Sari direct la conținut

Business Report: Ce avere are Catalin Chelu; Cum au ajuns romanii sa dea zeci de milioane de euro ca "sa invete strategie" din Starcraft sau World of Warcraft; Rupert Murdoch: "iZiarul" va schimba fata presei online

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Cum au ajuns romanii sa dea zeci de milioane de euro ca „sa invete strategie” din Starcraft sau World of Warcraft. Afacerile unora dintre distribuitorii de jocuri video s-au majorat cu 30% de la inceputul anului, pe o piata care se duce catre 18 milioane de euro in acest an „incurajata” de numarul tot mai mare de romani care prefera sa-si ocupe timpul in fata calculatorului, reducand astfel bugetul alocat iesirilor in oras. In lumea jocurilor exista o regula frecvent amintita de managerii din domeniu si aplicata riguros cand vine vorba de strategie. „Regula celor 20 de procente. Practic, 80% din piata este aceeasi, indiferent de tara despre care vorbim, si doar 20% difera”, spunea intr-o discutie cu revista BUSINESS Magazin Spiros Jamas, seful companiei grecesti CD Media, care distribuie jocuri in Grecia, Bulgaria, Cipru, fostele tari iugoslave si Romania, prin Best Distribution, si a inaugurat o filiala si in Turcia in urma cu doua luni, numita Vivida. O componenta a celor 20 de procente aplicate pietei romanesti ar fi faptul ca locuitorii sunt mai rezistenti la dificultati si la criza, avand atitudinea „e dificil, dar mergem mai departe”, scrie Ziarul Financiar.

„iZiarul” va schimba fata presei online. Magnatul media Rupert Murdoch si parintele Apple, Steve Jobs, pun la cale lansarea primei publicatii dedicate exclusiv iPad-ului. Cei doi giganti ai presei si industriei online vor sa lanseze la sfarsitul acestei luni „Daily”, primul ziar destinat exclusiv tabletelor de tipul iPad. „Daily”, viitorul iZiar, va fi o mare transformare pentru presa online, crede Rupert Murdoch, potrivit presei internationale. Colaborarea dintre Apple si News Corporation, compania de media condusa de Rupert Murdoch, a fost tinuta secret timp de mai multe luni, potrivit „The Guardian”. Noul ziar doreste sa imbine „sensibilitatea unui tabloid cu inteligenta unui quality” si va fi un raspuns la ambitia lui Murdoch de a genera profituri din presa online, informeaza Adevarul.

Ce avere are Catalin Chelu. Miliardarul galatean Catalin Constantin Chelu poate fi considerat un adevarat maestru al camuflarii, atunci cand vine vorba de afacerile sale. Acesta a fost retinut in cadrul unui scandal de coruptie in care a fost implicat si chestorul Dan Valentin Fatuloiu. Catalin Chelu are actiuni la zeci de societati comerciale, dar actioneaza si prin sute de interpusi si offshore-uri, mai ales atunci cand vine vorba despre piata de capital si jonglarea cu actiuni ale SIF-urilor. Cat despre societatile in care apare oficial ca actionar, multe dintre acestea nu au depus bilanturile la Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Cony Sat Galati SA a omis sa „comunice” cu organele financiare ale statului in ultimii ani, casa de brokeraj City Invest SA Galati a raportat in anul 2009 o cifra de afaceri de… 9 lei si pierderi de 15.951 lei. Asta dupa ce, in anul 2008, aceeasi societate declarase o cifra de afaceri de 0 lei si pierderi de 54.115 lei, precizeaza Capital.

In plina criza companiile de recrutare isi cresc afacerile. Trenkwalder, una dintre cele mai mari companii de recrutare si leasing de personal din tara noastra si membra a Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT), si-a revizuit in crestere cu 17% prognoza privind veniturile estimate pe 2010, in urma rezultatelor neasteptate obtinute in trimestrul al treilea, informeaza compania. Trenkwalder a realizat venituri de 5,46 milioane euro in T3 2010, cu 123% peste cele 2,44 milioane euro din T3 2009, ceea ce a confirmat tendinta exponentiala conturata in cursul primei jumatati a anului. La nivelul primelor noua luni ale anului, Trenkwalder a raportat venituri totale de 13,9 milioane euro, cu 172% peste rezultatele din aceeasi perioada a anului trecut. Numarul de persoane distribuite de Trenkwalder in locurile de munca aparute ca urmare a comenzilor primite de zeci de producatori din Romania a crescut cu 82% in primele noua luni ale anului, la 4.200, in comparatie cu aceeasi perioada de referinta din 2009. De asemenea, compania a vandut in primele noua luni ale anului 3,93 milioane de ore munca/angajat „unul dintre principalii indicatori ai intensitatii activitatii oricarei companii din acest domeniu” cu 153% mai multe decat in aceeasi perioada de referinta din 2009, potrivit Business Cover.

Industria financiara locala, ajutata cu 650 de milioane de euro de patronii straini. Cel mai mare ajutor l-au primit bancile, care au beneficiat de majorari de capital de 440 de milioane de euro in primele trei trimestre ale acestui an. In primele noua luni ale acestui an, bancile-mama au majorat capitalul social al sucursalelor din Romania cu peste 440 de milioane de euro, in crestere cu 60% fata de perioada similara a anului trecut, cand suma a fost de doar 275 de milioane de euro, conform Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Cea mai mare suma, de 163 milioane de euro, a fost investita de catre banca turceasca Garanti Bank, urmata in acest clasament de grecii de la Alpha Bank, cu 72 de milioane de euro. Per total, industria financiara, incluzand bancile, companiile de asigurari si institutiile financiar-nebancare (IFN), a atras investitii straine, sub forma majorarilor de capital, de aproape 650 de milioane de euro in primele trei trimestre ale acestui an. Banii „pompati” de bancile-mama in sucursalele din Romania pot fi folositi de acestea din urma atat pentru a putea acorda mai multe credite, cat si pentru a se proteja de eventualele pierderi financiare datorate creditelor neperformante, care nu mai sunt platite de catre clienti, relateaza Gandul.

Se intoarce taxa de 3% pentru companii? Dupa un an, impozitul pe cifra de afaceri ar putea fi reintrodus. Guvernul a decis sa renunte la introducerea impozitului forfetar din cauza dificultatilor care ar putea aparea in administrarea unui astfel de sistem si analizeaza posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microintreprinderilor. „Noi am avut discutii si cu FMI, si cu Comisia Europeana, si cu Banca Mondiala. Analizand rezultatele privind executia bugetului, cei de la FMI, CE si BM au spus ca nu trebuie sa compensam eliminarea impozitului minim. Am convenit sa analizam introducerea unui sistem simplificat pentru IMM-uri”, a spus ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, citat de Mediafax. Intrebat daca s-a renuntat la introducerea impozitului forfetar, ministrul a spus ca va fi luata o decizie dupa ce autoritatile vor discuta cu reprezentantii celor trei organisme. Ministrul Finantelor a avut discutii cu mediul de afaceri pe marginea inlocuirii impozitului minim. In septembrie, el fusese mandatat de Guvern sa vina cu o varianta de impozit forfetar care sa se aplice de la 1 ianuarie. „Am fost mandatat de catre Guvern ca intr-o luna sa venim cu o varianta de impozit forfetar. Am discutat si cu Comisia Europeana, si cu FMI despre decizia luata astazi si masurile pe care urmeaza sa le luam incepand cu 1 ianuarie. O sa definitivam acest lucru impreuna cu FMI si CE pentru ca vor veni in misiune in luna octombrie”, spunea Ialomitianu in urma cu trei saptamani, anunta Romania libera.

Casele din lemn, o alternativa de criza. Pretul scazut, durata mica de executie, durabilitatea, impactul minim asupra mediului inconjurator si costurile mici cu incalzirea sunt principalele atuuri ale unei constructii din lemn. Constructiile din prefabricate pe structura din lemn reprezinta, astazi, o alternativa pentru casele clasice realizate din caramida, beton si BCA. Bazandu-se pe popularitatea de care aceste constructii din lemn se bucura in tarile din Vest, in Canada sau SUA, firmele din Romania care activeaza pe acest segment spera sa alunge prejudecatile clientilor romani si sa-i convinga de durabilitatea si fiabilitatea respectivelor case. Principalele avantaje ale acestor case sunt reprezentate de durata mica de executie a panourilor in fabrica, montajul acestora pe teren intr-un interval de timp scurt, dar si de costurile semnificativ mai mici fata de cele presupuse de ridicarea unei constructii din materiale clasice, scrie Adevarul.

Centru auto in mall: incercarea Grand Arena de a atrage vizitatori.Din decembrie vine si Decathlon. Dezvoltatorii centrului comercial Grand Arena din sudul Bucurestiului au „raspuns” competitiei venite din partea mallului Sun Plaza din apropiere prin amenajarea unor spatii de joaca noi pentru copii, deschiderea unui centru de piese si service pentru masini Norauto, iar in 7 decembrie este programata inaugurarea celui de-al doilea magazin de articole sportive Decathlon din Bucuresti. Zona de sud a Capitalei, in jurul cartierului Berceni, este cea mai competitiva in ceea ce priveste centrele comerciale. Dupa City Mall si parcul comercial Vitantis, in 2009 a fost inaugurat si proiectul Grand Arena, iar in luna februarie a acestui an EMCT si Sparkassen au inaugurat mallul Sun Plaza, cel mai mare din zona si vazut de consultanti drept proiectul dominant din sudul Capitalei. Cu toate acestea, francezii care controleaza Grand Arena au gasit in continuare resurse pentru a atrage noi chiriasi in cadrul proiectului – Norauto si Decathlon fiind de asemenea doua branduri frantuzesti, aflate in plin proces de expansiune pe piata locala, anunta Ziarul Financiar.

Guvernul va introduce stimulente fiscale pentru producerea si cumpararea masinii electrice. Guvernul va introduce un pachet de stimulente financiare pentru incurajarea achizitiilor de masini electrice, destinate atat cumparatorilor, prin acordarea unei „prime ecologice”, cat si producatorilor, prin deducerea cheltuielilor din impozitul pe profit sau acordarea de ajutoare de stat. Facilitatile menite sa incurajeze productia si achizitia de autovehicule electrice vor fi incluse intr-o strategie privind incurajarea vehiculului electric, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale. Premierul Emil Boc a anuntat in luna aprilie ca va forma un grup interministerial care va pregati o strategie privind „trecerea” la motorul electric. Intentia Guvernului este de a elabora si pune in practica masuri de stimulare financiara pentru achizitia de vehicule electrice, pentru incurajarea si realizarea infrastructurii de incarcare necesara exploatarii vehiculelor electrice (acordarea unei prime sau deducerea cheltuielilor din impozitul pe profit), precum si pentru dezvoltarea productiei de vehicule electrice si componente in Romania, informeaza Gandul.

Constructiile nu se vor dezgheta nici anul viitor. Piata materialelor de constructii si-a continuat scaderea in 2010, ceea ce a dus la reduceri de preturi, dar si la rabat de la calitate, iar companiile din domeniu raman pesimiste. Lipsa investitiilor mari de infrastructura, dar si blocajul pe piata imobiliara vor face ca si in 2011 piata materialelor de constructie sa se contracte, pentru al treilea an consecutiv. Pana acum, criza a facut foarte multe victime in acest sector: circa 103.400 de persoane din domeniul constructiilor si 16.400 de angajati din industria materialelor de constructii au ramas fara loc de munca, din iunie 2008 pana in septembrie 2010. Procentual, inseamna o reducere de 24,5% in primul caz si de 32,6% in cel de-al doilea, potrivit datelor prezentate ieri de Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), relateaza EVZ.

Roubini, declaratie soc: Franta se afla in aceeasi stare ca Grecia si Irlanda. Economistul american Nouriel Roubini i-a pus pe jar pe francezi dupa ce a declarat intr-un interviu publicat vineri ca finantele franceze nu sunt intr-o situatie mai buna decat cele ale Irlandei sau Greciei. Declaratiile surprinzatoare nu inceteaza sa curga: presedintele Uniunii Europene spune ca Uniunea Europeana abia se chinuie sa supravietuiasca, iar Portugalia spune ca ar putea sa renunte la zona euro. Mai mult, Irlanda accepta intr-un final ajutorul UE-FMI, inainte de a urma o lunga perioada de masuri dictate de boardul FMI, scrie Capital.

Revelion low cost in fostele cabane ale lui Ceausescu. De cativa ani, Romsilva a introdus in circuitul turistic mai multe cabane, printre care se numara si favoritele fostului lider Nicolae Ceausescu. La Cabana Dealu Negru, aflata astazi in administrarea Directiei Silvice Bistrita Nasaud, Ceausescu se aduna cu apropiatii pentru a participa la partide de vanatoare. Cum initial acolo nu era decat un punct vanatoresc, el a cerut sa fie construita actuala cabana. Desi au trecut mai bine de 20 de ani de cand fostul dictator a pus piciorul in cabana, lucrurile aproape ca nu s-au schimbat deloc. Unitatea are sapte camere cu cate un pat, cinci camere cu doua paturi si o camera cu trei paturi. Toate spatiile de cazare beneficiaza de bucatarii utilate si locuri pentru servit masa. Intreaga unitate poate fi inchiriata la un tarif de 1.300 lei/noapte, informeaza EVZ.

Acuzat de propriii cetateni de tradare, guvernul irlandez accepta un ajutor de 90 mld. euro, dar trebuie sa „predea” bancile. La cateva luni dupa ce a fost nevoita sa intervina pentru a ajuta Grecia, Uniunea Europeana si FMI se grabesc sa solutioneze inca un episod al crizei europene acordand Dublinului un imprumut de cel putin 90 de miliarde de euro pentru a face curatenie in sectorul bancar. Desi pietele au primit cu optimism anuntul, multi economisti se intreaba cat va dura pana ce pietele isi vor indrepta tunurile catre celelalte verigi slabe ale Europei: Portugalia si Spania. Executivul de la Dublin a recunoscut ca nu poate rezolva singur problema sectorului bancar si a cerut ajutor Uniunii Europene si FMI, care pun la cale un ajutor extern de cel putin 90 de miliarde de euro, scrie presa straina. In schimbul banilor, guvernul de la Dublin va fi nevoit sa suporte anumite costuri, printre care un val de masuri nepopulare, alaturi de restructurarea radicala a sectorului bancar supradimensionat. Bancile irlandeze au active totale de patru ori mai mari decat economia tarii, informeaza Ziarul Financiar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro