Sari direct la conținut

Atac sângeros al rușilor în Ucraina: cel puțin 51 de morți și peste 270 de răniți după lovituri cu rachete balistice asupra unui institut militar din Poltava

HotNews.ro
Atac sângeros al rușilor în Ucraina: cel puțin 51 de morți și peste 270 de răniți după lovituri cu rachete balistice asupra unui institut militar din Poltava
Război în Ucraina: pompierii ucraineni intervin după un atac al rușilor (Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

Un atac rusesc a avut loc marți dimineață și a vizat localitatea Poltava din centrul Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski anunțând că două rachete balistice au lovit zona. Rachetele au vizat Institutul Militar de Comunicații, potrivit BBC și Reuters. Bilanțul se ridică la cel puțin 51 de morți și peste 270 de răniți.

Hotnews.ro a transmis principalele informații despre atacul din Poltava:

Rusia lovește iar o clădire universitară, într-un nou atac lansat asupra Ucrainei, marți seară, relatează Sky News.

Conform sursei citate, Rusia a efectuat marți seară o nouă lovitură asupra Ucrainei, la nici 24 de ore de la atacul sângeros cu rachete balistice care a ucis peste 50 de persoane în Poltava.

Administrația regiunii ucrainene Sumî, din nord-estul țării, a anunțat că în cursul acestei seri forțele ruse au lansat un atac aerian asupra orașului Sumî, lovind o clădire universitară.

Potrivit autorităților locale, în atac a fost folosită o bombă ghidată.

Nu au existat deocamdată informații privind eventuale victime.

„Toate serviciile necesare intervin la fața locului”, a precizat administrația regională într-o postare pe Telegram.

Încă sunt oameni sub dărâmături, la Poltava, în urma atacului rusesc, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video nocturn. Eforturile echiplor de salvare continuă la fața locului, a adăugat el.

Președintele ucrainean a anunțat și un nou bilanț al victimelor – cel puțin 51 de oameni au fost uciși, iar alți 271 au fost răniți în acest atac al rușilor, unul dintre cele mai sângeroase de până acum.

„Sunt recunoscător tuturor salvatorilor, medicilor, asistenților și tuturor locuitorilor din Poltava care s-au alăturat pentru a ajuta, care au donat sânge și oferă sprijin (…) „Știm că există încă oameni sub dărâmăturile clădirii distruse. Se face totul pentru a salva cât mai multe vieți” – a spus Zelenski.

SUA – care au trimis zeci de miliarde de dolari ajutor militar și financiar Ucrainei, de la izbucnirea războiului – au confirmat că în următoarele săptămâni Kievului îi va fi trimis ajutorul militar planificat, scrie BBC.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că acest atac este „un alt memento oribil al brutalității” președintelui rus Vladimir Putin față de poporul Ucrainei.

De asemenea, el a spus că acest atac arată necesitatea de a întări urgent apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Personal militar ucis în atac, confirmă armata ucraineană

Forțele terestre ale Ucrainei au transmis că în atacul cu rachete lansat de ruși asupra unui institut militar din Poltava a fost ucis personal militar, scriu Reuters și BBC.

Armata Ucrainei spune că este vorba despre „zeci de morți și sute de răniți”: „Am pierdut ucraineni curajoși, frații și surorile noastre, soldații”.

Forțele terestre ale Ucrainei mai spun, în mesajul postat pe Telegram, că a fost declanșată o investigație pentru a stabili dacă fuseseră luate suficiente măsuri pentru a proteja personalul din instituția de învățământ.

Conform sursei citate, vor fi sporite măsurile de asigurare a siguranței la instalațiile militare.

Bilanțul atacului continuă să crească. Guvernatorul din Poltova, Philip Pronin, a spus la televiziunea ucraineană că 50 de persoane au fost ucise, iar peste 235 au fost rănite, conform BBC.

La scurt timp de la anunțul acestuia, Procuratura Ucrainei a transmis că bilanțul persoanelor ucise a crescut la 51.

Guvernatorul regiunii Poltava, Philip Pronin, spune că, potrivit informațiilor preliminare, până la 18 persoane pot fi încă sub dărâmături, iar echipe de căutare sunt la fața locului, scrie BBC.

Zece clădiri rezidențiale au fost avariate în urma atacului, a mai precizat oficialul ucrainean.

Bilanțul atacului din Poltava a crescut la 49 de morți și 219 răniți, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, Dmitro Lazutkin, citat de BBC.

Imagini video din Poltava, verificate de Sky News, au apărut pe rețelele sociale și arată distrugerile provocate de atacul sângeros cu rachete balistice lansat de ruși:

Speculațiile potrivit cărora mulți cadeți au murit în timpul unei adunări nu sunt deocamdată confirmate. Dar greșeli similare, când trupele s-au adunat din diverse motive și s-au expus astfel atacurilor, s-au mai întâmplat.

Toamna trecută, o rachetă rusească a lovit în timpul unei ceremonii de acordare a medaliilor pentru trupele de artilerie din regiunea Zaporojie, omorând 19 soldați care primeau distincțiii. Acest incident a stârnit critici la adresa conducerii militare și civile, scrie New York Times.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, anunță că numărul morților din Poltava a crescut la 47, iar alte 206 persoane au fost rănite, scrie Reuters.

Speculații că în momentul atacului cadeții participau la o adunare

Trei zile de doliu au fost declarate în Poltava, a anunțat liderul regional Philip Pronin.

Pronin a admis că ziua de marți a fost „una groaznică pentru Poltava”.

În același timp, el i-a îndemnat pe localnici să doneze sânge acolo unde este posibil.

Identitatea victimelor nu a fost dezvăluită deocamdată.

Serhii Beskrestnov, un cunoscut blogger ucrainean care are un cont Telegram urmărit de mulți specialiști în radio, comunicații și război electronic din armata ucraineană, a postat un omagiu adus „camarazilor mei operatori de comunicații”.

Ministerul Apărării de la Kiev a făcut apel la calm, cerând ucrainenilor să aibă încredere doar în informațiile oficiale.

Apelul vine în contextul speculațiilor apărute online potrivit cărora, în momentul atacului, cadeții participau la o adunare sau la o paradă.

Poltava nu a fost până acum afectat de atacurile rusești așa cum au fost Dnipro, Zaporojie sau Sumî.

Orașul a fost relativ calm până acum, dar are facilități militare importante, inclusiv centre de instrucție. Există rapoarte conform cărora Rusia a folosit drone de recunoaștere înainte de acest atac cu rachete.

Rusia spune că printre victime se află specialiști valoroși în comunicații

Canalele rusești pro-război de pe Telegram citate de BBC relatează că atacul a lovit un centru de instrucție pentru militari și că victimele sunt cadeți militari.

Canalul Ribar, în mod normal bine informat, scrie că „în urma atacului, au fost eliminați specialiști valoroși în comunicații și război electronic”.

Potrivit BBC, acești specialiști sunt greu de înlocuit rapid, deoarece necesită o pregătire îndelungată.

Multe canale rusești afirmă, de asemenea, că atacul a fost efectuat cu rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acțiune.

Ministrul ucrainean de interne, Ihor Klimenko, a declarat că serviciile de urgență au izolat deja un incendiu la fața locului și au scos mai mult de 10 persoane dintre dărâmături. El a adăugat că acestea îndepărtează acum resturile.

Klimenko a declarat că lovitura a avariat o serie de clădiri din zonă. Ferestrele au fost sparte, iar fațadele blocurilor rezidențiale înalte au fost afectate de undele de șoc ale atacului, a spus el.

Două rachete au lovit școala militară și un spital, spune Zelenski

Un atac rusesc împotriva unei unități militare de învățământ din Poltava, în centrul Ucrainei, a ucis 41 de persoane și a rănit alte peste 180, a declarat marți președintele țării, Volodimir Zelenski.

Zelenski a declarat că, potrivit informațiilor preliminare, două rachete balistice au lovit instituția și un spital din apropiere marți dimineața.

El a adăugat că a ordonat o anchetă completă și rapidă privind circumstanțele atacului.

„Ticăloșii ruși vor fi cu siguranță trași la răspundere pentru acest atac”, a declarat Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram.

Jurnalistul ucrainean Ilia Ponomorenko a relatat pe Twitter că școala lovită este Institutul Militar de Comunicații.

Apel la sisteme de apărare antiaeriană

Zelenski și-a repetat apelurile pentru mai multe sisteme de apărare aeriană occidentale și a îndemnat aliații să permită ca armele lor cu rază lungă de acțiune să fie utilizate pentru lovituri pe teritoriul rusesc, pentru a proteja Ucraina.

Ținta atacului: localitatea Poltava, din centrul țării. FOTO: Google Maps

„Continuăm să le spunem tuturor celor din lume care au puterea de a opri această teroare: sistemele de apărare antiaeriană și rachetele sunt necesare în Ucraina, nu într-un depozit undeva”, a spus el.

„Atacurile cu rază lungă de acțiune care ne pot proteja de teroarea rusă sunt necesare acum, nu ceva mai târziu. Din păcate, fiecare zi de întârziere înseamnă pierderi de vieți omenești“, a spus președintele ucrainean.

Oamenii nu au avut timp să se adăpostească

Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat într-o declarație că intervalul de timp dintre alarma antiaeriană și atac a fost „atât de scurt” încât a surprins oamenii în timp ce încercau să intre în adăpostul antiaerian.

Moscova nu a comentat atacul, dar un cunoscut blogger militar rus, Vladimir Rogov, a relatat marți că Rusia a lovit o școală militară din Poltava, scrie CNN.

Forțele aeriene ucrainene anunțaseră dimineața că forțele ruse au atacat azi-noapte cu trei rachete balistice Iskander-M/KN-23 din Crimeea, cu o rachetă ghidată X-59/69 din regiunea Kursk și 35 de drone Shahed-131/136 lansate din Kursk și Capul Chauda (Crimeea).

„Ca urmare a luptei antiaeriene, 27 de drone de atac Shahed-131/136 au fost doborâte, șase s-au pierdut la nivel local și nu au fost primite informații privind pagubele sau victimele. Alte două drone inamice au zburat în direcția regiunii ruse Belgorod și a regiunii ocupate Donețk”, potrivit unei postări pe Telegram.

Apărarea aeriană a fost operațională în regiunile Kiev, Odesa, Harkov, Nikolaev, Herson, Poltava, Cernihiv și Sumî, a mai precizat mesajul inițial.

INTERVIURILE HotNews.ro