Sari direct la conținut

Business report: 2020 – un tsunami macroeconomic: impactul real al majorării pensiilor; Grupul ceh CEZ a decis să-şi vândă toate cele şapte companii din România

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

2020 – un tsunami macroeconomic:impactul real al majorării pensiilor. Impactul măsurilor de creștere a pensiilor și de susținere a venitului minim garantat se va majora de opt ori pe parcursul următorilor trei ani, ceea ce este echivalent cu o dublare în proporție geometrică. Ar fi rezultat o creștere nominală a sumelor în cauză, care vor trebui aduse de undeva la buget pentru se putea face la timp și întocmai plățile deja antamate, de circa zece ori, de la 8,22 miliarde lei la 81,52 miliarde lei, scrie Curs de Guvernare.

Grupul ceh CEZ a decis să-şi vândă toate cele şapte companii din România. CEZ România a decis să-şi restrângă activităţile din patru state europene, inclusiv România, pentru a-şi creşte afacerile din propria ţară, a anunţat luni managerul de ţară al CEZ în România, Ondrej Safar. În România, CEZ vizează vânzarea a şapte companii şi păstrarea celor cu activităţi din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) şi de trading. Aceşti paşi sunt în conformitate cu noua strategie aprobată anterior de compania-mamă, potrivit Adevărul.

Surpriză, turiști „în aer”: A treia mare platformă de rezervări de hoteluri la nivel mondial, concurentă și în România cu Booking, se oprește, rezervările pot fi anulate. Platforma de rezervări turistice online Amoma, cu servicii de închirieri camere de hotel furnizate și în România, își oprește activitatea, reclamând condițiile de concurență de pe piață, rezervările efectuate până în prezent urmând, foarte probabil, să fie anulate. Amoma.com, a treia mare platformă de rezervări online la nivel mondial, cu sediul la Geneva și care concurează cu alte platforme precum Booking și Expedia, notează Profit.ro.

Afacere inedită. O tânără din Iaşi scoate bani din şosete desperecheate. O tânără din Iaşi scoate bani şi zâmbete din şosete desperecheate. Transformă ciorapii în păpuşi simpatice sau răutăcioase. La început a făcut-o doar ca să îşi distreze fetiţa, dar şi-a dat seama că are talent. Acum deține o afacere cu păpuși din șosete. Șosetele sunt umplute cu vatelină antialergenică. Totul este facut de mâna, cu un ac, ață și foarfecă. O păpușă costă între 30 și o sută de lei, conform Digi24.

Impasul Ciech Soda-CET Govora se agravează: fostei conduceri a companiei de stat i se impută în instanță contracte păguboase istorice de peste 460 milioane lei. Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, producătorul de energie, căldură și abur industrial deținut integral de Consiliul Județean Vâlcea și aflat în insolvență, a dat în judecată 18 foști membri ai conducerii companiei de stat, conform datelor analizate de Profit.ro, și a solicitat atragerea răspunderii patrimoniale personale a acestora pentru un presupus prejudiciu total de aproape 464 milioane lei, se arată în articolul Profit.ro.

Toate companiile energetice din România trebuie să anunţe statul cu un an înainte dacă vor să îşi vândă din active. Un proiect ordin al ANRE, aflat acum în dezbatere publică, ce schimă legislaţia aflată în vigoare, impune companiilor care au licenţă în domeniul producţiei, distribuţiei şi furnizării de energie electrică şi termică şi distribuţiei şi funizării de gaze să anunţe Autoritatea despre intenţia de vânzare a activelor sau de diminuare cu cel puţin 5% a capitalului social cu un an înainte ca aceste decizii să fie puse în practică, notează Economica.

România, unică în Europa: Este vorba despre salarii. Românii înregistrează cele mai mari decalaje din Uniunea Europeană între veniturile mari şi cele mici, în condiţiile în care veniturile celor mai bogaţi 10% dintre români sunt de aproape 6 ori mai mari decât ale celor mai săraci 10% dintre ei. În întreaga Uniune Europeană acest raport este de 3,76. În Cehia şi Slovacia, raportul este 2,83%, în Slovenia – 2,96%, în Finlanda – 3%, în Bulgaria – 5,22%, în Letonia – 5,29% şi în Lituania – 5,5%. România are un raport de 5,83% între cei mai bogaţi şi cei mai săraci 10% dintre cetăţeni, scrie Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro