Sari direct la conținut

Bulgaria – Cel puţin 9 explozii în depozite militare sunt legate de GRU

HotNews.ro
Mașină de poliție în Bulgaria, Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Mașină de poliție în Bulgaria, Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cel puțin 9 explozii în depozitele și fabricile militare bulgare sunt legate de serviciile de informații militare ruse GRU. Asta arată un film documentar făcut de Europa Liberă. Clădirile aruncate în aer conțineau arme și muniție ce era destinată țărilor atacate de Rusia, precum Georgia și Ucraina, ori ar fi putut ajuta aceste țări să se apere, potrivit Sega.bg, citat de Rador.

Cea mai veche explozie de care se ştie şi a fost prezentată în film a avut loc pe 12 noiembrie 2011 la un depozit din apropierea satului Lovnidol, unde au fost depozitate peste 3.000 de obuze cu rază lungă de acțiune. Parchetul susține că erau destinate pentru export în Georgia.

Proprietarul depozitului – firma Emko a comerciantului de arme Emilian Ghebrev, însă, neagă acest lucru. În timpul anchetei, s-au strâns probe care indică sabotaj. În dispoziţia Parchetului, care este pentru sistarea anchetei, se arată că la 150 de metri de clădirea explodată a fost găsit un dispozitiv exploziv rusesc.

La 6 luni de la acest incident, mai multe depozite de arme au fost distruse după o explozie uriașă în apropiere de oraşul Straldja din Bulgaria. Atunci, trei persoane au murit în urma unei explozii de muniție.

Explozia a coincis cu o defecțiune a sistemului de supraveghere al bazei. În depozit era depozitată muniție destinată exportului în Georgia, iar marfa era în valoare de 28 de milioane de dolari.

În 2014, au urmat alte patru explozii în depozitele și fabricile de arme – în Gorni Lom, Kazanlâk, Maglij și Kosteneţ.

În 2015, un incendiu și explozii au avut loc și în depozitele unei companii de arme a statului, situate în apropierea satului Iganovo din Sopot. Doar 3 săptămâni mai târziu, urmează noi explozii în același depozit.

Obuzele distruse trebuiau trimise în Ucraina. Parchetul a amintit de o urmă rusească în dosar la 6 ani de la proces, iar probele din dosar s-au dovedit a fi pierdute într-un incendiu misterios.

Ultima explozie a avut loc pe 31 iulie 2022, la Karnobat, la baza companiei de arme a lui Emilian Ghebrev, care a fost otrăvit cu o substanță necunoscută în aprilie 2015 împreună cu alți doi cetățeni bulgari. Ancheta nu a înregistrat progrese vreme de trei ani și a primit un imbold după informațiile din Marea Britanie despre implicarea Rusiei în tentativa de asasinat.

Ghebrev însuși susține că acțiunile Sofiei au fost luate sub presiune din exterior. Jurnalistul de investigație Hristo Grozev crede că organele de bulgare de anchetă ascund acțiunile serviciului militar rus în Bulgaria și nu pun la dispoziția colegilor din Europa de Vest datele pe care le dețin.

Filmul făcut de Europa Liberă prezintă urme ale crimelor care au fost trecute cu vederea în cursul anchetelor.

Acesta vorbeşte despre distrugerea probelor de la una dintre explozii și despre minimizarea de lungă durată a ipotezei că a existat o legătură între explozii, tentativele de asasinat, informațiile ruse și agresiunea Moscovei în Georgia și Ucraina. Autorii filmului sunt Boris Mitov și Nikolay Lavciev, care au lucrat în colaborare cu Carl Schreck și Stuart Greer.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro