Sari direct la conținut

Bursa de reziliență pentru elevi a fost introdusă oficial. Cine poate beneficia de ea și cât valorează

Bani, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bani, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a aprobat vineri un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se introduc bursele de reziliență, în valoare de 300 de lei pe lună. De bursa de reziliență vor putea beneficia primii 30% dintre elevii dintr-o clasă care au avut la finalul anului școlar trecut media anuală cel puțin 7,00 și cel mult 9,50.

„Bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul «Școlii din Spital» sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. 

O altă modificare aprobată de Guvern a fost făcută în cazul bursei sociale, „prin includerea elevilor cu vârsta de până în 30 de ani, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip «A doua șansă»”, conform Ordonanței de Urgență. 

„În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, de reziliență, de merit, socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă”, explica ministra Educației, Ligia Deca, în luna martie, când a fost pusă în dezbatere publică Ordonanța de Urgență

Tipuri de burse și cuantumul lor

După adoptarea acestei Ordonanțe, elevii din România pot beneficia de următoarele tipuri de burse:

  • bursă de excelență olimpică I – între 750 și 3.000 de lei;
  • bursă de excelență olimpică II – 700 de lei;
  • bursă de merit – 450 de lei;
  • bursă de reziliență – 300 de lei (începând cu anul școlar 2024-2025);
  • bursă socială – 300 de lei; bursă pentru mame minore – 700 de lei;
  • bursă tehnologică – 300 de lei.

Modificarea modului de acordare a burselor și a tipurilor acestora a fost făcută în contextul în care aproape 8.500 de elevi care aveau media sub 5 luau bursă de merit, iar dintre aceștia 5.250 aveau media cuprinsă între 4,00 și 4,99, în timp ce alți 2.382 au medii între 3,00 și 3,99. Au fost și 158 de elevi care aveau media sub 2 și care primesc bursă de merit, potrivit datelor transmise miercuri de Ministerul Educației.

După modificările făcute, doar elevii cu media mare mare de 9,50 vor mai putea beneficia de bursă de merit. 

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro