Bursa a inregistrat un nou declin, insa a recuperat din pierderile masive de dimineata
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat o scadere puternica in sedinta de marti, indicii consemnand corectii de pana la 4,75%. Indicii bursei au recuperat insa o parte din pierderile masive de la inceputul zilei, cand s-au depreciat cu peste 7%.
Valoarea tranzactiilor incheiate a fost de 70,04 milioane de lei, echivalentul a 18,61 milioane de lei, in urcare cu 18,5% fata de sedinta anterioara.
„O sedinta groaznica pentru cei cu inima slaba”, a caracterizat Adrian Simionescu, director general Vienna Investment Trust, sedinta de tranzactionare de marti.
„Au fost foarte multi investitori care au cedat in primele minute. Frica si panica au facut ca Bursa sa scada puternic, insa apoi unii investitori au revenit la tranzactionare ceea ce a facut ca titlurile sa recupereze o parte din pierderi”, a mai spus Simionescu.
Potrivit directorului general al Vienna Investment Trust, deprecierile puternice din debutul sedintei s-au datorat influentelor de pe pietele externe, care au deschis in pierdere. Adrian Simionescu este insa de parere ca, in cazul unei recesiuni a economiei Statelor Unite, marile companii europene nu ar fi atat de afectate deoarece sunt altfel structurate.
BET-C, indicele compozit al bursei, a pierdut 4,23%, pana la nivelul de 5.210,55 puncte, dupa ce, in primele minute ale sedintei de tranzactionare, deprecierea era de 7,01%. La jumatatea sedintei, indicele general al Bursei, consemna o depreciere de 5,3%.
Indicele celor mai lichide zece titluri listate, BET, a scazut cu 4,75% comparativ cu sedinta anterioara, pana la 7.564,74 puncte, iar BET-FI, indicele celor cinci societati financiare, a atins 60.383,34 puncte, cu 2,45% mai putin decat luni.
BET a avut cea mai mare scadere in debutul sedintei, de 7,85%, pentru ca pana la 12:00 sa recupereze pana la 5,47%, in vreme ce indicele societatilor de investitii financiare (SIF) a coborat cel mai putin, cu 3,98%.
Institutiile bancare si SIF-urile s-au aflat si azi in topul celor mai lichide actiuni. Astfel, titlurile BRD Groupe Societe Generale au avut cel mai ridicat rulaj de pe piata, de 12,55 milioane de lei, fiind urmate de actiunile Bancii Transilvania si SIF Moldova, care au avut un rulaj de 11,67 milioane de lei, respectiv 8,61 milioane de lei. SIF Oltenia s-a clasat pe locul patru in topul lichiditatii, cu 7,01 milioane de lei, iar SIF Banat Crisana, cu un rulaj de 5,48 milioane de lei, a ocupat locul cinci.
Actiunile Mecanica Ceahlau s-au situat in topul pierderilor (-11,54%), urmate de Agras Vienna Insurance Group (-9,17%) si Oil Terminal (-8,81%), in vreme ce titlurile Compania Energopetrol (8,47%), Armatura (4,62%) si Siretul Pascani (3,67%) s-au situat in topul cresterilor.
„A fost o sedinta cu fluctuatii foarte mari si cred ca va continua in acelasi stil. Daca pietele mari vor avea volabilitate este foarte probabil ca si piata romaneasca sa inregistreze fenomene similare”, a mai spus Adrian Simionescu.