Sari direct la conținut

Business Report: Bomba legislativa de sub salarizarea medicilor de la stat: Consiliul Concurentei investigheaza improvizatia prin care salariile au crescut cu 25% prin cresterea deconturilor de la CNAS; Apararea, marele castigator al rectificarii bugetare: Armata primeste un miliard de lei ca sa cumpere arme

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Bomba legislativa de sub salarizarea medicilor de la stat: Consiliul Concurentei investigheaza improvizatia prin care salariile au crescut cu 25% prin cresterea deconturilor de la CNAS.O problema de improvizatie legislativa poate fi premisa unei lovituri de teatru pentru salarizarea medicilor din sistemul public de sanatate : Medicii ar putea ramane fara marirea de 25% acordata anul trecut la salariu daca modul de plata – prin Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate – se dovedeste discriminatoriu. Asta se va intampla in cazul in care Consiliul Concurentei va decide ca modul de acordare a acestor majorari incalca legislatia si discrimineaza in functie de forma de proprietate a furnizorilor de servicii: majoririle salariale ajung la CNAS – adica intr-un loc unde legea prevede echitate in decontarea serviciilor medicale de la stat si privat – dar pleaca majorate doar catre medicii din sistemul public. Pentru cresterea salariilor medicilor din octombrie 2015, Guvernul si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au creat anul trecut un mecanism inedit de crestere a veniturilor din sanatate. Mecanismul se bazeaza pe cresterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sanatate, iar asta – spun contestatarii – inseamna discriminarea furnizorilor privati, informeazaCurs de Guvernare.

Apararea, marele castigator al rectificarii bugetare: Armata primeste un miliard de lei ca sa cumpere arme.Ministerul Apararii Nationale primeste credite de angajament de un miliard de lei, in urma rectificarii bugetare ce urmeaza sa fie aprobata in curand de Guvern. „Se autorizeaza Ministerul Apararii Nationale, in anexa nr. 3/18/29 „Fisa obiectivului/ proiectului/ categoriei de investitii”, la capitolul 60.01 „Aparare”, titlul 71 „Active nefinanciare”, articolul 71.01 „Active fixe”, alineatul 71.01.30 „Alte active fixe”, la fisa cod obiectiv 5 ,,e. Alte cheltuieli asimilate investitiilor” sa majoreze creditele de angajament cu suma de 1.006.063 mii lei”. Prevederea apare in proiectul de act normative referitor la rectificarea bugetara. Armata nu va folosi neaparat in acest an miliardul de lei. Spre deosebire de creditele bugetare, prin care sumele disponibilizate sunt acordate pentru a fi folosite in cursul anului curent, cele de angajament dau posibilitatea antamarii unor cheltuieli in anii bugetari viitori, si sunt de fapt garantia ca Ministerul Apararii (in acest caz) are resursa bugetara necesara pentru finantarea chelltuielilor pe anii urmatori, relateazaEconomica.

Activitatea Ciech Soda Romania pusa in pericol de sistarea furnizarii de abur tehnologic de la CET Govora.Sindicatul „Sodistul” din Ciech Soda Romania (CSR) face un apel catre toate forurile competente, locale si centrale, pentru deblocarea negocierilor privind furnizarea de abur tehnologic de la CET Govora, aflata in administrare judiciara. „Din 3 august s-a sistat furnizarea aburului de catre CET Govora catre Ciech Soda Romania, prin suspendarea aplicarii contractului care avea termen pana in septembrie 2017, ceea ce produce un prejudiciu greu de calculat, prin neonorarea contractelor fata de partenerii CSR. In urma impasului in care s-a ajuns se pun in pericol locurile de munca a catorva mii de lucratori din zona Ramnicu Valcea. Sindicatul -Sodistul’ face un apel catre factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean, cat si catre administratorul judiciar de la CET Govora, sa tina cont de solicitarile facute, deoarece incercarea de rezolvare rapida a situatiei de la CET Govora poate conduce la inchiderea unei intreprinderi precum CSR”, se arata in comunicatul sindicatului, potrivitCapital.

Apa Nova Bucuresti se reinventeaza prin dialog cu cetatenii.Tarifele companiei care distribuie apa potabila locuitorilor din Capitala au scazut in 2016 datorita finalizarii unor investitii si reducerii TVA, a declarat intr-un interviu pentru Romania libera Madalin Mihailovici, directorul general al companiei Apa Nova Bucuresti. Consultarea publica organizata de Apa Nova Bucuresti a fost o premiera in Romania de azi. Ati ales sa intrati, pur si simplu, intr-o infruntare directa – asta la prima vedere, pentru ca pana la urma s-a realizat un schimb de idei si solutii. S-a vazut, cred ca de aici ar trebui sa pornim, nevoia oamenilor de a fi informati pentru serviciile pe care tot ei le platesc. Madalin Mihailovici: Si eu m-as simti mai in siguranta, in calitate de contribuabil, daca as afla din astfel de consultari publice despre strategiile nationale in materie de fiscalitate, educatie, sanatate, infrastructura. Revenind la Apa Nova Bucuresti: este o companie romaneasca, parte a liderului mondial Veolia, iar contractul cu bucurestenii figureaza in topul Bancii Mondiale. E un contract bazat pe eficienta si pe performanta, dat ca exemplu de bune practici peste tot in lume, arataRomaniaLibera.

Ferrari Mondial 8, una dintre cele mai neinspirate masini ale italienilor.Cine s-ar fi gandit ca au fost modele Ferrari care nu au prins la public? Ferrari Mondial 8 se numara printre masinile care au impresionat putini oameni. Ferrari Mondial 8 si-a facut debutul al Salonul Auto de la Geneva din anul 1980. Supercarul avea sub capota un motor V8 si o putere de 214 CP. Presa vremii nu a ratat ocazia sa critice masina ce costa aproximativ 64.000 de dolari. Automobilul cu patru locuri nu a prins la public si a ramas in istorie ca fiind „una dintre cele mai neinspirate masini ale italienilor”. Nici designul supercarului nu era unul extrordinar. Din pricina prizei la public, automobilul a fost produs doar intre 1980 si 1982, in 703 exemplare, scrieAuto-Bild.ro.

Painea, circul si indicatorii din ultimii patru ani.nflatia medie anuala inregistrata in perioada 2012 – 2015 a fost de 1,93% potrivit metodologiei nationale concretizate in indicele preturilor de consum IPC si de 1,88% conform metodologiei utilizate pentru comparatii internationale, respectiv indicele armonizat IAPC. Recomandarea teoretica pentru dezvoltarea robusta si echilibrata a unei economii este ca majorarea preturilor sa fie undeva cat mai aproape si sub 2% pe an. Cursul de schimb euro/leu, care a asigurat predictibilitatea conditiilor in care se desfasoara tranzactiile internationale si a determinat direct nivelul ratelor achitate la creditele contractate majoritar in anii anteriori de citre romani in moneda unica europeana a fost aproape constant in ultimii patru ani. Asta desi regimul de flotare controlata pentru care a insistat si a optat BNR la finele anilor 90 a prezentat un risc inerent de derapaj, informeazaCurs de Guvernare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro