Sari direct la conținut

Bursele europene au trecut pe roșu după un val de îngrijorări și rezultate dezamăgitoare ale marilor companii

HotNews.ro
Bursele au trecut pe scadere, Foto: Bbbar, Dreamstime.com
Bursele au trecut pe scadere, Foto: Bbbar, Dreamstime.com

Bursele europene au trecut pe roșu joi după ce datele financiare publicate de numeroase companii pentru trimestrul 3 au arătat rezultate sub așteptări, exacerbând temerile legate de situația din Orientul Mijlociu și incertitudinile privind evoluția dobânzii de referință în SUA, relatează Reuters.

Incidele paneuropean STOX 600 a scăzut cu 1% joi dimineața, ajungând la minimul ultimelor două săptămâni în contextul unor vânzări pe scară largă ale acțiunilor producătorilor auto și marilor companii imobiliare din Europa.

Tensiunile geopolitice continuă să crească în contextul în care proteste împotriva Israelului și SUA au izbucnit miercuri și joi în jurul lumii, în timp ce Jerome Powell, președintele Rezervei Federale (Fed) a SUA este așteptat să facă noi comentarii astăzi.

Investitorii așteaptă de la finele anului trecut o relaxare a politicii privind dobânda de referință în Statele Unite, însă deocamdată Fed a continuat să o mențină ridicată pentru a combate inflația iar situația ar putea persista în contextul în care se pare că economia americană a reușit să evite intrarea în recesiune, sfidând așteptările analiștilor.

Prețurile acțiunilor companiilor europene au înregistrat declinuri abrupte săptămâna aceasta, bursele de pe continent fiind lovite de tensiunile din Orientul Mijlociu și îngrijorările privind decizia pe care Fed o va lua peste Atlantic.

„O combinație a îngrijorărilor legate de inflație plus reziliența SUA este clar principalul factor care a dus la o nouă reevaluare a piețelor”, afirmă Thomas Hempell, director de cercetări macroeconomice la Generali Investment. Acesta spune de asemenea că investitorii sunt îngrijorați că Fed ar putea chiar să decidă o nouă majorare a dobânzii de referință, precum cea din luna mai, în loc să o scadă.

„Aceste incertitudini privind comportamentul Fed se suprapun în mod clar cu tensiunile din Orientul Mijlociu”, a subliniat el.

Scăderi generalizate pe bursele europene

Prețul acțiunilor Nestle a scăzut joi dimineața cu 4% după gigantul alimentar elvețian a publicat date financiare care arată că vânzările sale din ultimele 9 luni sunt mai mici decât cele preconizate, situația datorându-se foarte probabil reticenței consumatorilor de a cheltui în contextul creșterii vertiginoase a prețurilor pentru numeroase produse de consum.

Prețul acțiunilor Roche Holding a scăzut cu 4,5% după ce vânzările companiei farmaceutice au fost afectate în trimestrul 3 de cererea mai mică pentru produse anti-Covid.

Indicele bursier francez CAC 40 a scăzut până la minimul ultimelor 7 luni după ce acțiunile Renault s-au depreciat cu nu mai puțin de 7,4% după publicarea datelor care arată că și producătorul auto a avut venituri mai mici decât cele prognozate de analiști.

Nokia a înregistrat la rândul ei o scădere cu până la 5% a prețurilor acțiunilor sale după publicarea unor date financiare sub așteptări și anunțul că urmează să disponibilizeze aproape 15.000 de angajați.

Compania telecom, odată cea mai valoroasă din Europa în ceea ce privește capitalizarea de piață, a avut joi cel mai prost randament în indicele Helsinki 25 al bursei finlandeze, care a scăzut cu 1,1% până la minimul ultimilor 3 ani.

Prețul acțiunilor Tesla listate pe bursa din Frankfurt a scăzut și el cu 4,8% după ce producătorul auto condus de Elon Musk și-a ratat ținta privind marjele brute în trimestrul trei.

Indicele tech SX8P a fost singurul sector pe verde, apreciindu-se cu 1,3% în condițiile în care compania germană SAP și-a reafirmat statutul de lider mondial în soluții software pentru business-uri, chiar dacă nici ea nu a obținut veniturile prognozate pentru trimestrul trei.

FOTO articol: © Bbbar | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro