Sari direct la conținut

Business report: Calculul ignorat de autoritati: De ce nu ajung contributiile bazate pe salariu pentru banii de pensii. Situatia pe regiuni; Justitia franceza a decis: Angajatii Renault vor primi salarii diferite, chiar daca efectueaza acelasi tip de munca; Trei banci renunta la programul Prima Casa

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Calculul ignorat de autoritati: De ce nu ajung contributiile bazate pe salariu pentru banii de pensii. Situatia pe regiuni.Diferenta dintre salariul mediu taxat pentru plata asigurarilor sociale, publicat de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), si castigul salarial mediu anuntat lunar de INS a ajuns la aproape 30%. Procentaj care seamana izbitor cu cel de deficit la bugetul asigurarilor sociale, din care se face plata pensiilor. Deficit care este acoperit obligatoriu, in baza prevederilor legale, de la bugetul de stat. Astfel, pe luna iunie 2016 ( pentru care s-au prelucrat datele disponibile), salariul mediu brut rezultat prin impartirea fondului de salarii taxat de 13,59 miliarde lei la cei 6,123 milioane de angajati existenti in evidentele CNPP (interesanta si diferenta fata de numarul de angajati de circa 4,7 milioane anuntati de INS, dar acela este valabil pentru firmele care au peste 4 salariati) a fost de 2.219 lei. De retinut, 2.219 lei BRUT. In schimb, castigul salarial mediu brut ( care include si alte diferite tipuri de drepturi de natura salariala) anuntat de Institutul National de Statistica si luat in calcul inclusiv pentru solicitarea de indexare la 45% din acesta a punctului de pensie (se vede acum ca e de discutat acest reper) s-a ridicat la 2.874 lei tot BRUT. Adica exact 29,5% in plus fata de salariul mediu taxat de stat, informeazaCurs de Guvernare.

Justitia franceza a decis: Angajatii Renault vor primi salarii diferite, chiar daca efectueaza acelasi tip de munca.Justitia franceza a decis, miercuri, ca Renault poate plati angajatii din zone geografice diferite cu salarii diferentiate, char daca ei efectueaza aceeasi munca, informeaza AFP, citat de Agerpres. Sindicatul SUD de la uzina Renault de la Douai (nordul Frantei) a contestat diferenta sistematica de remunerare care exista intre salariatii de la uzina Douai si cei de la alte uzine Renault din zona Ile-de-France, regiunea din jurul Parisului. Astfel, Curtea de Casatie franceza a decis ca salariile pot varia si in functie de costul vietii din anumite regiuni. „O diferenta de remunerare poate fi practicata intre salariatii aceleasi companii atunci cand acestia apartin unor facilitati diferite si practica aceasi munca. Insa pentru acest lucru, este nevoie ca diferenta sa se bazeze pe motive obiective care pot fi controlate de judecator”. Analiza releva faptul ca salariile platite angajatilor Renault din regiunea Parisului sunt in mod sistematic cu 1,19% pana la 1,57% mai mari decat cele ale colegilor din provincie, in special a celor de la uzina de la Douai. De exemplu, salariul de baza al unui operator sau al unui tehnician de exploatare este de 1.595 euro in primul caz si de 1.574 euro in al doilea caz, informeazaRomania Libera.

Trei banci renunta la programul Prima Casa. Intesa Sanpaolo a anuntat ca nu mai dau credite Prima Casa. Alte doua banci se declara no profile in cazul creditelor ipotecare, cu atat mai mult Prima Casa. Motivul? Marja de profit la acest tip de credit este prea mica, iar rata neperformantelor incepe sa creasca. Cu sau fara bani de la stat, unele banci exclud din sfera de interes programul Prima Casa chiar daca sunt printre cele zece banci participante la program. Spectrul modificarii conditiilor de derulare a programului anuntate la mijlocul lunii octombrie, instabilitatea legislativa si faptul ca Prima Casa este un produs ieftin de pe urma carora bancile nu au prea mare profit ii determina pe bancheri sa nu isi mai doreasca sa vanda credite ipotecare. Aflate intr-un oarecare blocaj al creditelor ipotecare, bancile comerciale fac in ultima perioada miscari contradictorii: unele micsoreaza preferential avansul, altele il maresc fara sa ofere explicatii, iar altele pur si simplu exclud categorii intregi de produse incadrate la creditele pentru locuinta. Unele banci, precum ING Bank sau Credit Agricole, au majorat pretul imprumutului prin cresteri de dobanda sau comision sau au majorat avansul pentru creditele imobiliare standard. Altele, precum BRD, cer mai multe ipoteci pentru un singur credit imobiliar cu un avans ceva mai mic, iar BCR ofera credite „pe spranceana”: in functie de localitatea debitorului stabileste nivelul avansului, potrivitEconomica.

47,8 milioane de euro pentru practica platita in cadrul companiilor.Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat in consultare publica Ghidul Solicitantului ‘Stagii de practica pentru elevi si studenti, in sectorul agroalimentar, industrie si servicii’, cu o alocare totala in valoare de peste 47,8 milioane euro din Programul Operational Capital Uman (POCU), se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. „Fondurile europene sunt alocate pentru programe de invatare la locul de munca destinate elevilor din invatamantul gimnazial si liceal si persoanelor din invatamantul post-liceal, inclusiv scoli de maistri, in vederea cresterii numarului absolventilor care isi gasesc un loc de munca”, se arata in comunicat. Potrivit acestuia, actiunile vizate sunt parteneriate intre unitati de invatamant si companii pentru practica platita din fonduri europene. ‘Premierul Dacian Ciolos a anuntat aceasta linie de finantare dupa ce a vizitat uzinele Dacia, atunci cand investitorii s-au plans de lipsa de pregatire practica a absolventilor. De atunci am finalizat acest Ghid care este contributia MFE la strategia Guvernului de revigorare a invatamantului tehnic. Raspundem astfel unei nevoi sociale – revigorarea invatamantului profesional si tehnic este una dintre masurile prevazute in Pachetul national Anti-Saracie – si unei nevoi economice. Exista initiative prin care companii importante si-au propus sa investeasca direct in pregatirea practica a absolventilor. Banii europeni trebuie sa incurajeze aceste practici’, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, noteazaCapital.

Impresii la cald dupa primul test cu noul Opel Mokka X.Dupa debutul de anul trecut al noii Astra – care a facut un salt urias din toate punctele de vedere comparativ cu restul modelelor din gama – Opel stie mult mai bine ce are de facut. Dovada sta si ultima evolutie a SUV-ului de clasa mica/compacta (inca mai exista discutii in contradictoriu privind incadrarea lui in segmente), care a devenit acum Mokka X. Cu peste 600.000 de exemplare comercializate de la debutul din 2012 si pana in prezent, Mokka avea nevoie urgenta de o restilizare, pentru a-i pastra competitivitatea pe o piata din ce in ce mai disputata, aglomerata de numeroase modele noi in ultimii ani. Asa ca Opel a transpus designul mult apreciat al noii Astra peste al sau SUV, conferindu-i o infatisare proaspata si atractiva. Pentru a analiza in detaliu impactul acestei restilizari, am fost la Edinburgh, Scotia, unde am descoperit noua Mokka X pe unele dintre cele frumoase drumuri din Europa. Si intr-adevar, noul SUV Opel arata cel putin la fel de bine si in realitate, cu noile sale faruri full-LED cu dispersoare negre si cu grila de mari dimensiuni cu profil fagure. Vazuta din fata, Mokka X pare un model complet nou – atat de profund este acest facelift. Insa, din lateral se dezvaluie silueta deja familiara a lui Mokka, iar la posterior nu au fost schimbate decat blocurile optice si spoilerul, scrieAuto Bild.

Reguli noi la contracte de credit pentru imobile. Bancile, impinse la actiuni de limitare a efectelor Legii darii in plata. Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta care are ca obiect reglementarea drepturilor si obligatiilor partilor in ceea ce priveste contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Actul normativ transpune la nivel national dispozitiile Directivei nr. 2014/17/UE si reglementeaza unele aspecte specifice pietei si practicilor nationale. Ordonanta se aplica tuturor contractelor de credit ce au ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil ori ce sunt garantate cu bunuri imobile, respectiv contractelor de credit legate in vreun fel de bunuri imobile destinate consumatorilor. Proceduri de informare a clientului” Ordonanta cuprinde prevederi referitoare la informarea corecta si completa a consumatorilor care solicita credite imobiliare sau garantate cu ipoteca. Informarea se refera atat la publicitatea produselor bancare, cat si la informarea precontractuala a consumatorilor, noteazaCurs de Guvernare.

Spor la stat. Bonusuri jubiliare, cota parte din profit, beneficii la pensionare pentru salariatii ROMATSA.Astazi va prezentam ce sporuri si beneficii au angajatii Regiei Autonome ROMATSA, aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Iata-le pe cele mai importante dintre ele: Bonusuri jubiliare pentru angajatii care au cel putin 10 ani vechime in munca. Concret, la fiecare cinci ani, angajatii care au minimum 10 ani vechime primesc cate o prima jubiliara egala cu un salariu de baza; Salariatii ROMATSA care se pensioneaza anticipat primesc un numar de salarii echivalent numarului de luni de activitate ramase pana la pensionarea la varsta legala; Beneficii acordate la pensionarea angajatilor Regiei Autonome; Cota parte din profit revine salariatilor ROMATSA; Spor de conducere; Sporuri „specifice” pentru personalul operativ de dirijare control si informare a traficului aerian, personalul de meteorologie aeronautica, personalul de protectie a navigatiei aeriene, de telecomunicatii si administrativ; Concediu de recuperare psihologica si concediu de odihna suplimentar pentru recuperarea capacitatii psihomotorii si prevenirea imbolnavirilor profesionale pentru: personalul operativ de dirijare control si informare a traficului aerian, personalul de meteorologie aeronautica, personalul de protectie a navigatiei aeriene, de telecomunicatii, relateazaEconomica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro