Sari direct la conținut

Brexit, Final Countdown: Cum se va încheia, la miezul nopții, mariajul de 47 de ani dintre Marea Britanie și UE

HotNews.ro
Brexit, Foto: maxpixel.net
Brexit, Foto: maxpixel.net

Când ceasul va bate de miezul nopții la Bruxelles, vineri, lunga perioadă de 47 de ani de când Marea Britanie este membră a clubului națiunilor europene se va încheia. La început, aparent, nimic nu se va schimba, pentru că Regatul Unit va intra în perioada de tranziție de 11 luni care menține actualul status quo. Dar există o excepție crucială: Marea Britanie va fi exclusă din toate forurile de luare a deciziilor, iar consecințele vor fi imediate, scrie The Guardian.

Vineri seara, drapelele Uniunii Europene vor fi coborâte de pe toate clădirile oficiale, iar accesul britanicilor la circuitul de comunicare diplomatică europeană va fi blocat, Marea Britanie va deveni o pată bej pe harta Uniunii Europene, culoarea neutră a unei țări străine.

Bruxelles-ul crede în lacrimi

Toată lumea știa vă această zi va veni, și, cu toate astea, va fi un moment extrem de important. ”Va fi foarte trist”, a spus comisarul european pentru concurență Margrethe Vestager. “Cred că va reînvia sentimentul pe care l-am avut în ziua referendumului (din 23 iunie 2016-n.red). Tristețea era aproape tangibilă, ca și cum ar fi fost ceva ce puteai ține în mână”.

În acea dimineață gri de la mijlocul verii, unii dintre oficialii UE, britanici sau de alte naționalități, au plâns în birourile lor de la Bruxelles, potrivit unor surse. Apoi Brexit-ul a devenit ceva normal, parte de vieții birocratice. “Pe perioada negocierii, te detașezi, însă în ziua în care Brexit-ul chiar se va produce, acele sentimente vor reveni”, a mai spus Vestager.

Alții au o abordare mai puțin sentimentală și mai pragmatică. ”Ne face fericiți? Nu. Ne face triști? Nu. Pentru că am lucrat pentru asta”, a comentat un diplomat UE referindu-se la negocierile chinuitoare care au avut loc cu privire la acest divorț. ”Este o realitate. Un fapt împlinit. Nu este o zi în care să ne bucurăm”.

Ajunul Zilei Brexit în casa lui Jean Monnet

La sfârșitul săptămânii, trei președinți ai UE- președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Parlamentului European, David Sassoli, sunt așteptați să marcheze momentul istoric printr-o declarație de presă comună.

În ajunul Zilei Brexit, cei trei lideri se vor reuni în nordul Franței pentru a discuta despre viitorul Europei. În mod simbolic, întâlnirea va avea loc la casa lui Jean Monnet, omul de stat francez a cărui viziune despre pace prin integrarea politică a fost o contribuție importnată la fondarea Comunității Europene de Crăbune și Oțel, precursorul Uniunii Europene. Evident, nici locul, nici data reuniunii nu sunt întâmplătoare.

Detaliile sunt încă puse la punct având în vedere că este vorba despre un subiect sensibil și fără precedent. Nicio țară nu a mai părăsit până acum Uniunea Europeană, așa încât nu există niciun fel de protocol legat de ce va urma. ”Nu va exista niciun fel de mare ceremonie, doar un mesaj rezervat”, a mai precizat o sursă, pentru Guardian.

Ceremonii la Londra

În timp ce Bruxelles-ul va fi mai curând trist, la Londra, guvernul lui Boris Johsnons se pregătește să sărbătorească. În absența Big Ben-ului care este în continuare în resaturație, Londra va marca momentul printr-o numărătoare inversă cu ajutorul unui cronometru proiectat pe clădirea din 10 Downing Street, toate clădirilie guvernamentale vor fi luminate, iar drapelurile Regatului Unit vor flutura în Piața Parlamentului.

În același timp, steagurile Marii Britanii vor fi eliminate din toate instituțiile europene de către muncitori, în afara programului de lucru, fără camere video care să înregistreze momentul, și puse într-un dulap, unde sunt depozitate și steagurile altor state care nu sunt membre ale UE.

Unul dintre steagurile de la Parlamentul European va fi trimis la House of History, un muzeu fondat din bani europeni, la Bruxelles.

Europenii nu se ating de Churchill și Thatcher

De la miezul nopții, toți diplomații britanici vor fi șterși din bazele de date și li se va bloca accesul la corespondența diplomatică, singurul acces pe care îl vor mai avea, pe perioada de tranziție, fiind cel legat de data de baze privind criminalitatea. Diplomații ueropeni au fost avertizați să verifice dacă nu cumva, din greșeală, vreun britanic a rămas pe lista corespondenței pentru informații clasificate.

Dacă orice urmă legată de parlamentarii britanici va fi eliminată, Brexitul nu se va atinge de foști mari premieri ai Marii Britanii. Astfel, Bruxelles-ul nu are nicio intenție să schimbe denumirea clădrii Winston Churchill, nici sala Margaret Thatcher.

Pentru unii diplomați de la Bruxelles, Brexitul va fi totuși o urșurare după trei ani de dezbateri și negocieri. Unii au comparat această perioadă cu cea a unui cuplu divorțat care continuă să locuiască în aceeași casă, dormind în dormitoare separate. ”Aceasta experiență a fost ciudată pentru ambele părți”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro