Sari direct la conținut

„Bronzul e mai important decât sănătatea pielii” sau „Pielea deja bronzată nu se mai arde”- Mituri ale generației Z despre protecția solară

HotNews.ro
Arsurile solare cresc riscul de cancer de piele, Foto: © Andrey Zhuravlev | Dreamstime.com
Arsurile solare cresc riscul de cancer de piele, Foto: © Andrey Zhuravlev | Dreamstime.com

Pentru tinerii din generația Z, adică cei născuți în perioada 1990 – 2010, bronzul e mai important decât sănătatea pielii, potrivit unui sondaj recent, realizat în cadrul Lunii Conștientizării Melanomului. Ancheta a arătat că 71% dintre aceștia consideră că activitățile în aer liber, cum ar fi mersul la piscină sau la plajă, sunt foarte importante. De asemenea, 69% ar prefera un loc de muncă în aer liber.

Însă, specialiștii atrag atenția că aceste obiceiuri pot avea consecințe grave pe termen lung, cum ar fi cancerul de piele, a cărui prevalență a crescut rapid începând cu anul 1990. Factorii responsabili includ expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV), activitățile în aer liber, epuizarea stratului de ozon și factorii genetici. Există mai multe tipuri de cancer de piele, fiecare având caracteristici și niveluri de gravitate diferite:

  • Carcinomul bazocelular – este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Acesta se dezvoltă, de obicei, în zonele pielii expuse frecvent la soare, cum ar fi capul și gâtul. Deși carcinomul bazocelular crește lent și rar metastazează (se răspândește în alte părți ale corpului), este important să fie tratat pentru a evita deteriorarea țesuturilor înconjurătoare;
  • Carcinomul scuamocelular – este al doilea cel mai comun tip de cancer de piele. Apare frecvent în zonele pielii care au fost expuse la soare, dar poate apărea și în alte părți ale corpului. Acest tip de cancer este mai agresiv decât carcinomul bazocelular și poate metastaza dacă nu este tratat la timp;
  • Melanomul – deși este mai rar decât celelalte forme de cancer de piele, melanomul este mult mai agresiv și are cea mai mare rată de mortalitate. Acesta se dezvoltă în melanocite, celulele care produc melanina, pigmentul care dă culoare pielii. Melanomul poate apărea oriunde pe corp, dar este mai frecvent în zonele care au avut expunere intermitentă intensă la soare. Răspândirea (metastaza) melanomului în alte părți ale corpului poate avea loc rapid și poate fi fatală dacă nu este detectată și tratată prompt.

Există și alte forme mai puțin comune de cancer de piele, cum ar fi sarcoamele, limfoamele cutanate și alte tipuri neobișnuite care afectează pielea.

Generația Z și bronzarea

Pe rețelele sociale, tendințele legate de bronzat, cum ar fi „rutinele de bronzare”, sunt extrem de populare, atrăgând atenția generației Z. Dermatologii subliniază însă că o piele sănătoasă și strălucitoare se obține printr-o îngrijire adecvată și nu prin expunerea prelungită la soare.

„Pielea sănătoasă poate avea orice nuanță și protecția solară joacă un rol crucial în prevenirea ridurilor, arsurilor solare și reducerii riscului de cancer de piele. Multe celebrități și influenceri își etalează cu mândrie tonul natural al pielii, demonstrând că frumusețea nu depinde de bronz,” a precizat dr. Annabelle Garcia, medic dermatolog în cadrul Sonterra Dermatology, din San Antonio, SUA.

Dermatologii au demontat câteva mituri comune despre bronz și siguranța la soare.

Mit: Arsurile solare se vor transforma, în cele din urmă, în bronz

FALS! Conform sondajului, 61% dintre tinerii din generația Z consideră că arsurile solare se vor transforma într-un bronz frumos. Totuși, dermatologii contrazic această teorie. Arsura solară nu este un indicator al bronzului, ci o leziune a pielii cauzată de expunerea excesivă la razele UV, explică dr. Garcia. Deși roșeața și inflamația pot dispărea, efectele nocive persistă.

Dermatologul atrage atenția că orice arsură solară, în special cele care produc bășici, poate crește riscul de cancer de piele în timp. Daunele cauzate de soare se acumulează de-a lungul anilor, iar comportamentul din copilărie și adolescență poate avea un impact semnificativ asupra sănătății pielii pe termen lung, crescând riscul de cancer de piele.

În plus, melanomul, care este unul dintre cele mai grave tipuri de cancer de piele, se întâlnește frecvent la femeile sub 30 de ani, conform specialiștilor. Acesta este adesea asociat cu expunerile repetate la soare din timpul adolescenței.

Mit: Pielea deja bronzată nu se mai arde

FALS! Aproape jumătate dintre cei intervievați (48%) cred că pielea deja bronzată este protejată de arsuri solare. Aceasta este însă o concepție eronată, explică dermatologii.

„Un așa-zis ‘bronz de bază’ oferă o protecție foarte scăzută împotriva arsurilor solare sau deteriorării UV, echivalentă cu un factor de protecție solară de 3 sau chiar mai mic. Orice tip de bronz, inclusiv bronzul de bază, indică de fapt o deteriorare a pielii,” a precizat dr. Nkem Ugonabo, medic dermatolog.

Dr. Kelly Olino, director clinic al Programului Smilow Melanoma și chirurg oncolog la Yale Cancer Center, a menționat că atunci când radiațiile UVA și UVB pătrund în piele, ele afectează celulele atât la nivel superficial, cât și profund. Rezultatul acestei expuneri este o leziune celulară gravă, care provoacă inflamația și durerea asociate arsurilor solare.

„Bronzul este generat de melanocite, celule situate în straturile profunde ale pielii, care produc melanina, pigmentul responsabil pentru colorarea pielii. Cu cât expunerea la UV este mai mare, cu atât producția de melanină este mai intensă,” a adăugat dr. Olino.

Acumularea leziunilor poate duce la mutații ale ADN-ului, iar pe termen lung, aceste mutații pot transforma celulele normale în celule canceroase. Dr. Olino subliniază că acest risc nu este limitat doar la expunerea la soare, ci și la utilizarea solarului, pe care Organizația Mondială a Sănătății îl clasifică drept carcinogen.

Mit: Cu cât SPF-ul este mai mare, cu atât necesitatea reaplicării e mai scăzută

Fals! Sondajul a scos la iveală că 58% dintre tinerii din generația Z cred că un SPF mai mare poate fi reaplicat mai rar. Dermatologii menționează că și aceaată presupunere este greșită.

SPF este acronimul pentru Factor de Protecție Solară (Sun Protection Factor în engleză). Acesta este un indicator al eficienței produselor de protecție solară în prevenirea arsurilor solare cauzate de razele ultraviolete B (UVB). Iată o interpretare simplificată a nivelului de protecție asociat cu diferite valori SPF:

  • SPF 15: oferă protecție moderată împotriva arsurilor solare. Permite utilizatorilor să stea în soare de aproximativ 15 ori mai mult decât fără protecție solară;
  • SPF 30: oferă protecție ridicată împotriva arsurilor solare. Permite utilizatorilor să stea în soare de aproximativ 30 de ori mai mult decât fără protecție solară;
  • SPF 50: oferă protecție foarte ridicată împotriva arsurilor solare. Permite utilizatorilor să stea în soare de aproximativ 50 de ori mai mult decât fără protecție solară.

Deși un SPF mai mare oferă o protecție mai crescută împotriva arsurilor solare, acest lucru nu înseamnă că trebuie reaplicat mai rar. Expunerea prelungită la soare, transpirația și contactul cu apa pot diminua eficacitatea protecției solare. În general, este recomandată reaplicarea protecției solare la fiecare două ore sau mai des, în special în situațiile expunerii continue la soare sau în cazul activităților care determină transpirație excesivă sau contact cu apa. De asemenea, este esențială reaplicarea cremei SPF imediat după înot.

Când vine vorba de selectarea unei creme de protecție solară, majoritatea dermatologilor recomandă un SPF de cel puțin 30 deoarece acesta blochează aproximativ 97% din razele UVB ale soarelui. Crema de soare trebuie să aibă acoperire cu spectru larg, adică să protejeze atât împotriva razelor UVA, cât și UVB și, de preferat, să fie rezistentă la apă.

Mit: Bronzul e mai important decât sănătatea pielii

FALS! Un mit frecvent întâlnit este acela că prioritizarea bronzului în detrimentul protecției pielii este acceptabilă. Conform sondajului, 45% dintre tinerii din generația Z adoptă acest comportament.

Această practică este extrem de periculoasă și ar putea avea consecințe grave pe termen lung. Conform dr. Olino, arsurile solare suferite în copilărie cresc riscul cancerui de piele precum melanomul cu 80%. Studiile privind riscul de cancer de piele susțin această concluzie.

Totuși, efectele arsurilor solare nu se limitează la perioada copilăriei. Dr. Olino atrage atenția asupra faptului că numărul total de arsuri solare, chiar și în perioada adultă, crește riscul de a dezvolta melanom. De exemplu, dacă ai avut mai mult de cinci arsuri solare, riscul de a dezvolta melanom se dublează.

Mai mult, specialistul adaugă că îmbătrânirea prematură a pielii – care poate debuta din timpul adolescenței – poate avea consecințe pe termen lung asupra aspectului și sănătății pielii.

De asemenea, trebuie menționat că expunerea la razele ultraviolete poate contribui la dezvoltarea cataractei și a altor afecțiuni oculare.

Loțiunile autobronzante, alternativa sănătoasă

Pentru cei care își doresc un bronz frumos, dar vor să evite riscurile asociate expunerii la radiațiile UV, există opțiuni pe care le poți lua în considerare, cum ar fi utilizarea produselor autobronzante.

Acestea pot fi sub formă de loțiuni, spray-uri sau creme și conțin adesea hidroxiacetona, un ingredient care colorează temporar pielea. Efectul este de scurtă durată, de obicei între 5 și 7 zile și dispare odată cu îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii. Este important de menționat că majoritatea acestor produse nu oferă protecție împotriva radiațiilor UV, astfel că expunerea la soare sau vizitele la solar continuă să prezinte riscuri pentru piele.

În plus față de coloranții topici, există și alte opțiuni precum cremele de protecție solară colorate sau bronzarea organică realizată în saloanele de cosmetică. Aceasta din urmă presupune aplicarea unui produs care reacționează chimic cu aminoacizii din stratul superficial al pielii, oferind o colorare temporară. La aceste produse, este importantă respecarea instrucțiunilor de aplicare și evitarea contactului cu ochii sau buzele.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro