Sari direct la conținut

Bulgaroiaca Rumiana Jeleva, in tirul eurodeputatilor, face cu greu fata intrebarilor referitoare la un posibil conflict de interese

HotNews.ro

Rumiana Jeleva, propusa de Bulgaria pentru postul de comisar european, s-a aflat sub tirul eurodeputatilor care vor sa clarifice un posibil conflict de interese. Se pare ca a fost actionar al unei firme pana in 2009, desi in declaratia sa de interese sustine altceva. Informatii pe aceasta tema au aparut marti si in Financial Times.

Inca inainte de audierea Rumianei Jeleva au fost o serie de semnale ca examenul in fata eurodeputatilor nu va fi usor. A fost considerata de presa occidentala „veriga slaba” a actualei Comisii, sotul ei este suspectat de relatii cu lumea interlopa bulgara, ea este suspectata de un conflict de interese sau de ascunderea unei informatii privind actionariatul intr-o firma de consultanta si se considera ca, desi germana ei este fluenta, engleza ii cam pune probleme.

Inca de la inceputul audierii i s-a cerut sa clarifice chestiunile personale care au ridicat intrebari. „Nu suntem aici pentru a discuta despre mine personal, insa nu exista nicio intrebare la care sa nu pot raspunde. Sunt o persoana publica din 2007, am declarat tot ce am fost obligata sa declar si va spun ca toate zvonurile din presa despre sotul meu si despre mine sunt nefondate. Putem continua cu subiectul audierii?”, a fost prima sa reactie la interpelarile eurodeputatilor.

Numai ca acestia au revenit asupra chestiunii declaratiei de interese. Potrivit Financial Times Deutschland si, mai apoi, a unor explicatii date chiar in timpul audierii, Rumiana Jeleva nu a fost total onesta in declaratia sa de interese. In CV-ul ei, pe care l-a transmis Comisiei Europene si Parlamentului European in calitate de comisar desemnat, ea scrie ca a detinut din 2001 pana in 2003 si din 2006 pana in 2007 o functie de conducere la Global Consult. Nu se mentioneaza nimic despre activitatea sa pana in 2009. Numai ca FT a intrat in posesia unor documente de la registrul comertului bulgar care arata ca Jeleva a fost din iunie 2006 pana in aprilie 2009 presedintele si unicul actionar al companiei de consiliere Global Consult Ltd.. Jeleva a tainuit aceasta informatie, intrucat in niciuna din declaratiile sale de interese nu apare participatia sa ca actionar in aceasta firma. Ea a explicat in vara anului 2007, in PE, ca este manager al Global Consult. Apoi, dupa noiembrie 2007, aceasta informatie lipseste din declaratiile sale de interese, cu toate ca figura pana in 2009 ca presedinte si unic actionar al firmei.

Acum, in cadrul audierii, ea a explicat ca din 2006 nu a mai avut activitate in cadrul Global Consult. Firma nu a avut, potrivit explicatiilor lui Jeleva, in 2007 si in 2008 nicio activitate, dar a continuat sa figureze in Registrul Comertului. Ea si-a vandut partea sa din firma in aprilie 2009. Explicatiile a preferat sa le dea in bulgara, daca pana in acel moment a vorbit in limba engleza.

„Am pregatit un dosar cu documente oficiale de la fisc, in limba bulgara si engleza, pentru ca ma asteptam la o astfel de intrebare provocata de o scrisoare a colegei mele, eurodeputatul Antonia Parvanova. Pot sa va asigur ca in Bulgaria avem institutii care au verificat totul, exista in parlamentul bulgar o comisie care a decis ca totul este in regula, in conformitate cu legea bulgara. N-am nimic de ascuns, iar acea companie nu mai functiona la data declaratiei si e un fapt ce poate fi dovedit si de fisc’, a spus Jeleva.

Comisarul european a incercat sa scape de acest subiect, acuzand-o in acelasi timp pe Parvanova ca a suscitat toata aceasta discutie printr-o scrisoare trimisa Comisiei Europene. „Cine doreste detalii mi le poate cere, cine vrea mai multe informatii poate veni in Bulgaria, sa vada orasul meu, sa vorbeasca cu autoritatile, sa il cunoasca pe sotul meu, sa vada ca nu e nimic de ascuns. Nu exista nimic ilegal in activitatile mele trecute, sau ale sotului meu, nici eu, nici sotul meu nu suntem subiectul niciunei anchete judiciare. nu acesta este subiectul dezbaterii de astazi”, a spus ea, incercand sa se disculpe.

La propunerea unui eurodeputat din comisie, in numele transparentei, presedinta comisiei i-a acordat cateva minute Antoniei Parvanova pentru a raspunde explicatiilor Rumianei Jeleva. Aceasta a explicat ca i s-au cerut informatii privindu-l pe viitorul comisar european: „Ceea ce spune doamna Jeleva nu este adevarat. In declaratia sa de interese si in CV-ul sau apare ca a avut legatura cu compania respectiva in perioadele 2001-2003 si 2006-2007. Nu este adevarat, pentru ca in perioada 14 iunie 2008 – 9 aprilie 2009, aparea ca manager al acestei companii. Potrivit legii bulgare, regulile nu au fost respectate. Compania n-a fost vanduta, ci rebotezata, iar doamna Jeleva are 60% din actiuni. (…) Am oferit Comisiei Europene aceste informatii pentru a evita viitoare greseli„.

Cel mai vehement dintre eurodeputati a fost olandeza Judith Sargentini, din grupul verzilor, care a tot revenit asupra intrebarii daca Jeleva a vandut compania, cu cat a vandut-o sau daca i-a schimbat doar numele. Comisarul bulgar a inceput sa imparta membrilor comisiei documente din dosarul despre care vorbea, care avea ca scop sa o disculpe, insa au existat doua interventii ale unor deputati europeni: unul s-a aratat revoltat ca documentele nu sunt accesibile tuturor, intrucat sunt in bulgara si germana – desi Jeleva spusese ca sunt si in engleza -, in timp ce un altul a aratat ca impartirea de documente in timpul audierii incalca total regulile si a cerut strangerea acestora si discutarea ulterior a subiectului. Au existat sugestii de intrerupere a audierilor in acest scop, pana cand s-ar fi putut relua pe teme care tin de portofoliul propus a fi condus de bulgaroaica.

„Nu stiu care sunt practicile comisiei dvs., dar va rog sa analizati pe baza documentelor situatia. Daca as fi incalcat legea, autoritatile bulgare m-ar fi sanctionat. Institutiile financiare si tribunalele functioneaza in tara mea. Comisia din parlamentul bulgar a declarat ca nu sunt conflicte de interese. (…) Nu sunt proprietar al Global Consult sau al altei firme cu numele schimbat. Nu stiu de unde primiti aceste informatii. Va invit in Bulgaria. Sunteti gata sa veniti cu mine in Bulgaria?”, si-a incheiat Rumiana Jeleva raspunsurile pe aceasta tema, adresand invitatia eurodeputatei olandeze.

Comisia va da avizul consultativ, iar daca el va fi negativ, Jose Manuel Barroso va trebui sa ceara o alta propunere din partea Bulgariei. Portofoliul situatii de criza si ajutor umanitar a fost considerat poate cel mai scazut ca profil din actuala Comisie, comparabil cu multilingvismul din cea anterioara. Parlamentul nu poate respinge un singur comisar, ci sa nu voteze intreaga echipa, insa Barroso – oricum presat de timp – probabil va cere inlocuirea ei, daca va fi cazul.

Singurul comisar propus care nu a convins in actualele audieri este lituanianul Algirdas Semeta, propus pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro