Bursa de Turism Berlin 2008 – Delta Dunarii si drumurile patriei asteapta un rasarit
Bursa internationala de turism de la Berlin s-a incheiat ieri, cu un record in participare si volum de contracte semnate. In ciuda grevelor masive din traficul in comun berlinez, 177.981 de vizitatori au impanzit halele expozitionale, la care 11.000 de firme din 186 de tari si-au prezentat cele mai noi oferte si servicii. Conjunctura turistica favorabila s-a finalizat cu contracte in valoare de 6 miliarde de euro.
Si Romania a avut o prezentare buna punand accent puternic pe turismul in Delta Dunarii si promisiuni de milioane in reabilitarea infrastructurii rutiere.
City-turismul si accent pe mediu
La cea de-a 42-a editie a Internationale Tourismus Boerse (ITB), intre 4-9 martie „s-au semnat, dupa declaratiile expozantilor, contracte de turism in valoare de aproape 6 miliarde de euro“ a spus seful expozitiei, Christian Goeke.
Aceasta reprezinta un plus de 20% in comparatie cu anul trecut, dupa cum releva raportul de duminica al Messegesellschaft, societatea organizatoare a bursei ITB de la Berlin. Reprezentantii unor mari concerne, ca TUI si Alltours, au confirmat trendul pozitiv al bursei turistice de anul acesta, mai ales in ce priveste rezervarea de concedii pentru perioada de vara. In afara concediilor de litoral, bursa a relevat inclinarea gustului publicului spre excursiile cu destinatii indepartate, exotice si vizitarile de metropole citadine.
Pentru prima data, in cadrul ITB au fost oferite hoteluri ieftine, tocmai pentru a satisface aceasta din urma tendinta turistica. Oferta se adreseaza clientilor tineri, ca si celor in varsta, insa si unor categorii de oameni de afaceri, interesati de lux moderat la cazare. Peste 40 % dintre firmele ofertante la bursa au fost din strainatate.
„Congresul care a insotit cadrul expozitional s-a bucurat de o intensa participare, mai ales din sfera etajelor decizionale ale firmelor si concernelor turistice“ a mai adaugat directorul Goecke.
La congres a fost tematizata problema concediilor si calatoriilor in contextul modificarilor climatice actuale, precum si poluarea mediului, survenita in urma traficului turistic, atat rutier, cat mai ales aerian.
Delta Dunarii si drumurile patriei
Tara partenera la ITB a fost, in acest an, Republica Dominicana. Inscrierile pentru tara-partenera se fac cu ani buni inainte, vestea cea buna este ca si Romania va beneficia de un parteneriat, insa nu la IT Berlin, ci la CMT Stuttgart, din ianuarie 2009.
Tarile partenere sunt invitati de onoare, promotia e puternica in contextul expozitional, insa si in mass-media germana. „Reabilitarea infrastructurii rutiere este una din modalitatile prin care sectorul turistic trebuie sa fie sustinut de Excutiv“, ar fi declarat pentru Gandul, ministrul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, prezent la Berlin.
„Romania va investi anul acesta 198 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor judetene cu importanta turistica, incercand sa reintroduca in circuitul turistic international numeroasele obiective la care accesul vizitatorilor a devenit extrem de dificil” ar mai fi mentionat el, in contextul semnarii protocolului prin care Romania devine partenerul oficial al targului de turism Caravan-Motor-Turism Stuttgart 2009.
Standul BTR Berlin a reunit si peste 35 de firme ofertante de servicii turistice si asociate acestora, accentul s-a pus pe concediile active si culturale. „ Vrem sa trezim interesul strainilor pentru drumetii, cicloturism si turismul de studii, astfel deschizand un nou segment de piata pentru turismul romanesc“ a spus directoarea Biroului de Turism Romanesc din Berlin, Ioana Nan.
Directoarea Nan si adjuncta sa, Nicoleta Pop, au invitat publicul german si international la standul romanesc de la ITB, „sa vada noua fata a Romaniei, de tara care isi pune in scena originarul, intr-un stil absolut modern“.
In centrul scenei turistice romanesti, anul acesta s-a aflat Delta Dunarii, „paradis natural unic, facand parte din 1991 din patrimoniul natural universal al UNESCO si care a fost recent considerat Peisajul Anului pentru intervalul 2007-2009, de catre prieteni ai naturii internationali“. Delta, ca paradis al pestilor si pasarilor, dar si al braconierilor, al baronilor pescuitului si acvaculturii.
Delta, controversat punct strategic inspre Bastroe, loc lovit de pesta aviara, al saraciei si dezolarii. Delta Dunarii romanesti isi asteapta un nou rasarit, pe care turismul si protectorii mediului i l-ar putea inlesni, intr-o buna dimineata.