese pentru defaimare si calomnie. Aceleasi televiziuni care distorsioneaza puternic piata prin acces la finantari oculte au nevoie acum de ajutorul guvernului pentru a supravietui.

Din ceea ce stim pina acum, adica cele 12 rinduri dintr-un comunicat de presa, beneficiarii mitei din bani publici vor fi atit televiziunile centrale conduse de apropiatii PSD, dar si – atentie! – puzderia de televiziuni locale controlate de oameni din partidul lui Victor Ponta, confruntate acum cu o situatie financiara precara. Va aduceti aminte cum functionau aceste maciuci politice locale in judetul lui Duicu (care comanda asasinarea mediatica a unei asistente medicale incomode) sau in judetul lui Mazare&Nicusor Constantinescu (unde Mazare cerea sa-i fie promovata noua frizura, iar Nicusor cerea mai multa combativitate in apararea sa).

Cit despre televiziunile centrale, le stiti foarte bine comportamentul. Campaniile de presa impotriva institutiilor sau oamenilor-cheie din Justitie, din mediul economic (vezi campania cu scaderea TVA) sau impotriva adversarilor politici (campania de demonizare a lui Klaus Iohannis pe tema vanzarii de copii etc.) sint la ordinea zilei. Ele au devenit atit de evidente, de flagrante, incit pina si Comisia Europeana le-a mentionat in doua rapoarte consecutive pe MCV.

Ordonanta de Urgenta a fost adoptata de Guvern fara nici o dezbatere publica, fara ca altcineva in afara cercului de initiati sa vada textul final. Nici acum nu il stim, pentru ca nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Tot ceea ce avem e un comunicat de la Guvern, emis la citeva ore dupa sedinta de ieri a Executivului. A existat o versiune intermediara, care prevedea ca acest ajutor va fi acordat din banii colectati de la cablisti si distribuitorii de semnal. Acestia au protestat insa vehement, astfel ca Executivul a renuntat sa mai ia bani de la ei pentru televiziuni, si a gasit solutia cea mai rapida: ia bani de la platitorii de taxe, din bugetul statului, si-i da televiziunilor, radiourilor si caselor de productie audio-video „care produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare, educare şi cultural de interes public”.

Zero transparenta, zero dezbatere publica, zero urgenta.

I-a intrebat cineva pe platitorii de taxe daca sint de acord sa finanteze televiziunile? Care e urgenta masurii? Cine si pe ce set de criterii va decide unde merg banii? Nu stim nimic din toate acestea.

Ce stim insa e ca o seama de televiziuni, folosite pe post de ciomag in lupta politica, au mari probleme financiare de cind patronii ori finantatorii lor au probleme cu legea. Finantarea lor a devenit mai problematica de cind frica de procurori le inhiba comportamentul infractional, asa ca ultima solutie a devenit intinsul miinii catre banul public. Nu le mai ajunge reclama platita de companiile de stat, au nevoie de ajutor direct din banii publici ca sa mai supravietuiasca si in cele doua campanii electorale de anul viitor – alegeri locale si alegeri parlamentare.

Guvernul incearca prin aceasta mituire sa le mai tina in viata macar un an si jumatate, timp in care vor continua sa propage in spatiul public mizeriile cu care ne-au obisnuit atitia ani. Aceste televiziuni vor fi in continuare privilegiate in rapoartele economice cu televiziunile independente (putine, cite mai sint), care vor vedea cum piata se distorsioneaza si mai mult. Iata, pe scurt, mecanismul acestei distorsiuni:

  • De unde provin veniturile unei televiziuni independente? Din reclama. Punct.
  • De unde provin veniturile unei televiziuni de partid? Din reclama, din contracte politice (vezi contractele primite de televiziunea controlata de Mazare&Nicusor Constantinescu de la clientii politici), din spaga pur si simplu, plus de la ajutorul de stat.

Cum sa mai reziste pe piata o televiziune independenta in aceasta situatie? E aproape imposibil.

Veti spune ca toate televiziunile vor fi libere sa ceara acest ajutor. Dar, la cum stim ca se comporta mediul politic din Romania, sistemul de acordare a ajutorului va fi puternic distorsionat. Daca CNA va decide unde merge ajutorul si daca a fost corect utilizat, e garantia dezastrului: CNA este acum profund politizat, controlat aproape complet de PSD.

Inca o ticalosie: vom vedea acum un adevarat concurs de linguseli politice in asteptarea premiului de la Guvern. Sa vedeti acum productii de „interes public” la televiziunile care vor sa fie primele la primirea potului cel mare.

Nu mai aducem in discutie faptul ca insasi alegerea domeniului audio-vizual pentru ajutorul de stat e de natura sa introduca o noua distorsiune in piata media. De ce nu e ajutata si presa scrisa, atita cita mai e, si de unde provin cele mai multe investigatii care servesc interesul public? Sa nu uitam ca presa scrisa (tiparita sau electronica) e cea care furnizeaza subiectele pentru televiziunile de stiri, incapabile (cu putine exceptii) sa produca altceva decit nesfirsitele talk-show-uri, cea mai ieftina productie posibila.

Modul in care e gindit acest ajutor introduce arbitrariul in gestionarea sa. Era mult mai simplu si mai corect un model utilizat deja in tari precum Franta ori Danemarca, care au redus TVA si alte taxe ori impozite pentru toti jucatorii din piata.

In fine, aceasta ordonanta e inca o incercare de a-i tine departe de presa pe eventualii investitori de buna – credinta (fie ei romani sau straini). PSD nu are nevoie ca pe piata sa apara jucatori noi, incontrolabili, care ar aduce standarde profesionale si proceduri economice corecte. PSD vrea sa perpetueze un model de piata profund distorsionat, care garanteaza controlul informatiei livrate unor mase largi de public. Asa au facut intotdeauna. Uneori asta le-a garantat succesul (alegerile din 2012), alteori nu a fost suficient (prezidentialele din 2014). Dar nu se pot schimba. Doar asa stie sa functioneze partidul in ADN-ul caruia coruptia e adinc gravata adinc.

PS: E o obligatie pentru viitorul guvern, oricare ar fi el, sa anuleze aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a-si dovedi buna credinta si pentru a demonstra ca nu se foloseste de metodele Ponta/PSD pentru a-si transfera controlul asupra unei parti a presei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro