Sari direct la conținut

Business-cartier cu zgarie-nori la Cluj-Napoca

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Membrii Consiliului Civic Local, organizatie care ii grupeaza pe o serie de importanti oameni de afaceri si de activisti ai societatii civile, vor cere autoritatilor clujene sa inceapa demersurile pentru construirea unui centru financiar. Acesta va fi, practic, un cartier de zgarie-nori.

Initiativa a fost lansata de bancherul Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii „Transilvania”, cel care conduce in prezent grupul „ImoFinance”. El a spus ca acest cartier ar urma sa grupeze cartierele generale ale bancilor, marilor trusturi economice, societatilor de audit, precum si firme din domeniul restaurantelor si hotelier.

Pop sustine ca acest demers ar consolida pozitia municipiului Cluj-Napoca drept cel de-al doilea centru financiar al Romaniei. Cladirile de tip zgarie-nori vor fi legate intre ele cu spatii verzi. Ideea este sustinuta si de alti oameni de afaceri. Asa ar fi, de pilda, directorul general al companiei franceze „Energom”, Pascal Fesneau. El a dat ca exemplu cartierul parizian La Defense.

Investitorul strain a afirmat ca in lipsa unui cartier financiar dedicat, bancile au tendinta sa se inghesuie in centrul vechi al orasului, acolo unde sunt cele mai vizibile. Acest lucru ar favoriza speculatiile de pe piata imobiliara, deoarece bancile sunt dispuse sa plateasca sume mari de bani.

Pe de alta parte, centrul istoric ar deveni unul mort, pentru ca nu ar mai fi activitati dupa ora sase seara, cand bancile isi inchid portile. Pascal Fesneau a mai spus ca principalul atu al capitalei Ardealului nu este faptul ca reprezinta un centru universitar, pentru ca si alte orase romanesti au acest statut.

El a adaugat ca ar trebui valorificat potentialul de cel mai important centru financiar regional.

Cinci posibile locuri

O serie de arhitecti au inceput deja sa se gandeasca la locul unde ar putea fi amplasate viitoarele constructii. Arhitectul Ionel Vitoc a identificat cinci posibile locuri. Unul ar fi zona in care se ridica primul gigant de otel si sticla din Cluj-Napoca, sediul BRD Ð Societe Generale, in cartierul Marasti.

Vitoc a spus ca toate cladirile vechi din spatele bancii ar putea fi cumparate de antreprenorul proiectului si apoi demolate, iar pe locul lor sa fie ridicate noii zgarie-nori. De asemenea, liceul „Traian Vuia” ar putea fi mutat, iar pe terenul sau ar putea sa fie ridicate cladirile de birouri.

Un alt loc ar fi zona cazarmelor militare din centrul orasului, situate in apropierea sediului Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Numai ca aceste terenuri sunt vizate si de CJ, care ar dori sa isi ridice un nou sediu in zona.

Un alt treilea loc ar fi zona industriala a orasului. Astfel, ar urma sa fie demolate vechile hale ale Combinatului de Utilaj Greu (CUG) si sa fie ridicate cladiri de tip zgarie-nori cu vedere spre raul Somes. Cel de-al patrulea loc ar fi de-a lungul legaturii cu autostrada, prin comunele Floresti si Gilau.

Cea mai spectaculoasa propunere vizeaza ridicarea cartierului de zgarie-nori pe Dealul Feleacului, dar nu pe versantul dinspre Cluj-Napoca, ci pe cel dinspre Turda. Prin apropiere va trece centura de ocolire a municipiului resedinta de judet de pe traseul Valcele-Apahida.

Cartierul, care ar fi o adevarata insula de beton, otel si sticla, ar fi situat si la cateva minute de nodul autostrazii dinspre Turda. El ar fi si la un sfert de ora de mers cu masina de la Teatrul National din Cluj. Un astfel de cartier ar impulsiona si crearea zonei metropolitane in care ar urma sa intre comunele Feleacu, Gilau, Floresti, Apahida, Baciu si Chinteni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro