Sari direct la conținut

Business report: 50% din deseurile ce pot merge legal la reciclare ajung pe mana "traficantilor". Romania risca infringementul; Lukoil cere un sistem de taxare bazat pe profit, pentru a mentine productia de titei; Raportul dintre bugetele publice si PIB. Cauza ei si cateva comparatii

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

50% din deseurile ce pot merge legal la reciclare ajung pe mana „traficantilor”. Romania risca infringementul. Romania sta pe o groapa de gunoi care poate produce, anual, sute de mii de euro. In schimb, pentru ca nu aruncam selectiv si nu avem infrastructura necesara, valorificarea gunoiului a ajuns pe mana „traficantilor” care fac bani exploatand oameni ai strazii. Factura am putea-o plati cu insa totii pentru ca pana in 2020 trebuie sa reciclam 60% din deseul pe care il producem. Or, Romania recicleaza doar 3%. „Tot deseul este valoros!”, spune Ana-Maria Schiopu, sef birou managementul meduilui de la Salubris, firma de salubritate a Iasului patronata de Consiliul Local, relateazaEconomica.

Lukoil cere un sistem de taxare bazat pe profit, pentru a mentine productia de titei. Un nou regim de taxare pentru industria petroliera a Rusiei, bazat pe profit, este crucial pentru a sprijini folosirea tehnologiilor moderne, costisitoare si pentru a mentine nivelul productiei de titei, a declarat marti Leonid Fedun, vicepresedintele companiei ruse Lukoil, transmite Reuters. „Cea mai mare problema cu care ne confruntam este mediul fiscal din Rusia”, a afirmat oficialul companiei ruse, la o conferinta desfasurata la Bruxelles. Guvernul de la Moscova analizeaza de cativa ani schimbarea sistemului de taxare in industria petroliera, incercand sa gaseasca un echilibru intre necesitatile bugetare si o productie sustenabila de titei, potrivitCapital.

Raportul dintre bugetele publice si PIB. Cauza ei si cateva comparatii. Romania figureaza in evidentele Eurostat drept tara cu cele mai reduse venituri publice dintre statele membre ale Uniunii, cu exceptia de sorginte strict conjucturala a Irlandei. Cu doar 28% din PIB venituri certe si disponibile din impozite si taxe pentru redistribuire ulterioara spre cheltuieli, suntem sub Bulgaria ( 29% din PIB) si la mare distanta de media UE (40%). Irlanda apare cu venituri 24,4% din PIB pe anul 2015 numai si numai deoarece cateva mari companii transnationale si-au relocat statistic afacerile in aceasta tara de doar patru milioane si jumatate de locuitori, ca efect al iesirii anuntate a Marii Britanii din UE, noteazaCurs de Guvernare.

Salata a la Cluj: povestea extinderii internationale a unui brand romanesc de mancare organica. Salata cu salata, pietele internationale sunt tentate cu un concept venit din inima Ardealului, de la Cluj. Businessul a trecut recent prin momente dificile, dar recitalul in forta al SaladBox trebuie sa mearga mai departe. Nimic nu prevestea ca un weekend obisnuit se va transforma intr-o tragedie. Vlad Lupas, Chief Commercial Officer (CCO) si unul dintre fondatorii SaladBox, a murit dupa un salt esuat cu parasuta. In acest punct, orice alte cuvinte sunt de prisos, scrieNew Money.

Weekend-ul trecut, echipa Ford Driving Skills for Life a ajuns la Brasov. In orasul de sub Tampa s-a defasurat ultima sesiune Ford DSFL a acestui an, iar in ciuda temperaturilor scazute, peste 500 de tineri au participat la cursurile gratuite de conducere preventiva. Anul acesta, echipa Ford DSFL a instruit in Romania aproximativ 2.000 de persoane, evenimentele desfasurandu-se in Craiova, Cluj, Timisoara si Brasov. Din 2014 si pana in prezent, la evenimentele organizate sub umbrela Ford DSFL au participat 4.500 de soferi din Romania, informeazaAuto-Bild.

Anularea comisioanelor brokerilor afecteaza pana la 30% din piata RCA. Unii brokeri ar putea sa dispara. Disparitia unor brokeri supraexpusi pe segmentul RCA la transportatori. Scaderea gradului de cuprinde in asigurari si risc pentru distributia de asigurari RCA, dar si posibilitatea luata in calcul de tot mai multi brokeri de a nu mai vinde anumite categorii de polite RCA. Sunt principalele efecte cu care se va confrunta piata asigurarilor dupa reducerea drastica a comisioanelor acordate de asiguratori brokerilor. Plafonarea tarifelor RCA a atras dupa sine diminuari masive ale comisioanelor RCA percepute de brokerii de asigurari pentru asigurarile auto obligatorii incheiate prin ei, noteazaEconomica.

Ultima ora. Preturi noi la RCA, din 16 noiembrie. Guvernul a publicat in Monitor actul care plafoneaza tarifele. Guvernul Romaniei a publicat astazi, in Monitorul Oficial, hotararea de guvern care plafoneaza tarifele pentru asigurarile RCA. Aceasta inseamna ca, in zece zile lucratoare, deci pe 16 noiembrie, tarifele RCA vor scadea pana la nivelul maxim prevazut de lege. Saptamana trecuta, Guvernul a adoptat Hotararea care statueaza plafonarea preturilor RCA pentru o perioada de sase luni, conform informatiilor Profit.ro. Noile tarife vor intra in vigoare peste 10 zile. Romania va deveni, astfel, singura tara din Europa cu preturi plafonate pentru asigurari. In 19 septembrie, Guvernul a stabilit, prin Ordonanta de Urgenta, ca tariful RCA va fi plafonat pe o perioada de sase luni, anuntaProfit.

Ultimii trei kilometri din Autostrada Bucuresti-Ploiesti ar putea fi gata pe 12 decembrie, daca nu ploua si nu ninge. Ciotul de trei kilometri din Autostrada Bucuresti-Brasov ar putea fi gata pana pe 12 decembrie, daca vor fi conditii meteo prielnice lucrarilor, a spus pentruEconomicaEduard Hanganu, seful Consitrans, consultantul lucrarii. Catalin Homor, directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a anuntat data de 20 decembrie ca termen pentru finalizarea lucrarilor pe cei trei kilometri din autostrada A3, de la Soseaua de Centura pana in strada Popasului.

Investitorul din umbra: cum a schimbat Horia Manda destinul a 38 de afaceri romanesti. Drumul spre bursa al binecunoscutului Bitdefender a fost desenat cu ajutorul unui personaj aproape necunoscut publicului larg: Horia Manda, un pionier al fondurilor de private equity si unul dintre cei mai discreti investitori din Romania. Cu o cifra de afaceri de 87 de milioane de euro in 2015, Bitdefender se pregateste pentru oferta publica initiala (IPO). Primul pas este atragerea unui fond de investitii. Acest lucru s-ar putea intampla anul viitor, insa pachetul majoritar de actiuni va ramane la familia care a pus pe picioare afacerea, au explicat pentru NewMoney reprezentantii companiei, arataNew Money.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro