Sari direct la conținut

Business report: Bode a găsit o soluție pentru traficul de pe Valea Prahovei: Am identificat un drum forestier care poate fi folosit ca rută alternativă; Cererea de mașini electrice crește, însă consumatorii sunt reticenți față de autovehiculele autonome; Predicții pentru piața imobiliară în 2020

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Record de reclamaţii la ASF. Zeci de mii de şoferi şi service-uri acuză întârzieri sau plăţi parţiale la daune. Record de petiții primite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în principal de la unități service și șoferi nemulțumiți de felul în care firmele de asigurare au gestionat plata daunelor din RCA. În doar trei luni, ASF a primit aproape tot atâtea reclamații ca în anterioarele șase luni, iar numărul total depășește chiar și suma din perioada marilor falimente ale Astra Asigurări și Carpatica Asig. Service-urile independente, aflate în conflict deschis cu asigurătorii, au „semnat” aproape jumătate din petiții, conform Economica.net.

Cererea de mașini electrice crește, însă consumatorii sunt reticenți față de autovehiculele autonome. În România sunt încă privite ca scumpe. Cererea de mașini electrice crește semnificativ în Uniunea Europeană, susținută de politicile privind protecția mediului, de angajamentele marilor firme în această direcție, dar și de schimbarea de atitudine a consumatorilor. Italienii sunt cei mai interesați de automobilele dotate cu sisteme alternative de propulsie, 58% dintre respondenții unui sondaj susținând că au în vedere un astfel de sistem pentru următorul autovehicul pe care îl vor achiziționa. Procentul este în urcare de la 51%, anul trecut. Pe de altă parte, cea mai mare creștere a interesului pentru mașinile electrice și/sau hibrid a fost în Marea Britanie, de la 27% în 2018, la 37% dintre respondenți în 2019, potrivit Profit.ro.

Predicții pentru piața imobiliară în 2020. Surpriza vine de la mall-uri. Apariția spațiilor de birouri partajate în centrele comerciale este o opțiune atractivă, pentru 2020, arată o analiză de profil. În ceea ce privește segmentul de retail, va continua expansiunea în orașele mici și mijlocii, unde există deficit de spații moderne. Piața imobiliară din România continuă să crească în 2020 pe toate segmentele, însă într-un ritm ceva mai lent comparativ cu evoluția din ultimii ani, estimează consultanții Colliers International. Astfel, segmentul imobiliar oferă în continuare oportunități de investiții, în special celor care se pot adapta la o lichiditate mai redusă, în condițiile în care există potențial pentru venituri constante pe termen lung și pentru creșterea valorii capitalului investit, relatează Capital.ro.

Bode a găsit o soluție pentru traficul de pe Valea Prahovei: Am identificat un drum forestier care poate fi folosit ca rută alternativă. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a propus marţi mai multe soluţii pentru reducerea blocajelor de pe Valea Prahovei până la finalizarea autostrăzii Comarnic Braşov. Printre acestea se numără folosirea unui drum forestier în zona Azuga, reabilitarea unui drum județean din zona Câmpina-Valea Doftanei și un drum paralel la Sinaia, care ar trebui reabilitat. Ministrul Transporturilor a precizat că realizarea autostrăzii Comarnic-Brașov trebuie finanțată de la bugetul de stat. Lucian Bode nu este de acord cu o finanțare în Parteneriat Public Privat nici în ceea ce privește Autostrada Unirii, arată Digi24.

Comentariu: Forumul Economic Mondial nu mai e atât de elitist. Davos e o stațiune montană pitorească din Elveția care găzduiește în fiecare an Forumul Economic Mondial. Între timp, elitele nu mai rămân doar în cercul lor restrâns la Davos, consideră Manuela Kasper-Claridge. E atât de ușor să critici Forumul Economic Mondial de la Davos. 3.000 de participanți din întreaga lume se reunesc în acest an, printre care 116 miliardari, consemnează un ziar, adăugând că mulți sunt șefi ale unor concerne multinaționale și reprezentanți ai corporației americane BlackRock. Participă și președintele SUA, Donald Trump, cel al Braziliei, Jair Bolsonaro, precum și mai mulți șefi de guvern, printre care Angela Merkel și premierul italian Giuseppe Conte, scrie DW.

Inflația în statele UE, cu observații pentru România. Conform datelor publicate de Eurostat, deși s-a situat în materie de majorare a prețurilor pe locul 2, imediat după Ungaria, România a înregistrat în 2019 cea mai mică creștere a inflației față de finalul anului precedent, între statele relativ mari din blocul estic (peste 5 milioane de locuitori). Valorile prezentate sunt în varianta europeană a indicelui armonizat al prețurilor de consum, care asigură comparabilitatea între diferite state. Paradoxal, în contextul evoluțiilor din statele similare cu noi, deși indicele de creștere a prețurilor consemnat în luna decembrie a fost mai ridicat (4,04% față de 3,27%, conform metodologiei naționale) și în afara coridorului vizat (de 2,5% plus minus un punct procentual), țara noastră a reușit să limiteze mai bine influența venită din conjunctura de pe piața internațională, notează Curs de Guvernare.ro.

Fantoma privatizărilor: statul român, executat silit de Corneliu Iacobov, fraţii Păunescu, Ford. Radu Enache, Gruia Stoica, fraţii Păunescu, Corneliu Iacobov şi reprezentanţi ai companiei Ford au executat silit statul la Eximbank şi Trezorerie pentru plata unor despăgubiri generate în urma privatizărilor de după Revoluţie. Potrivit unui proiect de hotărâre iniţiat de AAAS „executorii judecătoreşti au depus la ATCPMB (Trezoreria Bucureşti) şi EXIMBANK, la solicitarea creditorilor AAAS, aproximativ 4.500 dosare de executare silită, care însumează 476 milioane lei. Ulterior, la solicitarea „Adevărul”, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (fosta FPS, APAPS şi până în urmă cu câţiva ani AVAS) a precizat că, la 30 noiembrie 2019, avea de plătit 577,75 milioane de lei, drept despăgubiri, la care se adaugă cheltuieli de judecată şi onorarii ale avocaţilor de 557.745 lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro