Business Report: Ce au cautat romanii pe Google in 2010; Pipera, paradisul pierdut. Vezi cat si de ce au scazut in ultimii doi ani terenurile "aurifere" de 500 de euro/mp; Bancile ieftinesc cu pipeta creditele in lei si euro
Ce au cautat romanii pe Google in 2010. Google este cel mai popular motor de cautare din lume si cel mai utilizat din Romania. Citeste mai jos care sunt cele mai cautate cuvinte de romani pe Google in ultimele 12 luni. Cei mai multi internauti care vor sa gaseasca ceva pe web apeleaza la motorul de cautare Google. Acesta este considerat cel mai bun motor de cautare din lume, avand o cota de piata de 84,7%, la nivel global. Principalii concurenti sunt la mare distanta: Yahoo! – 6,42%, Baidu – 3,67% si Bing 3,14%, conform datelor companiei Net Applications. Potrivit serviciului Google Insights for Search, cele mai cautate cuvinte pe Google in ultimele 12 luni de internautii romani au fost: YouTube, jocuri, yahoo, hi5, facebook, filme, mail, google, dictionar si vremea, scrie Capital.
Cum a fost 2010 pentru jucatorii din imobiliare si ce asteapta acestia de la 2011. Piata imobiliara autohtona nu e in cea mai buna forma, iar sughiturile repetate sunt vizibile si din afacerile jucatorilor din domeniu, confruntati mai ales cu lipsa fondurilor, data fiind reticenta finantatorilor si a clientilor de a da drumul banilor, evident, acolo unde ei mai exista. Totusi lucrurile nu sunt complet intepenite, exista locuri unde piata respira si traieste cu speranta ca la anul va fi mai bine. „Anul asta a fost un pic mai bine decat anul trecut si sper sincer ca mai rau decat anul care vine”, zambeste Ahmet Buyukhanli, presedintele Buyukhanli Group, companie ce controleaza Opus, dezvoltatorul proiectului gigant Cosmopolis din Stefanestii de Jos, scrie Business Cover.
Cu ce raman clientii dupa sase luni de lupta cu bancherii pentru ieftinirea creditelor. In batalia pentru aplicarea Ordonantei 50 – aparuta in iunie si care isi propunea sa transparentizeze conditiile de acordate pentru creditele populatiei – mai ramane un singur episod: votul in plenul Camerei Deputatilor, iar bancherii sunt acum in avantaj. La presiunile Bancii Nationale si ale Fondului Monetar International, deputatii din Comisia de Buget Finante au „taiat” din forma ordonantei cele mai puternice prevederi – aplicativitatea si pentru creditele vechi, dar si imputernicirea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului de a decide suspendarea activitatii de creditare in cazul bancilor descoperite cu nereguli la contractele de imprumut. Acestea le dadeau si cele mai mari emotii bancherilor, care s-au grabit sa calculeze ca ar putea sa piarda circa 600 de milioane de euro anul acesta, in cazul in care ordonanta s-ar aplica in forma propusa de Guvern. Acum, secretariatul Comisiei pregateste, in regim de urgenta, raportul asupra proiectului de lege pentru a fi dezbatut in plenul Camerei Deputatilor, care are si rol decizional. Proiectul de lege a ajuns la circa 200 de pagini, incluzand amendamentele discutate, plecand de la un act de 50 de pagini, anunta Ziarul Financiar.
Bancile ieftinesc cu pipeta creditele in lei si euro. Cererea de credite ramane slaba, iar bancile au inceput sa taie usor din costurile imprumuturilor. Chiar si asa, creditele au ramas, in octombrie, mai scumpe decat in prima parte a anului. Costurile efective medii suportate de clientii persoane fizice la creditele noi acordate de banci au scazut in octombrie cu pana la 1,43 puncte procentuale, comparativ cu cele inregistrate in septembrie, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cea mai mare scadere a fost consemnata de creditele de consum in euro, in cazul carora dobanzile medii au scazut de la 9,73%, in septembrie, la 8,31%, in octombrie. Pretul acestor credite a mai fost sub 9% si in iunie, informeaza Capital.
Clasamentul Greenpeace Cool IT leaderboard, cele mai eco firme high-tech. Uneori radicali, de se leaga cu lanturile de platformele petroliere, vehementi, galagiosi, multi ii considera extremisti dar nimeni nu neaga rolul Greenpeace in promovarea ecologiei si a protectiei mediului. Iar daca zice Greenpeace ca esti cool, apoi musai ca esti. Bine, la cum sunt ei, esti cu atat mai cool in tehnologie cu cat faci mai putin rau mediului si nu pentru ca ai fi eco sau „verde”. Organizatia nici macar nu alatura cele doua concepte tehnologiei, asa ca avem de-a face cu Cool IT leaderboard, nicidecum cu clasamentul celor mai verzi companii din IT. Oricum, anul acesta o companie producatoare de solutii si echipamente de telecomunicatii, Cisco, si-a adjudecat pentru a doua oara prima pozitie, cu 70 de puncte din 100. Compania a plusat decisiv prin solutiile sale de management inteligent al retelelor electrice, de clud computing si colaborare si teleprezenta, care reduc impactul tehnologiei asupra climatului, relateaza Business Cover.
Declaratia unica poate crea haos pentru firme. Specialistii in taxe spun ca proasta gestionare a datelor si continutul incalcit al declaratiei unice ar putea genera mari probleme companiilor. Declaratia unica este privita cu scepticism de specialistii in taxe, care se indoiesc de capacitatea Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF) de a gestiona datele, scrie revista „Capital”. In plus, continutul incalcit al acesteia ar putea pune mari probleme firmelor. Considerata in principiu o masura buna pentru firme si contabili, datorita simplificarii procedurilor de declarare a taxelor si contributiilor, declaratia unica este intampinata cu multa neincredere, scrie EVZ.
Hilton vrea sa transforme un proiect imobiliar blocat din Cluj in hotel. Lantul hotelier Hilton, care a afiliat pe piata locala patru hoteluri in mai putin de doi ani, intentioneaza sa deschida la Cluj un hotel sub brandul Hampton. Constructia va fi realizata prin modificarea partiala a unui proiect imobiliar blocat care apartine companiei Akros in hotel marca Hampton by Hilton. In 2006, compania Akros din Cluj, controlata de investitori italieni, a decis sa investeasca circa 8 mil. euro in constructia unui imobil din centrul Clujului, insa investitia nu a mai fost realizata, constructia fiind blocata „la rosu”, anunta Ziarul Financiar.
De ce creste piata blocurilor din Serbia. In timp ce la noi dezvoltatorii imobiliari din Romania raman cu apartamentele nevandute, cei din Serbia le dau ca painea calda. Romanii isi pot cumpara peste granita un apartament cu trei camere sau o casa lacustra pe Dunare cu mai putin de 100.000 de euro. Fara sa fie afectate de criza economica, majoritatea firmelor de constructii din Serbia au continuat sa investeasca in ansamblurile de locuinte si in 2010, iar pe santiere activitatea nu se opreste. In jurul Belgradului au aparut cartiere noi, iar intr-un singur an specialistii spun ca populatia capitalei sarbe a crescut cu 250.000-300.000 de locuitori, potrivit Adevarul.
Drumul catre o rata mai mica. Cand nu e bine sa-ti refinantezi imprumutul. Refinantarea creditului este o solutie la care apeleaza multi romani. Metoda nu este recomandata in primii ani de derulare a creditului. Tot mai multi romani cu credite luate in anii trecuti se duc la banca pentru a-si refinanta imprumuturile. Unii vor sa plateasca o rata mai mica, altii doresc o suplimentare a creditului initial. Specialistii avertizeaza insa ca refinantarea nu este avantajoasa pentru client daca se face in primii ani de la contractarea creditului. Bancile pot refinanta orice tip de imprumut, indiferent de moneda, de la cele de nevoi personale si de achizitie pana la credite auto si carduri de credit sau overdrafturi (descoperit de cont, n.r.), precizeaza Gandul.
Statul ar putea renunta la unele servicii in zona asistentei sociale. Planul de rezerva pe care Guvernul ar urma sa il puna in aplicare in situatia in care tara noastra va iesi din acordul cu FMI nu prevede noi majorari de taxe si impozite, ci renuntarea la unele servicii indeosebi in zona asistentei sociale, a declarat, pentru ziarul BURSA, Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara. Grupul minoritatilor nationale face parte din Coalitia de guvernare. Intrebat daca planul de rezerva anuntat, vineri, de premierul Emil Boc ar putea prevede o noua majorare a TVA sau a cotei unice, Varujan Pambuccian ne-a declarat: „De crescut taxe nu mai ai cum sa le cresti. TVA mai mare de 25% nu ai cum sa faci, este nivelul maxim in Europa. De asemenea, sa cresti cota unica ca sa ce? Sa castigi bani mai putini la buget? Nu mai ai cum sa cresti taxe. Daca iesim din acordul cu FMI nu mai e nimic de facut decat ca statul sa renunte la unele servicii pe care le asigura, indeosebi in zona de asistenta sociala, cu care lumea s-a obisnuit ca asa trebuie sa fie. Astfel, nu vom avea unde sa se umble decat in zona vitala a statului – politica externa, Aparare – lucru care nu este posibil”, scrie Bursa.
Spania, bomba cu ceas a Europei. Desi liderii europeni au decis joi seara asupra unui mecanism permanent de salvare financiara, criza zonei euro este departe de a se fi incheiat. Dupa ce miercuri, agentia de rating Moody’s avertizase ca va degrada Spania, vineri a decis sa scada ratingul Tarii Bascilor, una din cele mai bogate provincii spaniole. Acesta ar putea fi insa abia inceputul in conditiile in care bancile spaniole sunt in pericol sa se prabuseasca, scrie New York Times, sub povara datoriilor generate de prabusirea pietei imobiliare. Dealurile Spaniei sunt intesate zilele acestea de orase-fantoma, ramasite ale unei frenezii a investitiilor in constructii pe care criza economica a oprit-o brusc si brutal. La Yebes, Sesena sau Cuenca, randuri dupa randuri de blocuri de locuinte si case, terminate abia cu trei ani in urma zac in paragina si se degradeaza rapid, informeaza Romania libera.
Ce poate face Loganul de 37.300 de dolari. Toate modelele au baterii cu Nichel-Clor care asigura o autonomie de 321 de km, aproape dublu fata de Nissan Leaf, Masina anului 2011, si o viteza maxima de 120 de km/h. Americanii folosesc tehnologia nichel-clor pentru baterii de submarine sau pentru rachetele Tomahawk, ceea ce ofera o garantie buna a functionarii lor. Spre deosebire de Nissan Leaf, cumparatorul mai are un avantaj, acela ca nu trebuie sa astepte descarcarea bateriei ca s-o puna din nou la incarcat, ci o poate baga in priza oricand, fara s-o strice sau sa-i reduca durata de functionare, relateaza Capital.
Pipera, paradisul pierdut. Vezi cat si de ce au scazut in ultimii doi ani terenurile „aurifere” de 500 de euro/mp. Unul din 500 de bucuresteni a vandut sau cumparat o proprietate imobiliara in penultima luna a acestui an. Dezghetul din miez de iarna al pietei se resimte chiar si in Pipera, un loc in care pretentiile proprietarilor se diminueaza de la o zi la alta. Un exemplu concret de marire si decadere imobiliara este fosta zona vedeta a afacerilor imobiliare, Pipera. „In Pipera s-au construit vile cu suprafete cuprinse intre 300 si 500 de metri patrati, dar inghesuite. Cererea tot mai mica i-a determinat pe vanzatori sa scada anual pretul cu 30-40%”, a declarat pentru gandul Razvan Muntean, directorul general al portalului imobiliar imopedia.ro. Astfel, daca in primul trimestru al anului 2008, proprietarii cereau si obtineau pentru o casa de 300 de metri patrati peste 370.000 de euro, in prezent se realizeaza putine tranzactii chiar si la un pret de circa 180.000 de euro, transmite Gandul.
Jerome Olive: Dacia nu concureaza cu Renault. Seful Dacia considera ca cele doua marci ale grupului francez nu se canibalizeaza, asa cum s-a intamplat cu Skoda si Volkswagen. El promite ca lucreaza la „ceea ce inseamna viitor pe piata auto”. Seful de la Dacia pledeaza pentru continuarea programului „Rabla” si spune ca viitorul poate rezerva orice surprize, inclusiv un automobil electric ori o decapotabila marca proprie. Directorul general al Dacia, Jerome Olive, se declara ingrijorat de situatia pietei autohtone, „caci un constructor are nevoie, daca doreste sa se dezvolte, si de sustinerea unei piete locale puternice”. El spune ca pana acum au fost vandute aproape 90.000 de Duster, iar modelul 4×4 are succes mai ales pe pietele extrem de exigente, precum cea germana, informeaza Adevarul.
Facebook ar putea cumpara pana la 15 companii anul viitor. Facebook, cea mai populara retea sociala din lume cu 600 de milioane de utilizatori, intentioneza sa faca in jur de 15 achizitii anul viitor, conform Bloomberg. Achizitiile vor fi, atat in domeniul social commerce, cat si in zona de tehnologii mobile. Facebook este interesata de companii care au 12 sau mai putini angajati sunt de parere analistii. Reteaua de socializare a facut cinci achizitii anul acesta si cate una in 2007 si 2009. In 2008, Facebook nu a cumparat nimic. De asemenea, anul viitor, Facebook va continua sa caute oameni cu abilitati de conducere si va continua sa faca oferte angajatilor Google, informeaza Capital.